Kaip išvengti šventinio persivalgymo

Kaip išvengti šventinio persivalgymo

Šventinis laikotarpis, be abejonės, asocijuojasi su dvylika Kūčių stalo valgių ir niekad neištuštėjančiu šventiniu Kalėdų stalu, nukrautu gausybe užkandžių bei dviem ar net trimis karštaisiais patiekalais. Deja, gausus stalas su savimi atsiveda ir nemalonų „draugą“ – persivalgymą. Dietologai pataria saikingai rinktis šventinius patiekalus – riboti didelių kiekių gausiai riebalais pagardintų mišrainių, o vietoje kelių karštųjų patiekalų rinktis vieną, mažai kaloringą, lengvai virškinamą patiekalą, pavyzdžiui tradicija tapusią orkaitėje keptą vištieną.

„Gilios lietuvių šventinės tradicijos yra neatsiejamos nuo maisto, tad ir persivalgymo grėsmė yra nemaža, – sako centro valgymas.lt gyd. dietologė Lina Viniarskaitė. – Be to, švenčių laikotarpiu žmonės linkę pamiršti tinkamus valgymo įpročius ir leidžia sau „pasilepinti“, suvalgyti daugiau, riebiau, saldžiau nei yra įpratę. Net ir vienkartinio persivalgymo priežastys neretai gali baigtis liūdnai – persivalgymas sąlygoja skrandžio skausmus, pilvo pūtimą, pykinimą, sunkumo ir kitus nemalonius jausmus, o nuo per didelio kiekio alkoholio ar riebaus maisto neretai atsiduriama ir ligoninėje.“

Gydytojos dietologės patarimai, padėsiantys išvengti persivalgymo:

  • Rinkitės vieną pagrindinį patiekalą. Švenčių metu neretai žmonės apsilanko kelių giminių ar draugų namuose ir būna sočiai pavaišinti. L. Viniarskaitė ragina nepasiduoti pagundai ir svečiuose tik ragauti, o ne valgyti patiektas vaišes. Pagrindiniam patiekalui galima rinktis lietuvių labai mėgstamą, lengvai virškinamą mėsą – vištieną. Ji gali būti gaminta įvairiausias būdais. Svarbiausia neprideginti. Mėsa bus skanesnė įdaryta mėgiamais pagardais.
  • Nevalgykite visko iš eilės. Kad ir kaip norėtųsi pasimėgauti gardžiais patiekalais, derėtų neapkrauti skrandžio. Visų patiekalų paragauti galima, tačiau tik nedideliais kiekiais ir ne viską iš karto. Užkandus, pavalgius, nereikėtų sėdėti prie stalo, kad nekiltų noro vis ką nors įsimesti į burną. Geriau pasivaikščioti, pašokti, ar bent jau suplauti indus. Kitą kartą valgyti derėtų po 4 valandų.
  • Nesėskite prie stalo alkani. Didžiulę klaidą daro tie, kurie visą dieną nieko nevalgo, o vakare prie šventinio stalo atsisėda gurgiančiais dėl alkio pilvais ir dideliais kiekiais puola valgyti viską iš karto ir greitai. Nepamirškite pavalgyti dienos bėgyje, bent 2-3 kartus. Tuomet, vakare alkis nevirs persivalgymu. O prie stalo nepamiršti, jog valgyti reikėtų lėtai, gerai sukramtant, nepamiršti užsigerti vandeniu.
  • Nevalgykite iki sotumo jausmo. Ne paslaptis, kad sotumas ateina tik po 20 minučių, tad valgyti reikėtų tol, kol apima jausmas, kad „kažkas“ jau pateko į skrandį, kitaip tariant, pradingo alkis. Jeigu valgysite tol, kol pasijusite visiškai sotūs, atminkite, kad po 20 minučių jausitės dar pilnesnis. O tai jau persivalgymas!
  • Apskaičiuokite maisto kiekį. Jeigu prie keptos vištienos gabaliuko vietoje vienos bulvės įsidėsite visą kalną ryžių ir daržovių, nereiškia, kad pasirinkimas bus naudingesnis jūsų skrandžiui ir savijautai. Bet kokio, net ir neriebaus ir mažai kalorijų turinčio, maisto kiekis ne turi būti be saikis.

Svarbu atminti, kad šventės yra ne persivalgymo šventė, kaip tai neretai nutinka, o metas, kai bent kartą metuose susitinkama su giminėmis ir draugais prie bendro stalo, gardžiuojamasi šventiniais patiekalais, bendraujama.  Nepamiršę pagrindinių tinkamos mitybos principų, neapkrausite skrandžio, tad švenčių nesugadins pilvo skausmai ir kiti nemalonūs persivalgymo simptomai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder