Ligonių kasai siūlo kraustytis lauk

Ligonių kasai siūlo kraustytis lauk

Valstybinės ligonių kasos (VLK) padalinys Klaipėdoje gali likti be vietos. Savivaldybė pageidauja, kad įstaiga išsikraustytų iš patalpų Pievų Tako g. dar šiais metais.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLT) vadovas Alfredas Bumblys sakė, kad nurodymas skubiai, per du mėnesius, išsikraustyti iš patalpų, kuriose įstaiga veikia jau 11 metų, sukrėtė kolektyvą.

Liepia kraustytis

"Buvome, švelniai tariant, pritrenkti šitokio skubaus pranešimo", - pirmadienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams sakė A. Bumblys.

Klaipėdos TLK raštą, kad turės išsikraustyti iki gruodžio 20 dienos, gavo spalio 25-ąją, o alternatyvių patalpų ligonių kasoms nebuvo pasiūlyta. A. Bumblio žiniomis, patalpas ketinama atiduoti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) skyriui.

"Susidaro įspūdis, kad esame kažkoks "uabas", kuris, susikrovęs lagaminus, gali išeiti, neturi jokio ryšio su Klaipėda, kad esam nereikalingi ir panašiai. Per metus aptarnaujame dešimtis tūkstančių žmonių, skaičiai yra milžiniški. Per dieną į mus kreipiasi per 100 žmonių, klaipėdiečių. Tarkime, gerai, mes išsikelsime gruodžio 20 dieną, o kas bus 21 dieną, kai žmonės ateis ir pamatys, kad mūsų įstaiga uždaryta?" - kalbėjo A. Bumblys.

Jis tikino, kad sulaukė ir NŽT Klaipėdos skyriaus atstovų skambučio su klausimu, kada ligonių kasa išsikels, nes žemėtvarkininkai ten jau nori įsikurti.

Klaipėdos TLK vadovas pabrėžė, kad įstaiga prižiūri pagal panaudos sutartį daugiau nei dešimtmetį naudojamas patalpas, neturi jokių nusižengimų, todėl pasirašant panaudos sutartį pirmumo teisė tai padaryti turėtų būti suteikiama būtent Klaipėdos TLK.

"Mes naudojamės ir norime pratęsti sutartį, bet apie tai kalbos net nėra. Yra griežtas pasakymas, kad turime išsikelti iki 20 dienos", - stebėjosi A. Bumblys.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė, kad panaudos sutartis su Klaipėdos TLK dėl patalpų Pievų Tako g. 38 galioja iki kitų metų kovo, ji buvo pratęsiama kas metus. Tačiau dabar norima tas patalpas atiduoti kitai įstaigai, o Savivaldybė, kaip patalpų savininkė, turi teisę tai padaryti.

"Buvo gautas kreipimasis iš Nacionalinės žemės tarnybos, kuri sutinka išsikelti iš rotušės pastato. Kadangi norime perimti tas patalpas, turime suteikti žemės tarnybai kitas patalpas", - aiškino E. Simokaitis, nurodęs, kad šiuo metu Savivaldybė neturi kitų galimai NŽT tiksiančių patalpų.

Šiuo metu NŽT Klaipėdos skyrius rotušės pastate užima 250-300 kv. m ploto patalpas, Klaipėdos TLK naudojasi daugiau nei 600 kv. m ploto patalpomis.

Komiteto narys Jonas Sąlyga domėjosi, ar Klaipėdos TLK buvo siūlomos kokios nors kitos patalpos.

"Juk yra gyventojai, jiems gali kilti problemų. Ligonių kasa gali išsikelti į Palangą ar Kretingą, kaip tada reikės klaipėdiečiams, neįgaliesiems važiuoti?" - klausė komiteto narys.

Jo kolega Artūras Razbadauskas priminė, kad į ligonių kasas gyventojai eina dėl įvairių priežasčių - sveikatos draudimo kortelių, dėl reabilitacijos, protezavimo kompensacijų ir t. t., o VLK skyrių gali iškelti kad ir į Tauragę, kas bus labai blogai.

"Bus kaip su maršrutiniais taksi ar dar blogiau", - kad staiga nutrūkus paslaugoms, kurios toje pačioje vietoje buvo teikiamos daugiau nei dešimtmetį, gali kilti krizę, prognozavo A. Razbadauskas.

E. Simokaitis tikino, kad ligonių kasoms nėra ką pasiūlyti, todėl Savivaldybės administracija priėmė sprendimą, kad įstaiga turi išsikelti.

Reikia metų?

Komiteto narė Vaida Žvikienė pritarė, kad patalpų savininkas sprendžia, ką su jomis daryti, bet, politikės nuomone, turi būti laikomasi ir protingumo principo, nes šiuo atveju Klaipėdos TLK duotas terminas išsikelti nėra logiškas.

"Negi negalima palaukti iki kovo mėnesio, kol pasibaigs sutartis? Nes turi būti protingumo principas išlaikytas. Taip pat yra teisiniai keliai, argumentai, kiek kas užims laiko ir taip toliau. Reikia šią problemą spręsti ne per žiniasklaidą, o derybomis", - nuomonę išdėstė V. Žvikienė.

Ji sakė, kad reikia kalbėtis apie Klaipėdos TLK duotą terminą ir sutarties trukmę.

E. Simokaitis sutiko, kad galima dėl termino derėtis, jeigu Klaipėdos TLK Savivaldybei pateiks pagrįstų argumentų, kodėl reikėtų duoti daugiau laiko. Tačiau, pasak jo, miestas tikrai neturi patalpų, kurias galėtų pasiūlyti ligonių kasai.

Klaipėdos TLK direktoriaus teigimu, matoma išeitis, jeigu įstaigai nebebus galima pasilikti Pievų Tako g., teks kreiptis į Turto banką, kad jis skirtų kokias nors patalpas Klaipėdos mieste, tuomet jas reiktų remontuoti ir tada bus galima persikelti.

A. Bumblys sakė, kad šiuo klausimu kalbėjosi ir su administracijos direktoriumi Sauliumi Budinu, kuriam esą nurodė, kad susirasti naujas patalpas ir išsikelti užtruktų mažiausiai metus. Jis sakė, kad rašė raštus miesto Tarybos nariams ir VLK, kuri kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę, Vyriausybę ir Sveikatos apsaugos ministeriją.

V. Žvikienė siūlė rekomenduoti Savivaldybės administracijai ieškoti kompromiso ir spręsti šią situaciją, kad klaipėdiečiai neliktų be paslaugos. Šį klausimą, kai bus daugiau informacijos, komitetas žadėjo nagrinėti dar kartą.

A. Bumblys neatmetė galimybės, kad problemos sprendimas gali persikelti į teismus.

"Aš atstovauju pacientų interesams ir man yra teisės suteiktos atstovauti jiems teismuose", - sakė jis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder