Kavos tendencijos: ragaujama burbuliuojanti kava, domimasi jos istorija

Kavos tendencijos: ragaujama burbuliuojanti kava, domimasi jos istorija

Kasmet pasaulyje pristatoma įvairiausių kavos gėrimo naujovių – tikrai neapsiribojama vien tik espreso ar pieniškos kavos puodeliu. Ne vienam maga išbandyti neįprastus derinius su gazuotais gėrimais ar įvairiais priedais, paragauti stiprios brandintos kavos. Daugiau domimasi sveikesniais pasirinkimais bei aukšta kokybe. Tad kokios kavos tendencijos pastaruoju metu vyrauja tarp kavos gėrėjų Lietuvoje?

Ir ragauja saldžius kavos gėrimus, ir domisi, iš kur atkeliavo kava

Kaip ir daugelyje užsienio šalių, taip ir Lietuvoje pagrindines naujoves įkvepia jaunimas. Jie drąsiai skanauja neragautus kavos gėrimų derinius, tačiau dažniausiai vis dar renkasi saldžius ir su pienu.

„Šiuolaikiniai jaunuoliai nėra pratę prie klasikinio espreso skonio. Jie renkasi įvairius saldžius gėrimus, tad frapučinas, latė ir skirtingi kavos deriniai su įvairiausiais sirupais ar kitais priedais tampa ne tik jų laisvalaikio atributu, bet ir kasdienybe“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ mokymų apie kavą ir kavos aparatus vadovė Ieva Kulikauskienė.

Jaunimui beieškant naujų skonių, vyresnė karta Lietuvoje vis dažniau pradeda domėtis, kas slypi už jų geriamos kavos. Pasak pašnekovės, pastarieji vis dažniau klausia iš kur ir kaip atkeliavo geriama kava: „Ar žmonėms, skynusiems jos pupeles, buvo sąžiningai užmokėta už darbą? Ar jiems buvo sudarytos palankios darbo sąlygos? Atsakymai į šiuos klausimus rūpi ne tik iš smalsumo. Vis daugiau sutinkame žinančių, ką reiškia „Sąžiningos prekybos“ (angl. fair trade) ženklas, ir kad juo pažymėti pasirinkimai, ypač prisideda prie skirtingų šalių darnaus vystymosi.“

Neragautų skonių paieškose – burbuliuojantys kavos gėrimai

Ieškantys naujų potyrių ir dar neragautų skonių, susidomi neįprastais gėrimais su burbuliukais. Iš jų I. Kulikauskienė išskiria „nitro“ ir gazuotą kavas.

„Štai „nitro“ kava iš pirmo žvilgsnio primena girą. Ne vienam smalsu paragauti, koks gi itin didelę kofeino koncentraciją turinčio ir azotu pripildyto gėrimo skonis? Savo populiarumą ši kava užsitarnavo ir dėl to, kad jos taip lengvai patys nepasigaminsime – tam naudojama šalta kava ir specialus aparatas. Tad išmėginti ne namuose tokį gėrimą su aksomine puta, oro burbuliukais, savita kremine tekstūra tampa atrakcija“, – sako kavos žinovė.

Norintiems išvaikyti miegus, bet tuo pačiu ir numalšinti troškulį mėgstamu limonado skoniu taip pat yra išeitis. Pastaruoju metu, pasak I. Kulikauskienės, kuriami įvairūs deriniai su putojančiais gėrimais bei sultimis: „Šiandien tikrai galime rinktis iš įvairiausių variantų, tačiau dažnai vienu metu norima ir vieno, ir kito skonio. Pavyzdžiui, tuo pačiu ir žadinti organizmą su kofeinu, ir pasimėgauti mėgstamo skonio limonado gaiva. O kavos derinys su gazuotais gėrimais – tai du viename. Renkantis juos taip pat nepamirštama ir ieškoma natūralesnių, sveikesnių variantų su mažiau arba visai be cukraus.“

"Nitro" kava. Pranešimo autorių nuotr.

Šaltos kavos karaliauja ne tik vasarą

Be burbuliuojančios kavos, kavos entuziastai nebijo išbandyti ir šalto brandinimo kavą (angl. cold brew) – kurią galima pasigaminti iš vakaro ir šaldytuve laikyti iki 10 dienų. Ja mėgaujamasi nepaisant metų laiko, o įvairiomis šaltomis kavomis ir jų kokteiliais dažniau lepinamasi atšilus orams.

„Nors Lietuvoje turime ne tokią ilgametę kavos kultūrą, lyginant su kitomis Europos šalimis ar JAV, naujovės pas mus atkeliauja greitai. Kalbant apie gerai žinomą, tačiau vis dar itin populiarią šaltą kavą, Amerikoje veikiančios Nacionalinės kavos asociacijos teigimu, 12 proc. respondentų, pastarąją savaitę gėrė šaltas kavas. O reguliariai iš anksto paruoštus gėrimus renkasi 31 procentas. Pastebima, jog šalti kavos gėrimai spartų pagreitį ir užsienyje, ir Lietuvoje įgauna jau gerokai atšilus orams pavasarį. Pas mus jų ruošimas vis dažniau persikelia į namus, ypač planuojant išvyką į gamtą ar norint pavaišinti atvykstančius svečius“, – sako kavos naujovėmis Lietuvoje ir užsienyje besidominti I. Kulikauskienė.

Ieško sveikesnių ir ekologiškų pasirinkimų

Jei vyresni kavos entuziastai vis dažniau domisi, kas slypi už jų kavos puodelio, tai tarp abiejų kartų vis dažniau domimasi „žaliuoju“ gyvenimo būdu. Ekologijos idėjos, regis, neaplenkia jokios srities – ne išimtis ir kava bei jos vartojimo įpročiai. Pradedant nuo vienkartinių puodelių keitimo į daugkartinius, iki skirtingų ekologiškų kavų rūšių – šio gyvenimo būdo atstovams svarbus kokybiškas ir sveikas pasirinkimas.

„Rūpintis gamta ir tuo, ką valgome, geriame – ne tik madinga, bet ir naudinga tiek mus supančiai gamtai, tiek ir mūsų organizmams. Kodėl tokį gyvenimo stilių pasirinkę žmonės vis dažniau ieško ekologiškų kavos pupelių? Nes nuo laukų iki mūsų puodelių jos užauginamos ir laikomos be jokių sintetinių medžiagų. Visi su auginimu ir gamyba susiję procesai yra kontroliuojami ir turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Tad mėgaujantis tokio gėrimo puodeliu, ramu, jog nekenksime sau ir tuo pačiu rūpinsimės gamta – tai skatina susidomėjimą ekologiškos kavos pasirinkimais“, – aptaria I. Kulikauskienė.

VLMEDICINA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder