Lyderių negalia nestabdo

Lyderių negalia nestabdo

Įkvepiantys, drąsūs, bebaimiai. Toks įspūdis susidaro klausantis žmonių, kurie, rodos, gali nuversti kalnus. Net ir sėdėdami neįgaliojo vežimėlyje ar nematydami pasaulio.

Klaipėdoje vykusio trečiojo jaunimo motyvacinio forumo-diskusijos metu skambėjo daugybė sėkmės istorijų - kaip negali1 turintys jaunuoliai sugeba gyventi spalvingą ir turiningą gyvenimą.

Istorijos įkvepia

Sveikindama forumo dalyvius Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos (LSKD) "Guboja" pirmininkė Viktorija Vitaitė prisiminė, kad jos akyse augo daugelis jaunųjų lyderių - kai kuriuos ji atsimena nuo pat vaikystės.

"Nematau šiuose žmonėse negalios, problemų. Tai žmonės, kurie neša šviesą, o Lietuvai labai reikia pozityvumo. Jūs esate pavyzdys, kokia turi būti Lietuva. Turime keistis. Tikiu, kad čia yra ne vienas būsimas lyderis, jau dabartinis jaunimo lyderis, kurie darys labai gražius darbus visos visuomenės labui", - sakė V. Vitaitė.

Jos teigimu, paklausyti negalią turinčių lyderių būtų labai sveika, naudinga ir racionalu ir sveikajam jaunimui, kadangi daugelis jų tikrai gali būti pavyzdžiu kitiems.

PASTANGOS. 24-erių Martynas Vitkus pasakojo, kad siekiant savarankiškumo teko lipti per save ir vidines baimes. Virginijos Samulionytės nuotr.

Forume kalbėjusių jaunuolių istorijos išties įkvepiančios.

24-erių Martynas Vitkus studijuoja Vytauto Didžiojo universitete, magistrantūroje, dirba ir "daro labai daug visko".

"Mano kelias buvo duobėtas, kalvotas, su žvyru, visokiais akmenimis. Teko patirti įvairiausių sunkumų. Turėdamas negalią gali būti piktas ant viso pasaulio, bet aš turėjau labai gerus tėvus, gerus draugus. Mano savarankiškumas prasidėjo tuomet, kai svarsčiau, kodėl kiemo draugai gali kažkur eiti patys, o aš negaliu. Ieškodavau būdų tai padaryti.

Buvo didelis lipimas per save, per savo vidines baimes. Kaip matote, sėdžiu čia, vadinasi, man tai pavyko ir šiandien užsiimu įvairiomis veiklomis. Ginu žmonių su negalia teises įvairiose organizacijose, prisidedu prie studentų su negalia gerovės.

Aš beveik nematau ir turiu cerebrinį paralyžių, bet man tai netrukdė baigus bakalauro studijas išvažiuoti su dar trimis nematančiais žmonėmis į Liepoją keletui dienų, kur patyrėme visokių nuotykių. Noriu pasakyti tiems, kurie bijo mėgautis gyvenimu, kad gyvename vieną kartą ir gyvenimas yra gražus", - pasakojo M. Vitkus.

"Po kaklu kabo metaforinis akmuo"

Martyno bendraamžis Matas Geležauskas atkreipė dėmesį, kad dažnai kalbama apie aplinkos pritaikomumą - kad turi būti visur neįgaliesiems pritaikyti liftai, šaligatviai ir t. t.

"Dabar dažnai užsimenama, kad tas pritaikomumas yra ir mūsų požiūrio klausimas, kaip žiūrime į neįgaliuosius. Visa tai galima praplėsti, mes patys savo galvoje prisistatome barjerų, - sakė M. Geležauskas.

- Aš gimiau su cerebriniu paralyžiumi. Tai negalia, kuri lydi nuo gimimo iki grabo lentos. Kai man buvo maždaug 16 metų, pagaliau priėmiau faktą, kad niekada nevaikščiosiu, bet jau iki tol man sakydavo, kad aš plytų statybose nenešiosiu ir duoną užsidirbti reikės savo galva. Ta mintis ilgą laiką vedė į priekį tiek mokykloje, tiek universitete."

"Studijuodamas spėjau aplankyti penkias Europos šalis, išmokau vairuoti. Vedžiau. Be reikalo, po pusės metų išsiskyriau. Pernai pradėjau siekti senos svajonės - noriu išmokti dainuoti. Visi žino, kad 23 metų atėjus lavinti balso, kai prieš tai nieko nedarei, yra šiek tiek savižudybė. Taip, aš užtruksiu ilgiau, kol balsą pralavinsiu, bet aš niekur neskubu. Dirbu du darbus, užsidirbu.

Kodėl aš viską padariau? Todėl, kad galiu. Čia yra visa esmė. Man po kaklu kabo metaforinis akmuo - gimiau paralyžiuotomis kojomis, bet visus dalykus vis tiek padariau, nors galėjau prisigalvoti milijonus pasiteisinimų, kodėl negalėčiau daryti to ar ano", - kalbėjo vaikinas.

Jis atviravo, kad pėsčiomis negali nueiti daugiau nei kilometro, rankos nuolat dreba ir neklauso, jam nepavyksta nešti daiktų, kurių negali pakelti viena ranka ar kurie netelpa kuprinėje...

"Galėčiau vardinti ir vardinti visa tai, ko aš negaliu. Bet kai susimąstai apie visus žmones, kurie turi sveikas rankas, sveikas kojas, veikiančią galvą, bet sėdi ir skundžiasi, kad jiems kažkas kažko nedavė, nesudarė sąlygų, kad darbas blogas, mokytojai blogi, per daug namų darbų uždavė, kažko nepadavė į rankas... Na, gal jūs tiesiog patylėkite ir susimąstykite dar kartą", - tiesiai šviesiai rėžė M. Geležauskas.

Pro humoro prizmę

Viena iš renginyje kalbėjusių lyderių - Aistė Krušinskaitė. Po avarijos merginai prieš keletą metų teko sėstis į neįgaliojo vežimėlį, tačiau jis jos taip pat nestabdo mėgautis gyvenimu.

A. Krušinskaitės pavardė nuskambėjo visoje Lietuvoje, kai ji drąsiai pakilo į "stand-up" sceną ir įrodė, kad geras humoro jausmas gelbsti ir tamsiausiomis dienomis.

Forumo Klaipėdoje metu Aistė į savo patirtis taip pat žvelgė pro humoro prizmę. Mergina pasakojo, kad iki traumos jautė giminių spaudimą - esą jau 25-erių mergina dar neturinti vyro ir šeimos, tai kokia ji moteris.

"Dabar, kai pamato, sako "ačiū Dievui, kad be šeimos". Bet bandžiau ieškoti savo antrosios pusės. Galvojau dėti skelbimą į radijo pažintis, tai lengva padaryti, paprasti tekstai, pavyzdžiui, "Ieškau to ir to, galiu privažiuoti" arba "Puiki proga ieškantiems merginos be stabdžių". Labai mėgstu pridėti ką nors romantiško, pavyzdžiui, "Ieškau ko nors, kas galėtų už mane pastovėti". Tačiau nepavyko, neradau", - juokavo pasišaipyti iš savęs nevengianti A. Krušinskaitė.

Įkurta meninės raiškos studija

2015 m. Klaipėdoje įkurta ir aktyviai veikia Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos "Guboja" Klaipėdos krašto atstovybė. Labai džiaugiamės, kad Lietuvos specialiosios kūrybos draugija "Guboja", bendradarbiaudama su šia atstovybe, parengė 2017 m. Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą, kurio įgyvendinimui Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė 14 567 Eur. Skirtas finansavimas padėjo įgyvendinti seniai puoselėtą svajonę - Klaipėdos mieste įkurti neįgaliųjų meninės raiškos studiją "Guboja", kurią šiuo metu lanko 26 įvairaus amžiaus (nuo vaikų iki senjorų) sutrikusio intelekto, regos, kompleksinę negalią turintys žmonės. Lankydami šios studijos būrelių užsiėmimus, neįgalieji geriau pažįsta meno pasaulį, lavina praktinius kūrybos įgūdžius, ugdo orią, visavertę asmenybę, lengviau integruojasi į visuomenę.

LSKD "Guboja" Klaipėdos krašto atstovybės informacija

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder