Liepos 1-oji atneša pokyčių vaistų pirkėjams

Liepos 1-oji atneša pokyčių vaistų pirkėjams

Nuo rytojaus įsigalios naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas, taip pat mažas pajamas gaunantys senjorai ir turintieji negalią kompensuojamuosius vaistus ir jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones gaus nemokėdami priemokų. Vis dėlto vaistininkų atstovai sako, kad tam nėra tinkamai pasiruošta.

Valstybinė ligonių kasa pranešė, kad nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančiame naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne įrašyta per 2 tūkst. vaistų, beveik 100 jų - nauji prekiniai pavadinimai. Tai kraujo krešėjimą, širdies ir kraujagyslių, nervų sistemas veikiantys, taip pat antinavikiniai vaistai.

Kainyne sumažėjo daugiau nei 700 vaistų bazinės kainos, 1 200 - išliko nepakitusios. Vaistų tiekėjai sutiko padaryti nuolaidas beveik 300 į kainyną įrašytų vaistų. Skaičiuojama, kad naujasis kainynas per 2020 metų trečiąjį ketvirtį Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) leis sutaupyti apie 850 tūkst. eurų.

Į kainyną įrašyta 17 naujų veikliųjų medžiagų, kurios jau prieinamos per 8 tūkst. pacientų. Dalis vaistų yra taikoma onkologinėms ligoms gydyti, pavyzdžiui, krūties vėžiui, plaučių vėžiui, urotelio karcinomai, kepenų ląstelių karcinomai, galvos ir kaklo plokščiųjų ląstelių vėžiui, dauginei mielomai. Taip pat pirminei progresuojančiai išsėtinei sklerozei, narkolepsijai su katapleksija, III ir IV funkcinės klasės krūtinės anginai, persirgtam miokardo infarktui, po širdies kateterinio arba chirurginio gydymo, atopiniam dermatitui ir migrenai gydyti.

Nebemokės priemokų

Nuo liepos 1 d. mažas pajamas gaunantys, sunkiai besiverčiantys senjorai ir turintieji negalią kompensuojamuosius vaistus ir jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones gaus nemokėdami priemokų. Tai reiškia, kad, nepriklausomai nuo vaisto kainos, t. y. nesvarbu, ar anksčiau už vaistą tekdavo primokėti kelis eurus, nuo liepos 1-osios, įsigydami kompensuojamuosius vaistus, šie žmonės nebeturės primokėti nė kiek.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, jei žmogus, turėdamas gydytojo receptą, iki šiol turėdavo vaistinėje sumokėti 3 eurų priemoką, dabar tą patį vaistą jis tiesiog pasiims vaistinėje ir nemokės nė cento.

Numatyta, kad priemokų už vaistus ir medicinos pagalbos priemones neliks visiems 75 metų ir vyresniems žmonėms, taip pat senatvės pensininkams ir turintiems negalią, jei jų pajamos - pensijos, socialinės išmokos, pašalpos - nesieks 95 proc. minimalių vartojimo poreikių dydžio, t. y. išlaidų, reikalingų minimaliems žmogaus poreikiams tenkinti per mėnesį (maistui ir kt. prekėms, paslaugoms). Dabar šis rodiklis siekia 257 eurus.

Preliminariais skaičiavimais, šia naujove galėtų pasinaudoti apie 250 tūkst. žmonių Lietuvoje. Teigiama, kad vaistinės pačios gaus ir matys reikalingą informaciją elektroninėje sistemoje.

Sistema dar nepritaikyta?

Vis dėlto Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė sako, kad valstybės prižiūrima e. sveikatos sistema nepritaikyta atpažinti 250 tūkst. pacientų, kurie kompensuojamuosius vaistus nuo liepos turėtų gauti nemokamai.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodoma, kad visos asociacijai priklausančios vaistinės, kuriose dirba daugiau nei 2 000 farmacijos specialistų, net neturi galimybių prisitaikyti prie naujosios tvarkos, kol nebus atlikti reikalingi e. sveikatos sistemos pakeitimai.

"Vaistinių informacinių technologijų specialistai turėjo galimybę testuoti valstybinės e. sistemos naujoves - deja, diegiami sprendimai neveikia net testavimo aplinkoje. Vaistinių nepasiekia informacija, ar pacientui priklauso priemokos kompensacija, todėl jos negali vaistų išduoti nemokamai. Taip pat neįmanoma elektroniniu būdu perduoti tokių receptų į ligonių kasas apmokėjimui, nes sistema tiesiog neatpažįsta duomenų. Savo ruožtu ligonių kasos "nemato" šių receptų ir negali vertinti, ar kompensacija pritaikyta tinkamai bei apmokėti vaistinėms už tokius receptus", - praėjusią savaitę teigė K. Nemaniūtė-Gagė.

Vaistinių asociacijos turimomis žiniomis, Registrų centro užsakymu e. sistemą perprogramuojantys tiekėjai darbus užbaigti planuoja liepos 14 d.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, už kompensuojamuosius vaistus Lietuvos vaistinėse pernai iš viso sumokėta 325 mln. eurų. Didžioji dalis - 303 mln. eurų - šios sumos buvo padengta iš PSDF. Gyventojai kompensuojamųjų vaistų priemokoms iš viso išleido 22 mln. eurų - 17 mln. eurų mažiau nei 2018-aisiais. Daugiausia priemokų praėjusiais metais gyventojams teko sumokėti įsigyjant kardiologinių vaistų - 13 mln. eurų, nervų sistemą veikiančių - 1,9 mln. eurų ir virškinimo traktą veikiančių vaistų - 1,6 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder