Koks konservavimo būdas sveikiausias?

Koks konservavimo būdas sveikiausias?

Rudenį Lietuvoje džiaugiamės vaisių ir daržovių derliumi, tad dažna šeimininkė susimąsto, kaip išsaugoti gėrybes žiemai ir sykiu neprarasti sveikatai vertingiausių jų savybių: vitaminų bei mineralų. Dažniausiai naudojami konservavimo būdai: marinavimas ir šaldymas. Kuris iš jų geresnis?

Uogienių, vaisių, daržovių, grybų konservų stiklainiai - tai ne tik daugelio Lietuvos šeimininkių vizitinė kortelė, įrodanti jų gebėjimus virtuvėje ir sumanumą, bet ir itin sena bei gaji kulinarijos tradicija. Tiesa, pastaruoju metu labiau paplitus rudens gėrybių šaldymui, dažnai teigiama, jog konservavimas sunaikina maistingąsias savybes.

Morkas, pomidorus - kaitinti

Gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė paneigia šią nuomonę. Jos teigimu, konservuoti produktai gali būti neblogas vitaminų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis.

"Morkų ir pomidorų nauda po kaitinimo tik padidėja, nes organizmas juose esančius antioksidantus likopeną ir betakarotiną pasisavina termiškai apdorotus, todėl minėtos daržovės naudingesnės konservuotos nei šviežios. Tačiau vitamino C konservuotuose produktuose dėl terminio apdorojimo sumažėja perpus. Mineralų - magnio, kalcio ir kitų - kiekis ir kokybė nuo kaitinimo nepriklauso. Sveikatai naudingos skaidulos minėtuose produktuose taip pat išlieka", - vardijo Dietoterpijos centro vadovė, gydytoja dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Specialistė pažymėjo, kad produktų vertę mažina konservavimui naudojami priedai: didelis druskos ar cukraus kiekis, actas. "Kartais šių priedų potenciali žala gali nustelbti pačių produktų naudą, todėl minėtų priedų konservuojant reikėtų naudoti kuo saikingiau. Beje, actas gali dirginti virškinimo traktą, todėl acto nevertėtų naudoti konservavimui sergant bet kuria virškinamojo trakto liga (rėmeniu, gastritu, opalige, pankreatitu ir kitomis)", - sakė dietologė.

Raugintuose kopūstuose - natūralūs probiotikai

L. Romeraitės-Kuklierienės nuomone, rauginimas - taip pat labai geras konservavimo būdas. "Nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių - kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku, jeigu yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija. Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės", - pataria Dietoterapijos centro vadovė.

Uogas - šaldyti

"Manoma, kad šaldymas priklauso sveikiausiems produktų išsaugojimo metodams. Užšaldytuose produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei konservuojant. Be to, į juos nededama cukraus, druskos ir kitų kenksmingų priedų", - akcentavo pašnekovė. Šiai nuomonei pritarė ir Klaipėdos universitetinės ligoninės dietologė Mantė Vaitelienė.

"Iš tiesų, geriausia valgyti šviežius sezoninius vaisius ir daržoves. Žinia, jog šiais laikais parduotuvėje visus metus galima nusipirkti mėgstamų vaisių ar daržovių, tačiau ne visi atkreipia dėmesį, jog parduotuvėse taip pat nurodoma, kada yra vieno ar kito vaisiaus ar daržovės sezonas toje šalyje, iš kurios jis atvežtas. Tad gruodį nusipirkę mandarinų, atvežtų iš tų, kraštų, kuriuose tuo metu šių vaisių sezonas - tikrai nerizikuojame prisivalgyti chemikalų", - pastebėjo M. Vaitelienė.

Antrą prioritetą dietologė skiria šaldytiems vaisiams ir daržovėms. "Užšaldytų produktų šviežumas išsaugomas. Žema temperatūra tik sulėtina už produktų irimą atsakingų fermentų veiklą. Kai produktai šaldomi, juose esantis vanduo tampa neprieinamas bakterijoms. Skirtumas tarp užšaldyto ir šviežio maisto yra minimalus. Vitaminų ir mineralinių medžiagų bei kitų svarbių maistinių medžiagų kiekis produktą užšaldžius sumažėja tik 10-15 proc. Tiesa, namų sąlygomis šaldytų produktų ilgai laikyti negalima, juos reikėtų sunaudoti greičiau nei per pusmetį", - pažymėjo pašnekovė.

M. Vaitelienės teigimu, taip pat geras konservavimo būdas yra džiovinimas, nes jo metu iš vaisių, daržovių, grybų, žolelių pašalinamas tik vanduo, tačiau išsaugomos visos maistingosios medžiagos, vitaminai, mineralai, ląsteliena.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder