Medikams žadami pinigai, kurių nėra

Medikams žadami pinigai, kurių nėra

Sveikatos apsaugos ministerija neseniai gerokai sutrikdė gydymo įstaigų vadovus pareikšdama, kad kai kurie jų dėl nesuprantamų ir nepateisinamų priežasčių nedidina atlyginimų medicinos darbuotojams, nors finansinės ir teisinės galimybės tam yra sudarytos. Vadovai tokius valdininkų pareiškimus vadina tiesiog „reklaminiu šou“, nes jiems nurodoma „dalinti“ pinigus, kurių įstaigos dar net neuždirbo, ir nėra tikros, kad uždirbs.

Sveikatos apsaugos ministerija teigia apskaičiavusi, kad gydytojams algos turėtų vidutiniškai kilti apie 115 eurų, o slaugytojams - 58 eurais neatskaičius mokesčių. Viceministrės Gintarės Šakalytės teigimu, atlyginimams didinti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo buvo skirta 24,6 mln. eurų, tad ministerija ragina sprendimus priimančius asmenis elgtis socialiai atsakingai ir skirtus pinigus naudoti pagal paskirtį.

„Gydytojams ir slaugytojams darbo užmokestis turi didėti ir kitaip negali būti“, - teigė G.Šakalytė.

Viceministrės teigimu, tam yra sudarytos finansinės ir teisinės galimybės. Tad viskas priklauso tik nuo gydymo įstaigų vadovų ir labai dažnai nuo savivaldybių noro. „Kai kurios įstaigos nurodo, kad sprendimai nedidinti atlyginimų priimti suderinus su steigėjais - savivaldybėmis, stebėtojų tarybomis. Taigi tie, kurie nedidina algų medikams, stoja prieš savo sąžinę ir medikų bendruomenę“, - sako ministerijos atstovė.

Anot jos, ministerijos surinkti duomenys ir gydymo įstaigų vadovų pateikti paaiškinimai rodo, kad kai kurie iš jų be pateisinamų priežasčių nedidina atlyginimų. Ypač didelė problema su savivaldybėms priklausančiomis įstaigomis, kurių vadovai galbūt nėra suinteresuoti pagerinti medikų finansinę situaciją.

„Akivaizdu, kad už tokį neveiklumą ir negebėjimą tvarkytis savo įstaigose atsakomybę turi prisiimti ne tik savivaldybių gydymo įstaigų vadovai, bet ir merai, administracijų vadovai. Tai yra tie žmonės, kurie pirmiausia turėtų būti suinteresuoti optimizuoti medicinos paslaugų teikimą, užtikrinti kokybišką jų teikimą, taip pat didinti algas gydytojams ir slaugytojams, kai tik buvo skirtas papildomas finansavimas, kaip ir ankstesniais metais. Tačiau, deja, daroma yra kas kita ir kaltinama ministerija, kad nekyla algos“, - sako G.Šakalytė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder