Klaipėdos ligonių kasoje - nežinomybė dėl vadovo

Klaipėdos ligonių kasoje - nežinomybė dėl vadovo

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) nusprendus, kad nėra pagrindo atidėti žemesnės instancijos teismo sprendimo dėl skubaus atleisto Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (KTLK) direktoriaus Alfrido Bumblio grąžinimo į darbą vykdymo, padėtis šioje įstaigoje kol kas miglota.

Iš darbo KTLK A. Bumblys pernai buvo atleistas įtarus jį piktnaudžiavimu tarnyba. Visgi A. Bumbliui Vilniaus apygardos administraciniame teisme pavyko įrodyti, kad Valstybinės LK direktoriaus pernai spalį pasirašyti įsakymai, kuriais jam skirta tarnybinė nuobauda ir jis atleistas iš darbo, buvo neteisėti.

Be to, spalio 1-ąją minėtasis teismas savo sprendimu nurodė ne tik skubiai grąžinti A. Bumblį į pareigas, bet ir priteisė jam iš Valstybinės LK 70 913,20 Lt vidutinio darbo užmokesčio už priverstinės pravaikštos laiką.

Nesutikdama su tokiu verdiktu Valstybinė LK apskundė jį LVAT ir dar paprašė sustabdyti skubų teismo sprendimo vykdymą dėl A. Bumblio grąžinimo į darbą iki tol, kol ši byla bus išnagrinėta. Esą skubiai vykdytinoje pirmos instancijos teismo sprendimo dalyje nėra aiškumo, o ir pats A. Bumblys esą nereiškė prašymo skubiai grąžinti jį į eitas pareigas - atitinkamą prašymą pateikė tik spalio 13-ąją. Akcentuota ir tai, kad,žinodamas apie KTLK direktoriaus pareigoms užimti po jo atleidimo paskelbtą konkursą, A. Bumblys nesiėmė aktyvių veiksmų, kad šios pareigos nebūtų užimtos. Jas liepą pradėjo eiti Mindaugas Būta.

Visgi LVAT neskundžiamu sprendimu pirmadienį atmetė tokį Valstybinės LK prašymą. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad teisė į darbą yra konstitucinė asmens teisė, kuri yra glaudžiai susijusi ir su nuosavybės teise, todėl ši teisė yra ypač saugoma ir ginama. Akcentuota, kad Darbo kodekso 302 str. 2 dalyje siekiama pagerinti ekonomine prasme ir socialiai silpnesnės darbo teisinių santykių šalies - darbuotojo - teisinę padėtį, užtikrinti kuo operatyvesnę jo pažeistų teisių gynybą.

"Teisėjų kolegijos vertinimu, pirmosios instancijos teismas pagrįstai nukreipė skubiai vykdyti teismo sprendimo dalį dėl grąžinimo į tarnybą", - konstatavo teismas.

Pasak Valstybinės LK atstovės spaudai Linos Bušinskaitės, šios įstaigos nuomone, "teismų sprendimai turi būti vykdomi, priešingai nei tai darė gerb. A. Bumblys".

"Todėl yra ir bus dedamos pastangos, kaip įgyvendinti Vilniaus apygardos administracinio teismo spalio 1 dieną priimtą sprendimą. Jis bus vykdomas teisės aktų nustatyta tvarka", - sakė L. Bušinskaitė, tačiau vakar dar negalėjo patvirtinti, ar tai reiškia, jog Valstybinė LK ruošiasi atleisti M. Būtą.

KTLK vis dar vadovaujantis M. Būta vakar sakė ir po pirmadieninio sprendimo toliau dirbantis kaip dirbęs, nors praėjusią visą savaitę įstaigoje darbo valandomis buvo ir A. Bumblys.

"Šią savaitę jis jau nepasirodė. Susidariusią situaciją skirtingi teisininkai traktuoja skirtingai. Esmė, kad teismas nenurodė, iki kada reikia grąžinti į pareigas. Administracinių bylų teisenos įstatymo 97 straipsnis nurodo, kad geranoriškai sprendimas turėtų būti įvykdomas per 15 dienų. Kol kas iš vadovybės nesu gavęs jokių nurodymų", - sakė M. Būta.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder