Kuo imbieras naudingas sveikatai

Kuo imbieras naudingas sveikatai

Parduotuvėje matomas imbieras didelio apetito nekelia ir atrodo keistokai, bet jeigu stengiatės gyventi sveikai, į šį produktą tikrai verta atkreipti dėmesį. Šis egzotiškas augalas priskiriamas prie prieskonių, bet nepasižymi dideliu aštrumu, o pagal kvapą išvis primena parfumerinę kompoziciją.

Žmonės jau daug šimtmečių vertina imbierą dėl jo delikataus aštrumo ir akivaizdžios naudos sveikatai. Šį nuostabų prieskonį išpopuliarino kinų ir indų gydytojai, jį laikę dievų dovana.

Imbieras atsirado Kinijos pietiniuose rajonuose, o paskui paplito visoje Azijoje, Indijoje, Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Karibų jūros baseino šalyse. Todėl receptai, kuriuose naudojamas imbieras, paprastai būna tų regionų nacionalinių virtuvių. Imbieras maistui naudojamas ne visas, o tik šakniastiebis, po žeme augantis horizontaliai. 

Kai kada sakoma „imbiero šaknis“, bet tai yra teisinga tik iš dalies - stiebas pradeda augti po žeme, bet vertikaliai auga tik šaknys. 

Būtent todėl imbieras dažnai atrodo tarsi ką tik išrautas iš lysvės. Imbiero šaknų odelė būna plona arba stora, priklausomai nuo jo brandos surenkant. 

Prieš perkant imbierą reikia įsitikinti, ar jis atrodo sveikas ir ar ant jo nėra pelėsio, o odelę reikia nuskusti. Jaunos imbiero šaknys labai sultingos, bet minkštos. Jo galima pridėti į kepamas daržoves arba užplikyti - išeis labai skani imbiero arbata. 

O brandžios imbiero šaknys - sausos ir plaušuotos. Džiovintas tarkuotas imbieras - sausi milteliai, naudojami kepiniams.

Vaistas nuo pykinimo

Labiausiai žinomas faktas, kad imbieras - puikus natūralus vaistas nuo pykinimo. Jis slopina simptomų intensyvumą, taigi nėščios moterys tikrai turėtų įvertinti šį nuo rytinio pykinimo gelbstintį vaistą. 

Žinoma, prieš puolant jo pirkti, reikia pasitarti su gydytoju. Jeigu jums būna nelengva keliauti lėktuvais ir laivais, o tablečių gerti nenorite, atkreipkite dėmesį į imbierą. Galbūt jis - būtent tai, ko jums reikia? 

Viename tyrime dalyvavo 80 jūrų kadetų, kuriems dažnai tenka vykti į audringą jūrą. Dalyviams buvo išduota vaistų nuo pykinimo (placebo) ir imbiero. Kas 4 val. buvo tikrinama, ar jūra jų neužsupo. 

Specialistai nustatė, kad pavartojus imbiero ne tik susilpnėjo šleikštulys ir svaigulys, bet ir nebepylė šaltas prakaitas, retėjo vėmimo priepuoliai. Ir kiti nepriklausomi tyrimai šia tema patvirtina, kad imbieras padeda nuo pykinimo ne blogiau už vaistus.

Priešuždegiminės savybės

Imbieras priklauso tai pačiai šeimai kaip ciberžolė, kuri pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taigi nieko keista, kad ir imbiero poveikis gali būti panašus. Kai dėl artrito ar artrozės suplonėja sąnarių kremzlės, skausmas, kaului trinantis į kaulą, gali būti nepakeliamas. 

Daugelis žmonių, sergančių artritu, jaučiasi įspeisti į kampą, nes dėl skausmo ir sąnarių sustingimo negali judėti. Nenorėdami operuotis, daugelis vartoja nuskausminamuosius, kad galėtų gyventi įprastą gyvenimą.

Grupei pacientų, sergančių kelio sąnario osteoartritu, vietoj nuskausminamųjų buvo duodamas imbiero ekstraktas - 6 savaites dukart per dieną. Jiems buvo leista griebtis acetaminofeno, jeigu skausmo nebebuvo galima ištverti. 

Pacientams, vartojusiems imbiero ekstraktą, skausmingi simptomai stovint ir einant buvo švelnesni, jie rečiau vartojo nuskausminamuosius, o tai yra gana svarbu, nes šie vaistai pasižymi įvairiu nepageidaujamu šalutiniu poveikiu.

Imbieras padeda ir nuo uždegiminių procesų smegenyse, kurie gali sukelti migreną. Imbieras šiuo atveju yra veiksmingas kaip cheminiai vaistai, bet neturi jiems būdingo šalutinio poveikio.

Imbieras prieš Alcheimerio ligą

60-70 proc. vyresnių kaip 65 m. žmonių, sergančių demencija, diagnozuojama Alcheimerio liga - tai progresuojanti degeneracinė nervų sistemos liga, pažeidžianti smegenis. Spėjama, kad šios ligos rizikos veiksniai yra organizmo terpės rūgštėjimas dėl laisvųjų radikalų ir uždegimai. 

Todėl nereikia stebėtis, kad imbiero priešuždegiminės savybės tyrinėjamos siekiant sukurti profilaktikos priemonę nuo šios baisios ligos. Jau įrodyta, kad imbiero ekstraktas didina sveikų vidutinio amžiaus moterų dėmesingumą ir kognityvines galimybes.

Švelnina raumenų skausmą

Tiek šviežias, tiek termiškai apdorotas imbieras mažina raumenų skausmus po intensyvios treniruotės. Žurnale „Medical News Today“ teigiama, kad Džordžijos universitete atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, jog „kasdien vartojant imbiero papildą raumenų skausmai sumažėja 25 proc.“ 

Atkreipkite dėmesį į žodį „kasdien“. Imbieras slopina skausmą ne akimirksniu, o palaipsniui. Taigi jei intensyviai treniruojatės arba jus kamuoja raumenų skausmai, pamėginkite į savo kasdieninį valgiaraštį įtraukti imbiero, kad sutrumpėtų raumenų skausmingos būsenos trukmė. O kai jausitės geriau, tai ir treniruotis norėsis labiau.

Prieš vėžį

Imbiere gausu antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais mūsų organizme, todėl daug kas mano, kad imbieras gali užkirsti kelią vėžiui. 3 proc. imbiero svorio sudaro aromatiniai aliejai, kurie ir pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Dabar tiriamos vieno iš imbiero aliejų - gingerolio - savybės. Tyrimų duomenimis gingerolis apsaugo ląsteles, reguliuoja jų ciklą bei citotoksinį aktyvumą. 

Kito tyrimo metu buvo nustatyta, kad imbiero ekstraktas, kuriame buvo 54 proc. gingerolio, naikino kiaušidžių vėžio ląsteles. Tokių tyrimų rezultatai džiugina, tačiau siūlyti vėžį gydytis imbieru kol kas yra dar anksti, nes reikia atlikti tolesnius klinikinius bandymus ir tyrimus.

Gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje

Diabetu serga vis daugiau žmonių, nes cukraus dabar dedama visur, kur reikia ir kur nereikia. Todėl atkreipkite dėmesį į tai, kad sergant cukriniu diabetu imbieras yra labai naudingas. 

Tyrimų duomenimis, kasdien vartojant vos du gramus imbiero miltelių (gerti nevalgius), diabetikų kraujyje cukraus kiekis sumažėja iki 12 proc. Taip pat imbieras apsaugo nuo diabeto sukeltų komplikacijų, apsaugo diabetiko kepenis, inkstus, centrinę nervų sistemą ir akis.

Mažina cholesterolio kiekį

Žiurkėms, sergančioms diabetu ir hipotireoze, 30 dienų buvo duodama šviežio imbiero, ir nustatyta, kad jų bendras cholesterolio kiekis ir vadinamojo blogojo cholesterolio kiekis sumažėjo. Užtat gerojo cholesterolio - padidėjo. 

Tokį patį poveikį imbieras daro ir žmogaus organizmui. O tai reiškia, kad mažėja problemų, susijusių su širdies veikla - miokardo infarktų ir insultų.

Padeda atsikosėti


Žiemą turite šansų išvengti užsitęsusio kosulio, jei pasinaudosite naudingomis imbiero savybėmis. Visa, ką reikia daryti - vartoti daugiau imbiero. 

Kadangi imbieras yra natūralus atsikosėjimą lengvinantis vaistas, pajutę, kad kimba liga, triskart per dieną gerkite šiltos imbiero arbatos su citrina, ir palengvėjimą pajusite netrukus.

Naudingas metant svorį


Imbierą galima labai veiksmingai panaudoti metant svorį. 

Atliekant medžiagų apykaitos tyrimus buvo nustatyta, kad imbieras suteikia sotumo pojūtį, todėl mažiau suvalgoma kito maisto. 

Be to, kaip rodo tyrimai, imbieras taip pat padeda virškinti riebalus, nes skatina tulžies išsiskyrimą ir didina kasos aktyvumą. Imbieras yra vienas iš tų puikių produktų, kurie didina kūno temperatūrą, o tai savo ruožtu greitina organizmo gebėjimą savarankiškai, be fizinių pratimų deginti kalorijas.

Smūgis infekcijoms


Yra žinoma, kad imbieras pasižymi kai kuriomis gana įdomiomis priešbakterinėmis ir priešmikrobinėmis savybėmis, kitaip tariant, kovoja su mikroorganizmais, kurie sukelia ligas. Imbieras veiksmingai kovoja ir su burnos bakterijomis, kurios gali sukelti gingivitą - slopina šių patogeninių mikroorganizmų augimą ir žudo daugelį kitų.

Imbieras didina libido


Imbieras naudingas ne tik virtuvėje, bet ir miegamajame: senovės kinai manė, kad imbieras padeda nuo impotencijos ir didina gimstamumą.

Tikėsimės, kad ši informacija paskatins jus paįvairinti savo racioną imbieru. Šis nuostabus prieskonis patiekalams suteiks pikantiško skonio ir dar padės gerinti sveikatą. 

Galite pridėti jo į mėgstamą glotnutį, arba sumalus mėsmale paskaninti kepintas daržoves. Jei norite pasigaminti imbiero arbatos, į pusę litro vandens įmeskite keletą gabalėlių šviežio imbiero ir pavirinkite 10 minučių. Tokia arbata idealiai tinka gerti su citrina.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder