Klaipėdoje rekomenduoja skelbti gripo epidemiją

Klaipėdoje rekomenduoja skelbti gripo epidemiją

Sausio 16–22 d. Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis palyginti su praėjusia savaite padidėjo 32 proc. (nuo 87,4 atvejo / 10 000 gyventojų iki 115,2 atvejo / 10 000 gyventojų), informuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamentas.

Didžiausias sergamumas Klaipėdos apskrityje buvo užregistruotas Klaipėdos mieste – 143 atvejai / 10 000 gyventojų. Gripo atvejai sudarė 17,5 proc. visų registruotų gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Atsižvelgiant į tai, kad gripo atvejų skaičius palyginus su šių metų antrąja savaite padidėjo 2,2 karto, sausio 23 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamentas Klaipėdos miesto savivaldybei rekomendavo skelbti gripo epidemijos pradžią Klaipėdos mieste.

Vaikų iki 17 metų amžiaus sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sudarė 52,3 proc. Klaipėdos apskrityje buvo užregistruotas 641 gripo atvejis. Gripo atvejai sudarė 17,1 proc. visų registruotų gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Dėl gripo sunkios ligos eigos į Klaipėdos apskrities ligonines buvo hospitalizuotas 31 ligonis (iš jų - 22 vaikai). Vienas iš hospitalizuotų asmenų paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių.

Klaipėdos apskrityje š. m. 3 savaitę sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis buvo 1,6 karto didesnis už praėjusių metų to paties laikotarpio sergamumo rodiklį, kuris pernai siekė 70,9 atvejo / 10 000 gyventojų.

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis visoje Lietuvoje perkopė epideminį lygį, tačiau epidemijos šiuo metu paskelbtos tik Kauno ir Panevėžio miestų, Jonavos ir Varėnos rajonų savivaldybėse.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų.

Specialistai primena, kad susirgus gripu ar ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, nevykti į darbą, mokyklą, sergančių vaikų nevesti į darželius. Visiems asmenims rekomenduojama reguliariai plauti rankas, kosint, čiaudint užsidengti nosį ir burną, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių. Būtina dažnai vėdinti ir plauti patalpas bei vengti artimo kontakto su sergančiaisiais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder