Kaip gali padėti liaudies sukaupta patirtis kovojant su koronavirusu?

Kaip gali padėti liaudies sukaupta patirtis kovojant su koronavirusu?

Mūsų sveikatos priešas – koronavirusas - mus verčia mobilizuoti jėgas ir peržiūrėti visas turimas kovos su ligų sukėlėjais priemones.

Nuo pat žmogaus sąmoningojo (lot. “homo sapients”) atsiradimo, o tai pagal šiuolaikinį antropologijos mokslą apie 160 tūkstančių metų, žmogui kovoti su ligomis padėjo liaudies medicina.

Mūsų dabartinė alopatinė, arba dar kitaip vadinama konvencine, nes ji yra lydima tam tikrų visaapimančių valstybinių susitarimų ir įstatymų, medicina atsirado maždaug prieš 2 tūkstančius metų.

Jos pradžia ir pagrindas yra siejami su įžymių Azijos arabų ir Europos graikų gydytojų ir mokslininkų Avi Cenos ir Hipokrato paliktais rankraščiais ir medicininiais traktatais.

Daug metų nepagrįstai liaudies medicina buvo vadinama netradicine nors, kaip matote, jos tradicijos yra ženkliai gilesnės.

Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija (PSO) siekdama panaikinti vyraujančią sumaištį nepriklausomai egzistuojančioms šalia konvencinės medicinos kitoms klinikinėms praktikoms charakterizuoti pasiūlė naudoti Papildomosios ir alternatyviosios medicinos (angl. “Complementaty and Alternatyve medicine”) medicinos terminą.

PSO 2013 m. gruodžio mėnesį publikavo net šios medicinos srities plėtros strategiją - WHO traditional medicine strategy: 2014-2023

https://www.who.int/medicines/publications/traditional/trm_strategy14_23/en/.

Remiantis šia strategija visuotinai pripažintą konvencinę mediciną papildančiomis klinikinėmis praktikomis yra laikomos medicininės veiklos ir priemonės leidžiančios palengvinti sveikimo procesą po panaudoto pagrindinio chirurginio ir/ar farmacinio arba kitokio konvencijomis reguliuojamų gydymo būdų.

Pavyzdžiais gali pasitarnauti masažas ir / arba fitoterapija (gydymas augalų pagalba) ir kt. Alternatyviomis laikomos veiklos ir priemonės, kurios leidžia išgydyti pacientą nenaudojant pripažintų konvencinių gydymo priemonių.

Pavyzdžiui, stuburo osteochondrozė gali būti gydoma chirurginiu būdu ir panaudojant manualinę terapija bei chiropraktiką. Kuri priemonė bus pasirinkta konkrečiam ligoniui išgydyti nusprendžia atsižvelgdamas į klinikinę situaciją ir turimas galimybes pacientui padėti priskirtas gydantis gydytojas.

Siekdamas reglamentuoti mūsų šalyje įsivyravusią tam tikrą sumaištį tarp konvencinių bei papildomosios ir alternatyviosios medicinos praktikų pasirinkimo šių metų pradžioje LR Seimas priėmė specialų Papildomosios ir alternatyviosios (PA) sveikatos priežiūros įstatymą ir paskyrė šiuos metus įžymios mūsų šalyje liaudies medicinos ir fitoterapijos mokslinių pagrindų tyrinėtojos ir šios medicinos taikytojas klinikinėje praktikoje biologijos mokslų daktarės Eugenijai Šimkūnaitei atminimo pagerbimui.

Abu šie žingsniai kalba apie mūsų nepagrįstai primirštus ir todėl nepilnai išnaudojamus liaudies per ilgus metus sukauptus šios medicinos srities rezervus.

Kuo gali būti naudinga PA sveikatos priežiūra koronaroviruso sukeltos pandemijos metu?

Iš žiniasklaidoje skelbiamos informacijos matome, kad virusas paliečia pirmiausia tam tikras padidintos rizikos susirgti asmenių grupes: sulaukusius vyresnio amžiaus, sergančius lėtinėmis ligomis, turinčius nusilpusį imunitetą žmones.

Visuomenės izoliavimo ir karantino priemonės, kurias, siekdama stabdyti koronaviruso infekcijos plitimą, šiandien aktyviai taiko Vyriausybė, yra labai svarbios ir labai reikalingos.

Tačiau jos gali duoti tik laikiną apsaugą nuo siaučiančios po pasaulį pandemijos ir neapsaugos nuo tokių infekcijų pasikartojimo ateityje. Tuo tarpu įgytas stiprus imunitetas gali įgalinti patį organizmą, be išorinės pagalbos paskatinti apsisaugoti nuo infekcijos.

PA sveikatos priežiūros viena pagrindinių tikslų kaip tik ir yra žmogaus imuninių reakcijų sustiprinimas. Viena stambiausių ir seniausiai praktiškai taikomų PA sveikatos priežiūros sričių yra fitoterapija.

Lietuvoje gydymas augalais turi ypatingai gilias tradicijas liaudies medicinoje, prie kurių, moksliškai ištyrinėjus natūralius jų veikimo mechanizmus, vis dažniau sugrįžtama ir šiuolaikinėje konvencinėje medicinoje ir farmacijoje.

Pateiksime keletą praktiškai naudingų iš pirmo žvilgsnio labai paprastų, tačiau jau tūkstančius metų stiprinančių mūsų imunitetą ir gelbėjančių nuo mikrobinių ir virusinių infekcijų augalinių medžiagų ir receptų, kuriuos savo moksliniuose darbuose tyrinėjo habilituota biologijos mokslų daktarė Eugenija Šimkūnaitė:

1. Valgomasis česnakas (lot.Aliium sativum) – Česnakuose yra sieros bei kitų veikliųjų medžiagų, todėl jie gali natūraliai gerinti pakenkta infekcijos metu kvėpavimo takų sistemos veiklą.

Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina daugumą burnoje esančių bakterijų ir virusų. Įkvepiami sutrinto česnako svogūnėlio lakai - fitoncidai gydo gripą ir anginą, jie tinka gripo ir kitų infekcinių susirgimų profilaktikai.

Česnakuose randamos tam tikros natūralios medžiagos flavanoidai skatina šlapimo išskyrimą ir prakaitavimą, padeda stiprinti imuninę sistemą. Šios gydomosios česnako savybės buvo žinomos ir naudojamos daugelio senovės tautų kultūrose.

1858-aisiais mokslininkas Luisas Pasteras aprašė ir pradėjo naudoti česnakus kaip organizmą stiprinančią medžiagą.

2. Citrina (lot.Citrus). Citrinose yra augalinės kilmės cheminių medžiagų vadinamų flavonoidais, tokių kaip hesperetinas, naringinas ir naringeninas. Šios medžiagos pasižymi antioksidantiniu ir priešuždegiminiu poveikiu, bei veikia kaip imuninės sistemos moduliatorius.

Tyrimai parodė, kad naringeninas apsaugo nuo laisvųjų radikalų sukeliamų ląstelės DNR pažeidimų. Citrinos yra puikus vitamino C šaltinis. Šis yra be vitaminas galo svarbus imuninės sistemos palaikymui, baltųjų kraujo kūnelių gamybai, be to jis yra antioksidantas.

Antioksidantai, kaip vitaminas C, apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir jų supiktybėjimo. Tai ne tik padeda apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo, bet ir nuo kur kas sunkesnių susirgimų ir kaip jau minėjome anksčiau – vėžio.

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama, kad imunitetui ne ką mažiau svarbus yra ir Vitaminas D, kuris atsakingas už imuniteto stiprinimą. Šis vitaminas gaminasi mūsų organizme odą paveikus saulės arba soliariumo šviesa.

Tad žiemos metu reguliarus, bet saikingas apsilankymas soliariume gali gerokai sustiprinti imunitetą ir pagerinti jūsų savijautą.

3. Cinamonas (lot.Cinnamomum) ir jo eteriniai aliejai padeda naikinti bakterijas ir virusus todėl šį jo priešuždegiminė savybė taip pat naudinga esant įvairioms infekcijoms. Cinamone gausu antioksidantų, jis gerina virškinimo sistemą, reguliuoja insulino išsiskyrimą, gali net sumažinti širdies ligų riziką.

Šis gerai žinomas prieskonis ne tik skanus, bet ir turi labai daug organizmą stiprinančių savybių. Žiemos metu rekomenduojama valgyti medų su cinamonu, jo taip pat galima berti į arbatą ar kavą.

4. Ciberžolė (lot.Curcuma). Nors ciberžolę daug kas žino kaip kario gamybai naudojamą prieskonį imbierą, pasirodo ji gali būti vadinama natūraliu antibiotiku. Ciberžolė kovoja su bakterijomis, virusais ir net gi vėžinėmis ląstelėmis. Dažnai naudodami šį prieskonį sustiprinsite imunitetą.

Jį galima naudoti troškiniams, siurboms, dėti į sveikatos kokteilius ar net ištirpinti šaukštelį ciberžolės miltelių šiltame vandenyje ir jį išgerti.

5. Selenas (mineralas Se) – vertinamas dėl antioksidacinio poveikio ir jo gebėjimo po absorcijos virškinimo trakte jungtis su baltymais ir gaminti selenoproteinus. Šie junginiai šalia antioksidantinio poveikio taip pat padeda apsaugoti ląsteles nuo virusų ir bakterijų bei laisvųjų radikalų.

Jeigu ši apsauga neužtikrinama, tai greitėja senėjimo procesai, silpnėja imunitetas, galimos ląstelių mutacijos ir įvairių ligų vystymasis. Mūsų organizmas seleno negamina, todėl šio mineralo reikia gauti su maistu. Subalansuota – sveika mityba leis užtikrinti, kad seleno organizmas nepritrūks.

Daugiausia seleno yra jūros gėrybėse, jūrinėse žuvyse, taip pat gyvulių inkstuose bei kepenyse. Kiek mažiau, bet pakankamai seleno yra grūduose, kiaušiniuose, pieno produktuose, riešutuose, saulėgrąžose.

Rekomenduojama seleno norma per dieną yra apie 200 mcg. Seleno preparatus galima įsigyti vaistinėse.

Receptai sudaryti iš natūralių augalinės kilmės medžiagų, kuriuos E.Šimkūnaitė rekomenduoja naudoti imuninę sistemos sustiprinimui:

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder