Keisčiausias vaistų šalutinis poveikis

Keisčiausias vaistų šalutinis poveikis

Dabar žmonės vaistų geria daug, kai kurie tai daro nuolatos. O štai kiek jų iš tikro perskaito informacinius lapelius, pridedamus prie vaistų? 

Cheminių medžiagų deriniai kai kuriuose preparatuose, net įprasčiausiuose ir dažnai vartojamuose, gali sukelti keistą, o kai kada labai netikėtą ir net pavojingą šalutinį poveikį.

Pasitaiko žmonių be pirštų atspaudų, bet tai labai retas atvejis, o štai dingstančių atspaudų efektas yra gana dažnas reiškinys. 

Pavyzdžiui, prieš porą metų JAV buvo sulaikytas vyras iš Singapūro, kuris neturėjo pirštų atspaudų.

Atsakymas į tokią keistą situaciją pasirodė labai paprastas - vyras vartojo priešvėžinį preparatą kapecitabiną. Gydytojai padarė išvadą, kad vyro pirštų atspaudai išnyko todėl, kad reaguodama į vaistus, rankų pirštų oda tiesiog pradėjo luptis.

Ne mažiau įdomi reakcija į vaistus yra atminties praradimas. Dažnai žiūrime filmus, kurių herojus yra ištikusi amnezija arba jie atmintį praranda laikinai. Medicininiais atvejais atmintį prarasti trumpam arba net ilgesniam laikui galima vartojant kai kuriuos vaistus.

Šis šalutinis poveikis būdingas kai kuriems raminamiesiems arba migdomiesiems vaistams.

Yra buvę, kad pacientas visiškai prarasdavo uoslę (anosmija), toks poveikis - tai gydymo interferonais pasekmė, jie gana dažnai naudojami gydant hepatitus, leukemiją arba išsėtinę sklerozę. 

Pacientas iš Kroatijos tiesiog nustojo justi kvapus pavartojęs vaistus dvi savaites. Baisiausia, kad net praėjus 13 mėnesių po gydymo pabaigos jis vis dar nieko neužuodė.

O štai geriant ropinirolį (ropinirole), kuris skiriamas gydant neramių kojų sindromą, taip pat Parkinsono ligą, gali padidėti potraukis azartiniams lošimams arba seksui. Taip tvirtina vaistų gamybos kompanija GlaxoSmithKline. 

Gan įdomus atvejis aprašytas 2011 m., kai 51 metų prancūzas, vartojęs preparatą su ropiniroliu, padavė kompaniją į teismą, kai įprato lošti azartinius lošimus ir pajuto potraukį homoseksualiems ryšiams. Vaistų informaciniame lapelyje dabar nurodoma, kad pajutęs panašų ar kitokį nenumaldomą potraukį pacientas turi apie tai pranešti gydytojui. 

Kalbant apie migdomuosius vaistus, kai kurie jų, pavyzdžiui, zolpidemas (zolpidem) dažnai yra siejamas su tokiu šalutiniu poveikiu kaip kilęs noras pavalgyti bei gaminti maistą ir net automobilį vairuoti miegant. Gana ryškiu šalutiniu poveikiu pasižymi meflokinas (mefloquine) - preparatas, naudojamas maliarijai gydyti. Pacientai, gėrę šiuos vaistus, skundėsi atsiradusiomis haliucinacijomis.

Visi gerai žinome, kad normali šlapimo spalva yra geltona, ir todėl, pamatęs mėlyną šlapimą, bet kuris žmogus gali supanikuoti. 

Yra keletas vaistų, kurie šlapimą gali nudažyti mėlynai, įskaitant antidepresantą amitriptiliną, nuskausminamuosius indometaciną ir anestetiką propofolį. Mėlyna spalva siejama su šiuose vaistuose naudojamais sintetiniais dažikliais.

Šalutinis poveikis - tai neplanuotų simptomų atsiradimas vartojant įvairius vaistus. Šalutinis poveikis gali būti teigiamas ir neigiamas. 

Pavyzdžiui, antihistamininiai vaistai, kurie padeda pasireiškus alergijos simptomams, gali sukelti mieguistumą. Jeigu jus kamuoja nemiga, tai jums gali būti naudinga, bet jeigu reikia dirbti, vaistai neigiamai paveiks jūsų galimybes. 

Labiausiai paplitęs vaistų šalutinis poveikis yra šleikštulys, vėmimas, alerginės reakcijos, mieguistumas, nemiga, padažnėjęs širdies plakimas ir priklausomybė. 

Kai kurie šalutiniai poveikiai nustatomi vykdant bandymus, apie kitus kartais sužinoma tik pradėjus vaistus plačiai vartoti. Pavyzdžiui, antibiotikus reikia gerti griežtai laikantis gydytojo nurodymų. 

Svarbu žinoti, kaip, kada ir kiek laiko gerti antibiotikus. Kai kuriuos vaistus reikia užgerti vandeniu, kai kurie vartojami valgant. Nuo to priklauso antibiotiko įsisavinimas ir atitinkamai jo efektyvumas. 

Taip pat nereikėtų nutraukti kurso, jei jau pradėjote antibiotikus gerti, nes jie gali nevisiškai sunaikinti pavojingus mikroorganizmus, ir dėl to gali išsivystyti antibiotikams atsparios bakterijos. Labiausiai paplitęs antibiotikų šalutinis poveikis yra viduriavimas, skrandžio veiklos sutrikimas, vėmulys ir net alergija.

Būtina žinoti, kad net vartojant įprastus vitaminus jums gresia ne vienas šalutinis poveikis! 

Nors papildai su vitaminais stiprina sveikatą, kai kurių vitaminų perdozavimas gali sukelti visokiausių nepageidaujamų reiškinių. 

Tai gali atsitikti ir dėl per didelių vitaminų dozių, ir vartojant didelį kiekį tam tikrų produktų ir papildų.

Pavyzdžiui, dėl vitamino A pertekliaus gali atsirasti regėjimo problemų, nuovargis, viduriavimas, sutrikti kepenų veikla. Vitaminas B6 gali tapti depresijos, nuovargio, galvos skausmo, galūnių nejautrumo priežastimi. 

Populiarusis vitaminas C dažnai sukelia galvos skausmą, karščio bangas, suglebimą, nemigą, viduriavimą, pykinimą ir net prisideda formuojantis inkstų akmenims. Kalcio perteklius organizme gresia akmenimis inkstuose, nuovargiu ir net nervų sistemos veiklos sulėtėjimu. 

Vitaminas D dažniausiai - tai pykinimas, silpnumas, padidėjęs kraujospūdis ir cholesterolio lygis, galvos skausmas. O štai vitaminas E sukelia didelį nuovargį, galvos svaigimą, didina kraujospūdį. Taigi visada reikia žiūrėti, ką ir kokiais kiekiais geriate.




Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder