Kuo pavojinga „neteisinga“ vasara?

Kuo pavojinga „neteisinga“ vasara?

Vasara turi būti vasara, mano daugelis, ir laukia šilumos, kad būtų galima gamtoje iškylauti, degintis ir maudytis. Jei termometro stulpelis niekaip nekyla aukštyn, kasdien merkia lietus ir košia šaltas vėjas, žmogaus biologinis laikrodis taip pat kenčia, nes po ilgos žiemos jis nusiteikė tikrai vasarai. Kuo šalta vasara pavojinga žmogaus sveikatai?

Užsitęsus nepastoviems orams ir gausiam lietui krenta atmosferos slėgis. Tai, aišku, atsiliepia žmonių sveikatai. Ypač tokia padėtis pavojinga hipertonikams. Esant žemam atmosferos slėgiui, pradeda kristi ir žmogaus arterinis kraujospūdis. Hipertonikai paprastai ir taip vartoja vaistus kraujospūdžiui mažinti, o čia dar jis realiai sumažėja. Žmogus gali pajusti tokius simptomus kaip galvos svaigimas, padidėjęs mieguistumas, galvos skausmas, darbingumo sumažėjimas. Esant žemam atmosferos slėgiui sulėtėja hipertoniko širdies plakimas, greitėja pulsas, didėja kvėpavimo intensyvumas.

Neigiamai žmogaus sveikatą veikia ir temperatūros „sumuštiniai“ - kai vieną dieną termometro stulpelis pakyla gerokai virš 20 laipsnių, o kitą - vos perkopia per 10. Širdies ir kraujagyslių sistema nepajėgia greitai prisitaikyti prie staigių orų pokyčių. Esant tokiems svyravimams keičiasi ir kraujospūdžio rodikliai, jam sumažėjus širdies ir kraujagyslių sistema veikia lėčiau, padidėjus - atgauna tonusą. Jei visa tai vyksta greitai ir dažnai, kraujagyslės ima dėvėtis sparčiau. Kaip sau padėti? Atsisakyti žalingų įpročių, tinkamai maitintis (kuo mažiau druskos, kuo daugiau daržovių ir vaisių), susireguliuoti darbo ir poilsio režimą, vengti stresų.

Žmogaus biologinis nusiteikimas vasarai, kai jos praktiškai nėra, gali sukelti ir psichologinių problemų. Tikintis šilumos ir kuriant būtent su tokiu oru susijusius planus, kurie paskui žlunga, galima prarasti ir psichologinę pusiausvyrą. Be perstojo lyjant lietui, esant būtinybei vilkėti šiltesnius (negu norėtųsi) drabužius, nematant saulės lengvai gali išsivystyti depresija. Tiesa, kai kas čia bando įžvelgti pranašumų, tvirtindami, kad tokiu oru geriau sėdėti kontoroje ir dirbti. Įveikti depresines nuotaikas padės įvairūs hobiai, pasivaikščiojimai (svarbiausia - tinkamai apsirengti), susitikimai su draugais, pavyzdžiui, jaukioje kavinukėje. Šioje situacijoje niekas, išskyrus pačius, jums padėti negali.

Tradiciškai vasara yra metas, kai visi dėvi lengvus drabužius - marškinėlius, šortus, lengvus sijonėlius ir suknutes. Kai vasara yra „neteisinga“, temperatūra gali per dieną staigiai pasikeisti, o žmogus ne visada būna tam pasiruošęs. Pavyzdžiui, ryte išeina iš namų tik su marškiniais, o į vakarą jau reikia striukės, kurios neturi. Tas pats ir su lietumi, kuris gali užeiti visiškai netikėtai. Taigi žmogus lengvai persišaldo ir jo organizmo apsauginės jėgos nusilpsta. Vėsią vasarą gerai jaučiasi ir virusai, todėl ūmūs kvėpavimo takų uždegimai ir angina - neretas reiškinys. Apsisaugoti galite stiprindami imunitetą, o esant nepastoviems orams nepamirškite išeidami iš namų dėl visa ko pasiimti ploną striukelę ir skėtį.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder