Kraujas parodys, kiek trūksta miego

Kraujas parodys, kiek trūksta miego

Testas, nustatantis pokyčius genuose, parodys, kokį miego trūkumą jaučia organizmas.

Miego tyrimo centro, veikiančio prie Surėjaus universiteto (Didžioji Britanija), specialistai pirmuosius savo klinikinių bandymų rezultatus paskelbė žurnale „Sleep“.

Eksperimente dalyvavo 36 sveiki jauni žmonės. Visi jie mokslininkų prašymu vieną naktį nemiegojo, taip be miego praleido 40 valandų. Tyrimo metu buvo imami kraujo mėginiai, o specialiai sukurtas algoritmas stebėjo tūkstančių genų aktyvumą ir lygino jį su genų veikla esant chroniškam miego trūkumui (kai per savaitę miegama mažiau negu šešias valandas) bei su jų veikla, kai miego užtenka.

Taip buvo atrinkti pagrindiniai 68 genai, kurių aktyvumą stebėdamas kompiuteris 92 proc. tikslumu galėjo nustatyti, ar kraujo mėginys priklauso miego deficitą jaučiančiam asmeniui, ar jo savininkas ilsisi užtektinai.

Mokslininkai tikisi, kad nustačius kraujyje aiškaus miego trūkumo požymius bus galima sukurti visiems prieinamą tyrimų metodiką, leisiančią remiantis kraujo tyrimo rezultatais tiksliai nustatyti, ar gerai išsimiegojo, tarkim, vilkiko vairuotojas, ar visgi jis chroniškai per mažai ilsisi. Ankstesni tyrimai parodė, kad vienos - dviejų miego valandų trūkumas per parą avarijos tikimybę padidina du kartus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder