Kaip rudenį išlikti budriems ir energingiems?

Kaip rudenį išlikti budriems ir energingiems?

Pasibaigus vasarai dėl mažesnio gaunamo saulės spindulių kiekio ir besikeičiančio oro žmonės dažnai ima skųstis kritusiu energijos ir produktyvumo lygiu. Ruduo - metas, kai reikia prisiminti sveiko maitinimosi principus, kurie padėtų išlikti energingiems ir budriems.

Tinkamas maitinimosi režimas

Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Sveikos mitybos centro gydytojos dietologės Eugenijos Repšienės teigimu, gerai smegenų veiklai palaikyti būtina subalansuota mityba.

Dėl mokslų ir darbų dažnai tenka skubėti - valgome, kas pasitaiko po ranka, nesirūpindami nei mitybos periodiškumu, nei maistine verte. Vienas svarbiausių sveikos mitybos įpročių, padedančių išlaikyti gerą emocinę ir energinę savijautą, yra tinkamas maitinimosi režimas.

„Reikėtų valgyti maždaug 4-5 kartus per dieną - 3 pagrindinius valgius ir 1-2 užkandžius. Nors nemažai žmonių mėgsta valgyti žiūrėdami televizorių ar naršydami internete, valgant itin svarbu susikaupti ir neužsiimti jokia pašaline veikla - tik taip bus užtikrinamas sotumo jausmas, nesinorės papildomai suvalgyti dar maisto.“

Svarbu ne tik kaip dažnai, bet ir ką valgome

Norint palaikyti gerą smegenų veiklą ir savijautą, reikia pasirūpinti, kad iš maisto gautume medžiagų, darančių teigiamą įtaką smegenims. Dietologės teigimu, pirmenybę reikėtų teikti omega-3 riebalų rūgštims, kurios yra svarbios smegenų vystymuisi ir veiklai.

„Esminės omega-3 riebalų rūgštys yra eikozapentaeno (EPA) ir dokozaheksaeno (DHA) riebalų rūgštys. EPA ir DHA rūgštys natūraliai randamos riebiose žuvyse (lašišoje, silkėje, skumbrėje), jūrų gėrybėse, kai kuriuose augalinės kilmės aliejuose.“

Smegenis maitina vitaminai

Nervų sistemos funkcijoms palaikyti taip pat svarbūs B grupės vitaminai. Žmogaus organizmui jų negaunant pakankamai, susiduriama su jėgų trūkumu, slogia nuotaika, galvos skausmais ar padidėjusiu dirglumu. Dietologė pabrėžia tiamino (B1), riboflavino (B2), niacino (B3), folio rūgšties (B9) ir kobalamino (B12) svarbą. Jų trūkumas susijęs su demencija, Alheimerio, Parkinsono ir kitomis neurodegeneracinėmis ligomis; taip pat su mažakraujyste, sutrikusia atmintimi ir koncentracija, apatija bei depresija.

„Natūralūs vitamino B1 šaltiniai - avižos, kiauliena, saulėgrąžų sėklos, žirniai, sojų varškė, rudieji ryžiai. Vitamino B2 gausu lašišoje, pieno produktuose, špinatuose, migdoluose. Vitamino B3 šaltiniai - skumbrė, vištiena, jautiena. Vitamino B9 šaltiniai - pupelės, lęšiai, žalios lapinės daržovės, burokėliai, brokoliai, citrusiniai vaisiai. Vitamino B12 randama moliuskuose, kepenyse, vaivorykštiniame upėtakyje, tune, kiaušiniuose.“

Gydytoja kaip svarbų žmogaus nervų sistemai išskiria ir vitaminą D. Klinikiniai tyrimai atskleidžia, kad jo trūkumas gali būti susijęs su nuotaikos svyravimais, kognityviniais sutrikimais, padidėjusia depresijos rizika.

„Vienas paprasčiausių būdų gauti vitamino D - odą veikiant tiesioginiams saulės spinduliams. Patartina kaitintis apie 15-20 min., atidengus kuo didesnį odos plotą ir nenaudojant apsauginio kremo. Taip pat vitamino D gausu riebiose žuvyse, kiaušinių tryniuose“, - sako gydytoja.

Nervų sistemos statybinės medžiagos

Pasak dietologės, gerai nervų sistemos veiklai palaikyti reikalingi ir mineralai bei amino rūgštys. Specialistė išskiria geležį, cinką ir seleną - šių mineralų trūkumas siejamas su prastėjančiu gebėjimu mokytis, emocinėmis ir psichologinėmis problemomis. Šių medžiagų gausu jautienoje, paukštienoje, jūros gėrybėse, žuvyje ir kiaušiniuose. Amino rūgštis triptofanas yra serotonino pirmtakas - būtent šis hormonas yra svarbus siekiant palaikyti gerą nuotaiką, o jo galima rasti rudeninėse daržovėse - lęšiuose, ropėse, brokoliuose.

Gydytoja, kalbėdama apie medžiagas, reikalingas gerai smegenų veiklai palaikyti, atsižvelgia ir į naujausių tyrimų rezultatus. „Naujausios studijos rodo ir antioksidacinių savybių turinčių augalinės kilmės medžiagų fitochemikalų (ypač flavonoidų) naudą smegenų funkcijoms ir psichikos sveikatai, kadangi jie saugo smegenų ląstelių struktūrą. Jų šaltiniai: uogos, citrusiniai vaisiai, žalioji arbata, ciberžolė.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder