Linkstama atsisakyti sovietmečio palikimo - narkologinių įskaitų

Linkstama atsisakyti sovietmečio palikimo - narkologinių įskaitų

Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pateiktam įstatymų pakeitimo projektui, kuriame, be kitų patobulinimų psichikos sveikatos srityje, siūloma panaikinti narkologines įskaitas.

Pagal dabartinę tvarką pacientai, kurie kreipiasi į valstybines sveikatos priežiūros įstaigas dėl priklausomybių - piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis ar kitomis medžiagomis, - fiksuojami.

Įrašytiems į narkologinių ligonių įskaitą ribojama teisė įsigyti ir turėti ginklą, draudžiama vairuoti transporto priemones, ribojama kai kuri profesinė veikla. Tokie žmonės negali dirbti, pavyzdžiui, teisėjais, notarais, antstoliais, statutiniais pareigūnais ir kita. 

Kaip pastebi psichikos sveikatos specialistai, dėl to priklausomybėmis sergantys asmenys vengia kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas. Baimė patekti į įskaitą skatina pacientus iš viso nesigydyti arba ieškoti alternatyvių, dažnai moksliškai nepagrįstų ir sveikatai pavojingų gydymo būdų. 

Priklausomybių ir psichikos sutrikimų gydytojai ne vienerius metus kartojo, kad įskaita - sovietmečio palikimas. Siekiamybė užtikrinti kontrolės ir sankcijų sistemą keistina į paciento teisę bei informaciją apie jo sveikatos būklę ir konfidencialumą.

Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pateiktam įstatymų pakeitimo projektui, kuriuo siekiama sudaryti sąlygas vykdyti psichikos ir elgesio sutrikimų prevenciją, užtikrinti visiems žmonėms vienodas teises į kokybiškas ir prieinamas psichikos sveikatos priežiūros paslaugas bei psichikos ir elgesio sutrikimų turinčių asmenų teises.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo metu įstatymais nereguliuojama visuomenės psichikos sveikatos priežiūra, priverstinio gydymo, priverčiamųjų medicinos priemonių, fizinio suvaržymo priemonių, vaizdo stebėjimo taikymas. Visa tai neužtikrina tinkamos psichikos ir elgesio sutikrinimų turinčių asmenų teisių apsaugos. Tai - keistina, jeigu norime gyventi sveikoje ir savo žmonėmis besirūpinančioje valstybėje. 

SAM pateiktu projektu detalizuotos psichikos ir elgesio sutrikimų turinčių asmenų teisės ir jų suvaržymo sąlygos, kurios suderintos su Civilinio kodekso ir Civilinio proceso kodekso nuostatomis. Taip pat nustatyti psichikos sveikatos priežiūros principai, priverstinio gydymo, pagrindinės fizinio suvaržymo priemonių taikymo, vaizdo stebėjimo psichikos sveikatos priežiūros įstaigose teikimo sąlygos.

Esminiai siūlymai - suvienodinti pacientų atstovavimo reglamentavimą su Civiliniu kodeksu nurodant, kad reikalingas abiejų tėvų sutikimas dėl nepilnamečio hospitalizavimo. Numatyti fizinio suvaržymo priemonių taikymo pagrindines sąlygas.

Taip pat siūloma nustatyti, kad priverstinis hospitalizavimas ir priverstinis gydymas be teismo sprendimo galimas iki 3 dienų, o į teismą reikia kreiptis per 48 valandas nuo priverstinio hospitalizavimo ir priverstinio gydymo pradžios.

Siekiama reglamentuoti vaizdo stebėjimą psichikos sveikatos priežiūros įstaigose, įtvirtinti komandinį asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį, taip pat - panaikinti nuostatas dėl narkologinės įskaitos. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder