Klaipėdos rūpestis - skiepai, silantai ir diabetas

Klaipėdos rūpestis - skiepai, silantai ir diabetas

Klaipėdos savivaldybės narkotikų kontrolės komisijai pristatytame visuomenės sveikatos stebėsenos projekte konstatuota, kad miestui sunkiausia susitvarkyti su vaikų neskiepijimu ir nenoru dengti vaikų dantis silantais.

Stebėsena vykdoma pagal 51 rodiklį, o šalies savivaldybės pagal rezultatus skirstomos į tris zonas - žalią (geriausi pasiekimai), geltoną (vidutiniški pasiekimai) ir raudoną (prasčiausi pasiekimai). Po to nustatomos prioritetinės sritys, kurioms savivaldybės turi skirti daugiausiai dėmesio.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos ir projektų skyriaus vedėja Laura Lidžiūtė džiaugėsi, kad 2014 metais uostamiestyje beveik visi rodikliai, išskyrus 16, buvo geresni už Lietuvos vidurkį.

Pavyzdžiui, vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė Klaipėdos mieste - 75,28 metų, pagal šį rodiklį uostamiestis nusileidžia tik 11 kitų šalies gyvenviečių (pirmauja Panevėžio, Kauno miestai, Kauno rajonas, Klaipėdos rajonas ir Vilniaus miestas).


2014 METAIS Klaipėdoje buvo gąsdinamai didelis mokyklinio amžiaus vaikų, nesimokančių mokyklose, skaičius - 1 019. Tačiau, specialistų teigimu, tai jau pasenę skaičiai, esą iki šių metų pavyko atsekti ir į mokyklas sugrąžinti beveik visus moksleivius. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

13 Klaipėdos rodiklių patenka į geriausiųjų grupę. Čia mažas mirtingumas dėl savižudybių (tik 37 savižudybės), yra 354 socialinės rizikos šeimos (6 vieta šalyje), ilgalaikių bedarbių skaičius - 936 (2 vieta šalyje, geresnė padėtis yra tik Kretingos rajone), nemokamą maitinimą mokyklose gauna 2 250 mokinių (mažiausias skaičius šalyje), socialines pašalpas gauna 3 740 asmenų (geriausias rodiklis, kartu su Vilniumi), eismo įvykiuose traumas 2014 m. patyrė tik 46 asmenys (3 vieta).

Taip pat geri rodikliai apžvelgiant mirties, susijusios su alkoholio vartojimu, kraujotakos sistemos ligomis, atvejus. Uostamiesčio Savivaldybė patenka į geriausiųjų trejetuką ir kalbant apie visuomenės dalį, dalyvavusią asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos programoje bei atrankinės mamografinės patikros dėl vėžio finansavimo programoje.

7 miesto rodikliai yra prastesni už Lietuvos vidurkį, o 9 patenka į prasčiausių rezultatų zoną. Klaipėdoje yra itin didelis tabako ir alkoholio pasiekiamumas: vienai licencijai verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais tenka 159 gyventojai (geltonoji savivaldybių zona), o alkoholio gaminiais - 123 žmonės (raudonoji zona, 3-7 vietos).

Taip pat gąsdinamai didelis mokyklinio amžiaus vaikų, nesimokančių mokyklose, skaičius - 1 019. Tačiau, specialistų teigimu, tai - 2014-ųjų skaičiai, iki šių metų pavyko atsekti ir į mokyklas sugrąžinti beveik visus moksleivius.

Klaipėdoje didelis sergamumas žarnyno infekcinėmis ligomis (2 485 asmenys), aukštas nusikalstamos veikos, susijusios su disponavimu narkotinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda, lygis (269 nusikaltimai), sergamumas ŽIV ir lytiškai plintančiomis ligomis (165 asmenys).

Sveikatos biuro specialistai atkreipė dėmesį, kad labai prasta situacija yra su 1 metų amžiaus vaikų skiepijimu nuo difterijos, stabligės ir kokliušo. Paskiepyta tik 88 procentai mažamečių, kai šis skaičius turėtų siekti netoli 100 proc. Šiuo atžvilgiu 2014 m. Klaipėdoje kartu su dar 5 savivaldybėmis buvo prasčiausia situacija šalyje.

Be to, tragiška situacija ir vykdant vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programos vykdyme - joje dalyvavo vos 8 procentai klaipėdiečių, turinčių galimybę tai padaryti. Išskiriama, kad uostamiestyje didelis sergamumas II tipo cukriniu diabetu. Užpernai mieste buvo net 5 451 asmuo, sergantis šia liga.

Remiantis šio stebėjimo rezultatais, pernai gruodį Bendruomenės sveikatos taryba nustatė 3 prioritetines sritis Klaipėdoje: 1 metų amžiaus vaikų skiepijimas, vaikų krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis ir sergamumo II tipo cukriniu diabetu mažinimas.

"Šiose srityse atlikta detali analizė. Higienos institutui artimiausiu metu pateiksime detalius planus, ką jau atlikome, ką atliksime ateityje, kad rezultatai šiose srityje būtų geresni", - sakė sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder