Kaip pasiruošti sveiką maistą iškyloms?

Kaip pasiruošti sveiką maistą iškyloms?

Vasarą, kai dažnai iškylaujame gamtoje, kyla klausimas - kaip maitintis, kad nesutriktų virškinimas, kad neapsinuodytume, kad maistas būtų įvairus, skanus ir sveikas.

„Kai važiuojate į gamtą, bet planuojate gamintis maistą patys, susidarykite valgiaraštį, apgalvoję, ką su šeima norėtumėte valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, užkandžiams. Tuomet neteks išmesti nesuvalgyto maisto. Šiais pertekliaus laikais, maisto turime per daug, bet dažnai patiriame maistinių medžiagų badą - nes valgome nevisavertį, neįvairų maistą“, - teigia mitybos specialistė, maisto technologė, knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ autorė Raminta Bogušienė.

Mėsą rinkitės atsakingai

Jei mėsą kepimui ruošite namuose, būtinai rinkitės šviežią, neatšildytą. Nemarinuokite jos prieš kelias dienas.

Perkant mėsą ar jos gaminius, maisto saugos ir kokybės specialistė Akvilė Lekavičiūtė pataria įvertinti pakuotės būklę ir produkto spalvą bei konsistenciją. Kokybiškos mėsos ir jos produktų paviršius turi būti nelipnus, natūralios, produktui būdingos spalvos, be gleivių. Pakuotės turi būti sandarios, nesubliuškusios ir neišsipūtusios, neturėtų būti produktui nebūdingos spalvos skysčių. Pavyzdžiui, dešrelių pakuotėse skystis turėtų būti skaidrus, o ne balkšvos spalvos.

Vežkitės lėčiau gendančias daržoves ir vaisius

Rinkitės šviežias daržoves, kurių vasarą gausu: agurkus, pomidorus, salotas. Į kelionę pasiimkite ne taip greitai gendančių vaisių: obuolių, apelsinų, arbūzą. Arbūzą pirkite nepjaustytą, nes taip ilgiau jį išlaikysite šviežią. A.Lekavičiūtė perspėja, kad neplautumėte vaisių ar daržovių su ežerų ar upių vandeniu. Tam pasiimkite geriamojo vandens. Jei nusipirksite persikų ar kriaušių, uogų, suvalgykite geriausiai tą pačią dieną.

Kaip pasiruošti sveikus sumuštinius?

Sumuštiniui pirmiausia reikia sveikos duonos. R. Bogušienė pataria rinktis visų grūdo dalių bemielę duoną. Būtinai įvertinkite jos maistinę vertę: cukraus turi būti iki 5 g/100 g, druskos iki 1 g/100 g, skaidulinių medžiagų ne mažiau 6 g/100 g. Tuomet ant vieno sumuštinio plonu sluoksniu tepkite sviestą, ant kito - avokado, ant trečio - kokybiškos sudėties varškės užtepėlės. Dėkite nuplautų salotų, sūdytos lašišos, pomidorų, ridikėlių ar kietojo sūrio.

Pasidomėkite gatavų produktų sudėtimi

Jei norite sutaupyti laiko maisto gaminimui, galite nusipirkti šviežiai keptos mėsos ar žuvies gaminių, salotų. Anot maisto technologės, svarbiausia renkantis pusgaminius - kuo trumpesnė sudėtis, be hidrintų riebalų, konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių, sočiųjų riebalų. O maisto saugos specialistė perspėja, kad atkreiptumėte dėmesį į produktų tinkamumo vartoti terminą. Jei jo nėra vitrinoje ar ant etiketės, pasiteiraukite pardavėjos.

Sveikiausias gėrimas - vanduo

„Važiuodami į kelionę, norime palepinti savo vaikus. Sultys, saldinti gazuoti gėrimai nenumalšina troškulio - tik užmuša skonio pojūtį ir natūralus maistas tampa nebeskanus“, - atkreipia dėmesį
R. Bogušienė. Ji siūlo nesižavėti ir cukraus alternatyva - saldikliais. Gazuoti gėrimai be cukraus ir kalorijų nėra sveikesni. Sveikiausias gėrimas yra vanduo.

Vietoj sausainių ir keptos duonos - sveiki užkandžiai

Sausainiai ir kiti kvietinių miltų produktai - populiariausi iškylų užkandžiai. Jie skanūs, tačiau maistinė vertė menka, juose gali būti hidrintų riebalų. Bulvių traškučiai, kukurūzų spragėsiai, kepta duona - dar dažnesni iškylų palydovai, tačiau juose gausu druskos, cukraus, skonio stipriklių. Po tokio užkandžiavimo gali sutrikti virškinimas. Kad kelionėje nebūtume pavargę ir pikti, turime valgyti visavertį maistą. Geriau užkandžiams pasiimkite šviežių ar džiovintų vaisių, riešutų. Riešutus rinkitės nesūdytus, o džiovintus vaisius - necukruotus ir be sieros dioksido (tamsius abrikosus ir razinas). Džiovintų vaisių batonėliai - puikus užkandis, tik skaitykite sudėtį, kad juose nebūtų pridėtinio cukraus.

Tinkamai laikykite maistą

Maistą pakuokite į plastikinius arba popierinius maišelius, dėžutes. Skirtingus užkandžius sudėkite į atskirus dėžučių skyrelius. Greitai gendantį maistą dėkite į šaltkrepšius.

Taip pat į iškylą paimkite higienos priemonių: popierinių rankšluosčių, vienkartinių sausų ar drėgnų servetėlių, dezinfekcinio skysčio. Prieš ruošiant maistą ir valgant, būtina nusiplauti rankas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder