„Kiekvienas esame ne tik likimo, bet ir kūno kalvis"

„Kiekvienas esame ne tik likimo, bet ir kūno kalvis"

"Kiekviena minutė, skirta kūnui, atsiperka geresne savijauta, pasitikėjimu savimi, didesne energija", - tvirtina trenerė, mitybos specialistė Rūta Beišytė Aminova, penktą vasarą, kiekvieną trečiadienį, kviečianti miestiečius į nemokamas treniruotes "Open air Klaipėda" prie Vasaros estrados.

Kaip ir kodėl kilo mintis organizuoti treniruotes prie Vasaros estrados? Kodėl darote tai nemokamai?

Anksčiau ilgą laiką vedžiau grupines treniruotes sporto klubuose. Kai pradėjau dirbti individualiai - po kurio laiko pasiilgau darbo su grupe. Paskelbiau apie bėgiojimo treniruotes. Susirinko nedidelė grupelė žmonių. Susitikdavome prie Vasaros estrados, apšildavome, o po to bėgdavome mišku. Kitą vasarą vėl paskelbiau apie bėgimo treniruotes. Mano nuostabai susirinko gal 50 žmonių. Negalėjau su tokia minia organizuoti bėgimo, nes nesuvaldyčiau tiek žmonių. Tada įsigijau didesnę garso kolonėlę ir ėmiau daryti statišką treniruotę su bėgiojimu Vasaros estrados laipteliais. Ilgainiui ir to atsisakėme, nes į užsiėmimus ėmė rinktis labai įvairūs žmonės: vyrai ir moterys, jauni ir vyresnio amžiaus, kuriems bėgiojimais laiptais - per sudėtingas. Keletą kartų sutapo, jog treniruotės laiku Vasaros estrada buvo užimta - buvo statoma scena koncertui. Tada persikėlėme ant pievos šalia Vasaros estrados. Dar kitą sezoną į šias treniruotes susirinkdavo jau 100 žmonių.

Treniruotės "Open air Klaipėda" yra nemokamos. Tai mano duoklė Klaipėdos miestui ir sykiu viena iš mano savireklamos priemonių. Dirbu kartu su vyru Tomu. Jis fotografuoja, filmuoja treniruotes, kelia jas į mano asmeninį puslapį internete. Kartais mums per užsėmimus pagroja didžėjus Linas Andriuška.

Informacija. Planuojamos treniruočių "Open air Klaipėda" prie Vasaros estrados datos: liepos 18, rugpjūčio 1, 8, 22, 29 dienomis 19 val. Treniruotės - nemokamos.

Jūsų treniruotėms nereikia jokių specialių sporto įrenginių?

Sportuojančių miestiečių prašau atsinešti tik rankšluostį ir porą svarelių arba vandens buteliukų.

Treniruotės vyksta bet kokiu oru ar per lietų atšaukiate?

Treniruojamės, jeigu leidžia oras. Jeigu stipriai lyja - treniruotės nebūna, nes ant šlapios žolės ne tik nemalonu, bet ir nesaugu. Mano tikslas - surengti 10 nemokamų treniruočių per vasarą. Pernai dėl oro sąlygų tai nepavyko. Šiais metais kol kas orai džiugina ir jau įvyko 5 treniruotės.

ŠVENTĖ. Kiekvienas trečiadienis prie Vasaros estrados tapo maža sporto ir sveikatos švente.

Kokie žmonės susirenka pasportuoti?

Sportuoja įvairaus amžiaus žmonės, moterys ir vyrai, jauni ir vyresni, ir vaikai. Dauguma 20-40 metų amžiaus moterys, jaunos mamos, jų vyrai, kurie jau pajuto, kad patogus santuokinis gyvenimas augina alaus pilvą, jų vaikai, kurie jau užaugo per tuos penkerius metus. Šiuo metu trečiadieniais sportuoja apie 70-80 klaipėdiečių. Smagu su jais dirbti, nes visi atėjusieji - motyvuoti, klauso ir atlieka tai, ko prašome. Žinoma, fizinis pasirengimas žmonių skirtingas. Yra tokių, kurie tik ateina pabandyti, nėra fiziškai pasirengę ar vyresnio amžiaus, ir yra nuolatos sportuojančių. Todėl užsiėmimo metu vienu metu duodu du skirtingo sudėtingumo pratimus.

Kaip ir kodėl sportinė veikla tapo jūsų pačios gyvenimo būdu?

Labai anksti, gal aštuntoje ar devintoje klasėje, supratau, kad noriu būti psichologė arba trenerė. Nors ilgą laiką buvau atleista nuo kūno kultūros, nes labai staigiai užaugau, o keliai nesusiformavo. 100 kilometrų nenuvažiuodavau sėdėdama, turėdavome sustoti, kad aš pasivaikščiočiau, nes man skaudėdavo kelius. Maža to, buvau linkusi pilnėti. Tapti trenere įsigeidžiau dėl asmeninio intereso, kad pati sulieknėčiau.

Mano pasirinkimas studijuoti Kūno kultūros akademijoje daug kam sukėlė nuostabą. Tuo metu dar nebuvo tokio sporto kulto, koks yra dabar. Aš gyvenau kaime, kuriame sportuoti nebuvo populiaru. Tiesiog ėmiau bėgioti. Pirmieji mano svareliai buvo vandens buteliukai, pripilti druskos, o pirmieji mokytojai - iškarpos iš "Panelės" žurnalo su pratimais, kuriuos aš darydavau namuose. Aš pati broliams buvau vietoje štangos. Jie užsikeldavo mane ant pečių ir darydavo pritūpimus. Taigi, kai nori sportuoti - visur ir visada gali atrasti galimybių. Reikia tik noro ir užsispyrimo.

Nors sportas ir sveikas gyvenimo būdas tapo madingas, tačiau statistika rodo, kad mažiau nei pusė vaikų ir vos trečdalis paauglių Lietuvoje yra fiziškai aktyvūs. Kaip jūs motyvuotumėte vaikus ir jaunimą sportuoti?

Pagrindinius gyvenimo įpročius formuoja šeima. Jeigu šeimoje pagrindinis valgymas yra vakare, tikėtina, kad paauglys nevalgys pusryčių. Jeigu mama ir tėtis nėra fiziškai aktyvūs, mokykloje kūno kultūros pamokos neįdomios, nuobodžios - paauglys greičiausiai nesusidomės sportu. Jeigu nuo mažens tėvai, grįžę iš darbo išeina pasivaikščioti su šunimi, pasivažinėti dviračiu, paspardyti kamuolį ar pabėgioti - tai taps įprasta ir vaikui, ir paauglys darys tą patį. Jeigu tėtis ryte bėga krosą, bėga ir mama,ir vaikai net užaugę ir išvykę studijuoti neįsivaizduos dienos pradžios be kroso.

Šį pavasarį jūsų išleista knyga "Tobula figūra" jau tapo bestseleriu. Kaip ir kodėl ji atsirado? Kokia knygos sėkmės paslaptis?

Knyga, kaip ir daugelis dalykų, kuriuos aš darau, atsirado todėl, kad man pasiūlė juos padaryti. Išleisti knygą man pasiūlė "Obuolio" leidykla. Leidėjai įžvelgė mano potencialą, peržiūrėję mano kuriamas medijas internete. Knyga gimė nelengvai. Rengėme ją su vyru prieš mūsų vestuves. Fotografuoti būsimą žmoną prieš pat vestuves. Nufotografuoti taip, kad jai patiktų ir pilvas, ir mimika, ir dar viskas būtų taisyklinga - tai buvo santykių išbandymas (juokiasi).

Sėkminga ji tapo tikriausiai todėl, kad viskas, ką rašau, yra labai paprasta ir prieinama kiekvienam. Knygoje pateikti pratimai, kuriems atlikti nereikia salės. Juos galima atlikti ir komandiruočių metu ar namuose, kol miega mažas vaikas. Tai pratimai, skirti pakelti kūno tonusą, stiprinti nugaros raumenis.

Taip pat norėjau paneigti mitą, kad maitintis sveikai yra brangiau. Jeigu apgalvojame, ką perkame, krepšelio turinys būna kur kas kuklesnis. Visi knygoje pateikti mano receptai tikrai nėra vien tik virta vištienos krūtinėlė, tačiau jie - labai greitai paruošiami, ir jiems nereikia labai brangių produktų.

Knygoje, kaip ir visuose savo darbuose, akcentuoju, jog kiekvienas esame ne tik savo likimo, bet ir kūno kalvis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder