Konservuojame vitaminus

Konservuojame vitaminus

Atrodytų, kad užsukinėti stiklainius tinka tik močiutėms: šiuolaikinis žmogus ir be konservavimo turi ką veikti, o be to, parduotuvėse gausu konservuotų daržovių ir vaisių, nusipirkti galima visko. Tačiau naminių konservų skonio nėra ko ir lyginti su pirktinių, o ir atsieina jie daug pigiau. Įvaldžius konservavimo gudrybes, laiko jis užims visai nedaug.

Sūrymui geriau naudoti rupią druską, tuomet daržovės bus traškios. Bet paruoštą sūrymą reikia perkošti per marlę.

Konservuodami daržoves niekada nenaudokite aspirino, jis sudaro junginius, kurie kenkia kepenims ir inkstams. Kad naminiai konservai ilgiau negestų, daugelis į juos deda acto. Geriau naudoti natūralų obuolių actą arba raudonųjų serbentų, spanguolių sultis (1 litrui marinato 200 ml sulčių), o ir konservai bus švelnesnio skonio. Galima naudoti ir citrinų rūgštį (pusę arbatinio šaukštelio / 1 l vandens).

Į konservuojamas daržoves pageidautina įdėti smulkintų krienų lapų arba šaknies gabaliukų - sūrymas bus skaidrus. Ir dar vienas niuansas: daržovės stiklainyje perdedamos prieskoninėmis žolėmis, o štai pipirus ir lauro lapus būtina pavirinti marinate. O vandenį iš čiaupo sūrymams ir marinatams ruošti būtinai reikia filtruoti.

Naminiai konservai ilgai neges, jei tinkamai paruošite indus, kuriuose jie bus laikomi. Išplautus stiklainius reikia sterilizuoti: tai padaryti galima garais iš verdančio arbatinuko snapelio. Bet laiko tai užims nemažai: 3 litrų stiklainį prisieis laikyti 15 min., litro - 5 min. Paprasčiausias būdas - iššveistus stiklainius pakaitinti orkaitėje. O sterilizuoti indus mikrobangėje nėra prasmės, nes didžioji dalis bakterijų joje nežūva. Dangtelius reikia nuplauti ir pavirinti 3-5 min. Praktiškiausia naudoti stiklainius su užsukamais dangteliais.

Specialistų manymu, sveikatai naudingiausios - raugintos daržovės; pienarūgščio rūgimo produktai padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą.

Atstumas tarp dangtelio ir stiklainio turinio turi būti ne didesnis kaip 1,5 cm - kuo mažiau lieka oro, tuo mažesnė oksidacija ir tuo mažiau žūva vitaminų.

Blanširuoti daržoves reikia tik uždarame inde, kad būtų kuo mažesni vitamino C nuostoliai.

Supjaustytas daržoves laikykite ne ilgiau kaip 30 min., iškart statykite virti, kad išliktų kuo daugiau vitaminų.

Jei gaminate baklažanų arba aguročių piurė, apkepintas daržoves trinkite karštas.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder