Kojų venų ligų galima išvengti

Kojų venų ligų galima išvengti

Tyrimai rodo, kad 40 proc. moterų ir 20 proc. vyrų nuo 16 iki 80 metų turi veninės kraujotakos sutrikimų.

Kompresinės terapijos specialistės Vilijos Ruškienės teigimu, didelę reikšmę lėtiniam venų nepakankamumui atsirasti turi paveldėjimas, lytis ir hormoniniai veiksniai (brendimas, nėštumas, menopauzė), taip pat - geriamųjų kontraceptikų vartojimas, nutukimas, stovimas ar sunkus fizinis darbas, nepakankamas fizinis aktyvumas, aukštakulnių batelių avėjimas, ilgalaikis kaitinimasis saulėje ir pirtyse.

Lėtinis venų nepakankamumas - tai sulėtėjusi veninė kraujotaka ir sutrikusi mikrocirkuliacija. Šie pakitimai atsiranda dėl venų sienelių arba venų vožtuvų pažeidimo ir sutrikusios funkcijos. Fiziologinėmis sąlygomis kraujas iš kojų giliosiomis venomis teka į apatinę tuščiąją veną ir toliau grįžta į širdį. Kraujo tėkmę širdies link stimuliuoja ir palaiko susitraukinėjantys skersaruožiai kojų raumenys. Kraujui tekėti priešinga kryptimi trukdo venų vožtuvai. Jeigu vožtuvai pažeisti arba vena išsiplėtusi, vožtuvai iki galo nebeuždaro kraujagyslės spindžio ir kraujas atsipalaidavus kojų raumenims grįžta atgal. Taip vystosi veninio kraujo sąstovis kojose, lėtinis venų nepakankamumas.

"Svarbu suprasti, kad net esant pradiniams ligos simptomams (pacientai dažniausiai skundžiasi kojų sunkumu, nuovargiu, patinimu, mėšlungiu, išsiplėtusiomis venomis), būtina kreiptis į specialistą, kad laiku būtų paskirtas racionalus gydymas ir išvengta ligos komplikacijų. Kokį gydymą taikyti konkrečiam pacientui, sprendžia kraujagyslių chirurgas, tinkamai ištyręs pacientą ir atlikęs venų ultragarsinį tyrimą", - sako V. Ruškienė.

Anot jos, geriausia kojų venų ligų profilaktika - aktyvus gyvenimo būdas ir judėjimas: bėgimas, plaukimas, važinėjimas dviračiu, vaikščiojimas, taip pat ir šiaurietiškas.

Pokalbininkės teigimu, greitasis vaikščiojimas ypač tinka kojų venų ligų profilaktikai. Intensyvi eisena aktyvuoja raumenų pompą. Taip natūraliu būdu, papildomai neapkraunant organizmo bei venų sistemos, stimuliuojamas veninio kraujo grįžtamasis tekėjimas širdies link. Šio paprasto, šiek tiek greitesnio ėjimo pranašumas yra tas, kad jis vienodai tinka įvairaus amžiaus žmonėms.

"Dirbantiems sėdimą ar stovimą darbą bei daug keliaujantiems rekomenduojama mūvėti profilaktines kompresines kojines. Tai ypač aktualu, jeigu paveldėjote kojų venų nepakankamumą", - teigia V. Ruškienė.

Profilaktinės kompresinės kojinės, fiziologiškai taisyklingai apspausdamos kojas (didžiausias apspaudimas - ties čiurna, jis laipsniškai mažėja klubų link), suaktyvina kraujotaką, mažina kojų nuovargį ir tinimą, saugo venas nuo papildomo krūvio.

"Moterims, norinčioms ilgą laiką džiaugtis gražiomis ir sveikomis kojomis, patarčiau daugiau judėti ir mankštinti kojas, vengti antsvorio, alkoholio ir hormoninių preparatų bei vietoje įprastų kojinių ar pėdkelnių rinktis profilaktines kompresines kojines", - pataria kompresinės terapijos specialistė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder