Ligoninių jungimosi netrokšta

Ligoninių jungimosi netrokšta

Praėjusį penktadienį Klaipėdoje viešėję Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai susitiko su uostamiesčio gydymo ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovais. Vienas iš susitikime iškeltų klausimų - galimas Klaipėdos ligoninių jungimas.

Pasitarime kalbėjęs meras Vytautas Grubliauskas Seimo narius patikino, kad Klaipėdos sveikatos priežiūros įstaigų tinklas veikia efektyviai, dalykiškai ir subalansuotai, "skirtingo pavaldumo įstaigos tarpusavyje dalykiškai bendrauja, sistema veikia gerai". Jis teigė, kad girdima apie planus "kažką sujungti, kažką optimizuoti", tačiau esą norint ką nors tobulinti reikėtų gerai viską įvertinti.

"Laikausi nuostatos, kad būtų paprastas kelias atiduoti visas įstaigas ministerijai ir nebeskaudės galvos. Tačiau šiandien esantis tinklas apima viską. Ir vaikų ligoninė, nepaisant, kad ji tokia vienintelė Lietuvoje, įrodė savo galimybes, potencialą, pateisina savo darbą. Miestui dėl jos negėda ir miestas dėl jos nesijaudina", - rėžė V. Grubliauskas.

Taip pat esą miestas vertina ir Klaipėdos universitetinę ligoninę.[CITATA]

Patys didžiųjų Klaipėdos ligoninių vadovai antrino merui, teigdami, kad jungtis nenorėtų. Tačiau jie teigiamai atsiliepė apie galimą bendrą registracijos sistemą.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos vadovas Alfridas Bumblys ironizavo, kad Klaipėdos ligoninių vadovai permainų nenori, nes esą gerai gyvena.

"Stacionarų situacija pagal finansinius rezultatus yra gera, jie turi daug pinigų ir jiems permainos nelabai priimtinos. Tačiau dabartinėje situacijoje permainos reikalingos", - kritiką žėrė A. Bumblys.

Jo nuomone, ketvirtasis šalies gydymo įstaigų restruktūrizacijos etapas įvyko, bet permainų esą nėra, gydymo įstaigose ir toliau yra vienas kito veiklą dubliuojančių skyrių ir t. t. Į tai meras V. Grubliauskas A. Bumbliui atsakė replika, kad permainas reikia pradėti nuo savęs, savo įstaigos, o galbūt net nuo personalijų.

Klaipėdietis seimo narys Algimantas Kirkutis rėžė, kad reikėtų visas miesto ligonines padaryti pavaldžias Savivaldybei, nes tada problemų ir trikdžių sumažėtų. Taip pat, A. Kirkučio nuomone, reikėtų naikinti Vaikų ligoninę, nes ji esanti sovietmečio reliktas, kurio daugiau nė viename Lietuvos mieste nėra.

Nerimas dėl naujovių

Seimo Sveikatos reikalų komitetui Klaipėdos ligoninių vadovai išsakė savo abejones dėl nuo Naujųjų metų įsigaliosiančių naujovių. Siekiama pacientams didinti gydymo paslaugų kokybę ir jų prieinamumą pertvarkant sveikatos priežiūros įstaigų tinklą, kuriant bendrą registraciją pas gydytojus.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis teigė, kad bendra registracija būtų gerai, bet atsakomybė paliekama įstaigoms, kurios srautų reguliuoti negalės. Taip pat, V. Janušonio teigimu, sudarius darbuotojų šakines sutartis ir padidinus minimalią algą ligoninei papildomai reikės apie 600 tūkst. eurų.

Jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga nerimavo, kad nepavyks sumažinti eilių, kaip reikalaujama. Be to, ligoninė viršija aktyvaus gydymo kvotas beveik 2 mln. eurų, tačiau nežino, ar suma bus kompensuota.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Romaldas Sakalauskas tikino, kad kiekviena uostamiesčio gydymo įstaiga stengiasi, kad būtų subalansuota tiek paslaugų kokybė, tiek finansai.

Vaikų ligoninės vadovas Virginijus Žalimas teigė, kad įstaigai trūksta vaikų ligų specialistų, stringama su finansais kalbant apie minimalios algos didinimą. Nepaisant to, siekiama pasistatyti naują konsultacinę polikliniką. V. Žalimas teigė, kad kyla daug klausimų dėl bendros registracijos sistemos - esą kaip reikės registruoti pakartotinėms konsultacijoms, kurių vaikams teikiama daugiau nei suaugusiems.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder