2019 m. sausio 19 d. 00:32 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Lietuvoje kavą labiau mėgsta moterys: tai gali lemti genetinės ypatybės

Lietuvoje kavą labiau mėgsta moterys: tai gali lemti genetinės ypatybės nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Lietuvoje kavos mėgėjų tarp moterų yra kur kas daugiau nei tarp vyrų. Visiškai negerią kavos tvirtina 22 proc. vyrų ir vos 7,5 proc. moterų. Savo ruožtu, moterys gerokai dažniau renkasi pieniškas kavas, o vyrai - juodą bei espresso.

Reprezentatyvią „Spinter tyrimų“ apklausą apie kavos pasirinkimus Lietuvoje inicijavusio Kanados kapitalo degalinių tinklo „Circle K“ maisto ir kavos kategorijų vadovė Inga Galinienė sako, kad tai, jog moterims patinka švelnesnė kava, gali lemti ir genetika.

„Skonis yra komplikuotas fenomenas. Mokslininkai dar praėjusiame amžiuje atrado, kad apie 25 proc. žmonių gali būti vadinami super degustatoriais, nes yra ypač jautrūs vadinamiesiems kartiems skoniams: žalumynams, greipfrutų sultims, kavai bei sojos produktams. Tokių super degustatorių tarp moterų yra žymiai daugiau nei tarp vyrų, jos kartesnius skonius jaučia kur kas intensyviau, todėl turbūt nekeista, jog jos dažniau renkasi švelnesnio skonio, natūraliai dėl pieno saldesnę kava“, - sako I. Galinienė.

Kartų skonį ypač gerai jaučiančius žmones super degustatoriais 1991 metais Jeilio universitete vykusių tyrimų metu pavadino amerikiečių psichologė Linda Bartoshuk.

Lietuvoje moterys iš tiesų kur kas dažniau geria „švelnias“ kavas: latę (ji mėgstamiausia 19,2 proc. moterų ir tik 7,4 proc. vyrų), kapučiną (ją renkasi 17,9 proc. moterų ir 10,4 proc. vyrų), bei juodą su pienu - 20,9 proc. moterų ir 11,2 proc. vyrų.

Tuo tarpu vyrai dažniau renkasi gryno skonio kavas: 44,3 proc. vyrų pasirinkimų atitenka juodai kavai ( 31,7 proc. moterų) bei espresso - 3,8 proc. vyrų ir 2,1 proc. moterų.

„Daugelis žmonių kavą geria dažnai, net kasdien. Atrodytų, kad net ir mūsų pasirinkimai, kavos paruošimo būdas yra tiesiog tapę įpročiais. Ir jei kartais patys negalėtume paaiškinti, kodėl mums skanesnė kava su pienu ar grietinėle, bet pasigilinus į tai, kaip jie keičia kavą, galima geriau suprasti koks skonis mums iš tiesų priimtiniausias “, - teigia I. Galinienė.

Pasak jos, būtent pieno riebalai sutirština kavą, sušvelnina jos tekstūrą ir padaro ją aksomine. Tuo tarpu pieno baltymai sušvelnina kartumo poskonį kavai suteikiančius taninus, sumažina ir kavos rūgštingumą.

„Žinant, kad skonis yra sudėtingas ir iki galo neišaiškintas mechanizmas, kurio kiekvieno žmogaus yra individualus ir nevienodai jautrus, niekas neturėtų sakyti, kokia kava yra „teisinga“. Mūsų organizmas pats pasufleruoja, koks skonis yra priimtinas ir, labai tikėtina, turi tam priežasčių“, - sako ji.

Pienas ne tik sušvelnina kavos skonį, bet ir suteikia jai saldumo. Įdomu, kad užtenka pieną pakaitinti iki 50-60 laipsnių ir jo saldumas dar labiau išryškėja bei sustiprėja. Savo ruožtu pienas, iš kurio pašalintas pieno cukrus, geriau žinomas kaip laktozė, dėl perdirbimo specifikos yra dar saldesnis nei įprastas pienas.

„Tai kartu yra atsakymas, kaip gerti saldžią kavą, į ją nededant papildomo cukraus - užtenka pakaitinti pieną. Be to, kavos saldumą puikiai paryškina nuostabus šildantis prieskonis cinamonas, kuris padeda pažadinti skonio receptorius ir nubaidyti šaltajam sezonui būdingus peršalimus“, - pažymi I. Galinienė.

Žymos: kava

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle "Facebook" pasklido žinia, kad nuo šių metų sausio...

Už vaiko ligos pažymą - papildomas mokestis nuotrauka, foto

Penktadienį paaiškėjo naujo sveikatos priežiūros centro architektūrinio konkurso laimėtojas. Įvertinus pateiktus projektus...

Naujai poliklinikai - vilniečių projektas nuotrauka, foto

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) didėja, skelbia...

Daugėja sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis nuotrauka, foto

Priklausomybės nuo interneto lyginimas su narkomanija iki šiol buvo vertinamas gana skeptiškai:...

Priklausomybė - virtuali, problemos - tikros nuotrauka, foto

„Dragūnas“ sužaidė lygiosiomis su Minsko klubu nuotrauka, foto

Sportas, Baltijos vyrų rankinio lygos A grupės rungtynėse penktadienį Klaipėdos „Dragūno“ komanda...

Įspūdingiausia Lietuvoje sankryža: vairuotojai mato ne viską nuotrauka, foto

Klaipėda, Prie Klaipėdos esanti Jakų sankryža yra lyg vartai į uostamiestį, o į...

Brigadai „Žemaitija“ - treji nuotrauka, foto

Klaipėda, Penktadienį uostamiestyje vyko iškilminga motorizuotosios pėstininkų brigados "Žemaitija" 3-iųjų įkūrimo metinių minėjimas.

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (562) nuotrauka, foto

Klaipėdos akvarelės, "Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius,...

Sportas, Paskelbta prieš 2 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 7 val.

Klaipėdos akvarelės, Paskelbta prieš 7 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...