Medikai pataria žiūrėti, kur einate

Medikai pataria žiūrėti, kur einate

Jau tapo bemaž įprasta, kad iškritęs sniegas pridaro nemažai rūpesčių medikams, jiems tenka gydyti dėl slidumo traumas patyrusius pacientus - Vilniuje pastarosiomis dienomis tokių padaugėjo beveik dvigubai.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vyresniojo ortopedo-traumatologo Artūro Zubricko teigimu, Skubios pagalbos skyriuje pastarąsias porą dienų gerokai pasikeitė traumų, kurias patyrę į ligoninę kreipiasi pacientai, pobūdis - daugmaž dvigubai padaugėjo žmonių, patyrusių traumas dėl slidumo.

„Pirmasis sniegas kasmet sukelia savotišką šoką žmonėms - jie nebūna tam pasiruošę. Tad 40 proc. žmonių, kurie kreipėsi į ligoninės Skubios pagalbos skyrių, buvo patyrę slydimo traumas - nuo sumušimų, raiščių, raumenų patempimų, plyšimų iki galūnių, net dubens kaulų lūžių, galvos traumų“, - sako gydytojas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pastarosiomis dienomis daugiau traumų patyrė senyvo amžiaus žmonės. Negana to, būtent vyresnio amžiaus žmonės patyrė daugiau sudėtingų traumų, kai pacientus teko operuoti ir guldyti į ligoninę, - antradienį tokių buvo net 20.

A.Zubrickas norintiesiems išvengti slydimo traumų - ypač pirmosiomis dienomis, kol prie snieguotų sąlygų priprasime, - pataria neskubėti, žiūrėti, kur stato koją, nes didžiausias pavojus yra ne sniegas, o po juo dažnai besislepiantis ledas.

Išmokti saugiai kristi, gydytojo teigimu, vargu ar įmanoma, nes tai trunka vos kelias sekundės dalis ir žmogus tikrai nespėja pagalvoti, kad šiuo momentu jam reikia atsipalaiduoti ar pan. Ką būtų įmanoma padaryti - griūnant pasistengi nesiremti ištiesta ranka, nes būtent tada ir patiriamos sunkiausios traumos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder