Kaip sumažinti potraukį saldumynams?

Kaip sumažinti potraukį saldumynams?

„Saldumynai – pirmas greitos energijos šaltinis. Jei žmogus nevalgė visą dieną, organizmas prašo: reikia pasikrauti“, – sako gydytoja, dietologė Žana Antonova. Visgi saldumynai – tie patys, kurie kalti dėl to, kad atėjus vasarai sunku įsisprausti į dar prieš metus mūvėtus džinsus. Tad ką daryti?

„Saldumynais žmogus greitai pasisotins, bet tas pasisotinimas bus labai trumpas. Suvalgius saldainį, staigiai pakeliamas cukraus kiekis kraujyje, bet jis staigiai ir nukrenta. Po kažkiek laiko vėl žmogus jaučia alkį, – „Žinių radijo“ video konferencijoje penktadienį kalbėjo Ž. Antonova. – Jeigu žmogus valgo reguliariai 3 kartus per dieną, tas potraukis saldumynams turi automatiškai sumažėti.“

Pasak jos, reguliarus maitinimasis – viena iš taisyklių, norint išlaikyti normalų svorį. „Būtinai reikia pusryčiauti, pietūs turi būti ir vakarienė. Idealiausia – tuo pačiu laiku, tada virškinimo traktas pasiruošia, išskiriamos skrandžio sultys, fermentai ir geriau pasisavinamas maistas“, - sako gydytoja.

Kaip gi su mėsa, žuvimi ir kiaušiniais?

Ž. Antonova paneigia veganiškos mitybos principų tinkamumą – pasak jos, žmogaus organizmui reikia įvairių produktų. „Sveika mityba vadovaujasi sveikos mitybos piramide. Viena jos taisyklė: mityba turi būti įvairi. Gali ir turi būti kiekvienas maisto produktas: ir kiaušiniai, ir mėsa, ir žuvis.“

Kita vertus, žaliavalgystę gydytoja išteisina, tačiau su viena sąlyga: „Jeigu kam patinka, tai atitinka jo filosofiją, jei jis moka parinkti, kad visas maistines medžiagas užtikrintų, ji (žaliavalgystė – red.) gali būti, bet žmonės dažniausiai nemoka to daryti“, - sako Ž. Antonova.

Mėgstantiems užkandžiauti, gydytoja pataria vartoti vaisius, riešutus, daržoves, pieniškus produktus. „Užkandis turi būti toks, kad truputį alkio jausmą numalšintume: tam, kad sulauktume pietų ar vakarienės. Vaisius geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje“, - dėsto gydytoja.

Dėmesys valgymui

Ž. Antonova pabrėžia ir laiko bei dėmesio skyrimo valgymui svarbą. Pasak jos, pusryčius rekomenduojama valgyti iki 30 min, pietauti ir vakarienauti – iki valandos, nes sotumo jausmas pajuntamas per 15-20 minučių nuo valgymo pradžios. „Jei žmogus greitai suvalgo, rekomenduojama atsikelti nuo stalo jaučiant alkio jausmą.“

Be to, gydytojos teigimu, valgyti reikia tam tikroje vietoje ir nežiūrint televizoriaus, neskaitant, nevartant žurnalų ar nenaršant internete. „Žmogus turi susitelkti į lėkštę, žiūrėdamas ką ir kaip jis valgo. Mūsų smegenys negali interpretuoti dviejų signalų. Valgant ir žiūrint bus interpretuojama, ką jis mato, o ne ką jis valgo, ir taip žmogus suvalgo daugiau nei įprasta.“

Parengė Ieva Kazlauskaitė

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder