Maliarija niekur nedingo ir šiais laikais

Maliarija niekur nedingo ir šiais laikais

Nors dabartiniu laikotarpiu yra gerų antimaliarinių vaistų, vis dar pasitaiko Lietuvos jūrininkų, susergančių šia liga. Gydytojai sako, jog taip nutinka todėl, kad jie tiesiog nevartoja vaistų.

Šiemet rugpjūtį dviem Lietuvos piliečiams buvo diagnozuota tropinė maliarija. Tai buvo jūrininkai, balandžio-rugpjūčio mėnesiais dirbę tame pačiame laive, plaukiojusiame Atlanto ir Indijos vandenynuose ir gabenusiame krovinius į Afrikos žemyno šalis. Afrika, kaip žinia, yra maliarijos endemijos zona.

Pasak Vilijos Pečkauskienės, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės, tai nutiko todėl, kad patys jūrininkai nevartojo medikamentų ir apsaugos priemonių, kurios buvo tam reikalingos. "Mes susisiekėme su tuos du jūrininkus įdarbinusia agentūra. Visos priemonės laive buvo, bet jie patys nenorėjo jų vartoti", - sakė specialistė r pridūrė, kad abu jūrininkai pasveiko.

Maliariją žmogui perduoda uodai, užsikrėtę plazmodium genties pirmuonimis. Maliarijos sukėlėjas vystosi uodo organizme. Įgėlęs žmogui uodas kartu su savo seilėmis įleidžia ir maliarijos sukėlėjų.

"Jokių problemų dėl jūrininkų maliarijos šiais laikais nėra. Kasmet registruojame tik po vieną du tokius atvejus. Tačiau visos užkrečiamosios ligos pasaulyje neišnyko, tik Lietuvoje visos jos yra įvežtinės, nėra nė vieno vietinio atvejo", - teigia V. Pečkauskienė.

Ji nebuvo girdėjusi atvejo, kad ši liga būtų nusinešusi kokio nors jūrininko gyvybę. "Vakarų ekspreso" duomenimis, 2007-aisiais susirgęs būtent tropine maliarija mirė jūrininkas Augis Kazakauskas.

V. Pečkauskienės teigimu, jokių skiepų nuo maliarijos nėra. Profilaktiškai naudojamos tik priemonės prieš uodus, t. y. lepilentai, lipnios juostos, apsauginis tinklas virš gulto bei chemoprofilaktika, t. y. maliarijos profilaktikai skirti vaistai, kuriuos būtina vartoti savaitę prieš išvykstant į endeminę vietovę, visą buvimo toje šalyje laiką ir dar 4 savaites po sugrįžimo. Endeminių vietovių sąrašą turi visos laivų agentūros ir jį pateikia laivams.

Maliarija plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija.

Iš viso šiais metais Lietuvoje užregistruoti trys įvežtinės tropinės maliarijos atvejai. Per pastarąjį dešimtmetį 2006-2016 metais endeminėse šalyse maliarija užsikrėtė ir susirgo 46 Lietuvos piliečiai. Dauguma susirgusiųjų užsikrėtė Afrikos šalyse - vaistų maliarijos profilaktikai nevartojo arba vartojo nereguliariai. Beje, maliariją įveža ne vien tik jūrininkai, tai padaro ir tose šalyse poilsiaujantys lietuviai.

Mokomi tik kapitonai

VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninės Jūrininkų mokymo centro vadovas Romualdas Skačkauskas teigė, kad jūrininkų mokymų metu yra šiek tiek pasakojama apie maliariją, kad jie saugotųsi. Taigi ir šiais laikais yra tokia maliarijos ir kirmėlinių ligų programa.

Pagal tarptautinius IMO ir ILO reikalavimus laivuose yra vaistinėlės, turinčios ir profilaktinių vaistų. "Kad būtina pasiimti vaistų, kaip juos vartoti, kaip apsisaugoti, mes viską pasakome, bet tik kapitonams", - aiškino R. Skačkauskas.

Jeigu jūrininkai, besirengiantys plaukti į tas zonas, kur dažni susirgimų maliarija atvejai, nori daugiau sužinoti apie maliariją, konsultuotis yra siunčiami į Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyrių.

Lietuvoje sveikatos apsaugos ministro įsakymu reikalaujama, kad laivai, plaukiantys į endeminius rajonus, turėtų antimaliarinių vaistų. "Ar jūrininkai pasiima tų vaistų, ar ne, mes nekontroliuojame. Juo labiau kad daug Lietuvos jūrininkų dirba užsienio laivuose, kuriuose savininkai turi savo taisykles", - sakė gydytojas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder