Kai pagrindinis gydymas - pažinti save

Kai pagrindinis gydymas - pažinti save

"Vadinamoji alternatyvioji medicina šiuo metu jau pasiekė kitą lygmenį nei anksčiau. Mokslas apibendrina jos patirtį ir praktiką, Vakarų medicina ima žengti viena kryptimi ir jungtis su papildomąja bei alternatyviąja medicina", - pažymėjo Klaipėdoje veikiančios Holistinių terapijų mokyklos vadovas Vytautas Gruzdys. Sujungti alopatinę ir alternatyviąją mediciną, ieškoti sąsajų tarp jų kvietė mokslinė praktinė konferencija "Holistinė medicina gyvenimui ir sveikatai".

Holistinių terapijų mokyklos kartu su Klaipėdos universitetu organizuotoje konferencijoje buvo pristatyta 13 įdomių pranešimų apie įvairias holistinės medicinos kryptis.

Moksliniai argumentai

Holistinių terapijų mokyklos vadovo mintį plėtojo Klaipėdos universiteto profesorė Daiva Mockevičienė pranešime "Mokslinių tyrimų svarba alternatyvioje medicinoje".

Profesorė pristatė Olandijos draudimo kompanijos atliktą tyrimą, kuriame buvo analizuojamos 150 000 apdraustųjų sveikatos priežiūros išlaidos.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tie žmonės, kurie naudojosi ne tik tradicinės, bet ir papildomos medicinos paslaugomis, patyrė 30 proc. mažesnes išlaidas, nes mažiau laiko praleido ligoninėse ir jiems rečiau buvo skiriami receptiniai vaistai.

Kviečia Profilaktiką

Konferencijos svečias iš Ukrainos - reiki ir čigongo meistras Vadimas Žučenko - juokavo, kad yra dvi graikų deivės: Panacėja, kurios niekas nematė, ir deivė Profilaktika, kurią dauguma ignoruoja.

"Senovės žinios ragina į namus kviestis deivę Profilaktiką, nes žmogui, kaip ir automobiliui, reikalinga profilaktika, priežiūra, kad šis nesugestų ir ilgai tarnautų.

Gamta mus sukūrė vientisus, savaime atsistatančius, galinčius išgyventi net labai sudėtingomis sąlygomis.

Šiandien holistinės medicinos poreikis ir populiarumas yra labai didelis. Šiuolaikinė medicina - labai progresyvi, tačiau neatsako į visus klausimus, kurie iškyla, siekiant atstatyti žmogaus sveikatą. Holistinė medicina užpildo tą spragą",- sakė V. Žučenko.

Širdininkams naudinga meditacija

Širdies ir kraujagyslių ligos - bene labiausiai šiuolaikinius žmones varginantys negalavimai, nuo kurių kasmet miršta net 46 proc. ligonių. Tad labai svarbios alternatyvios galimybės pagerinti jų savijautą. Viena tokių - meditacija.

Klaipėdos universiteto PAM II kurso studentė Laura Karaliūtė pristatė savo magistro darbo tyrimą apie meditacijos įtaką kardiologinių ligonių psichoemocinei būklei.

"Tyrimas įrodė, kad meditacija gali būti efektyvi priemonė širdies ligomis sergančių žmonių fizinei ir emocinei būklei gerinti. Jau po 15 min. trukmės meditacijos tiriamiesiems sumažėja nerimas, arterinis spaudimas, o reguliariai medituojant ši būsena įsitvirtina ir pagerėja bendra savijauta", - teigė pranešėja.

Muzikos galia

Linas Švirinas, muzikantas, studijos "Grock" įkūrėjas ir garso terapijos praktikas konferencijos dalyviams parodė filmuką, jautriai iliustruojantį vos 13 kg sveriančios, kojų nejudinančios ir kurčios mergaitės, sergančios labai retu cornelia de longe sindromu, pokyčius, kurie įvyko 3 metus taikant muzikos terapiją.

Iš pradžių beveik nereagavusi į instrumentų garso vibracijas po penktojo susitikimo mergaitė ėmė akivaizdžiai jomis domėtis. Per trejus metus mergaitė priaugo 7 kg svorio, pasikeitė jos emocinė ir fizinė savijauta, sumažėjo nerimo lygis, kraujo spaudimas, pulsas. Filmuke rodoma, kaip kurčia mergaitė groja elektriniu pianinu ir mėgaujasi jo skleidžiamomis vibracijomis.

"Labai svarbu sukurti pasitikėjimo nuotaiką, kurioje įmanomi patys netikėčiausi dalykai. Garsas ir muzika leidžia pakilti virš kasdienybės, kurti naują patirtį ir įgūdžius, padeda sulaukti ir pokyčių", - teigė L. Švirinas ir papasakojo dar vieną sėkmingą istoriją, kai berniukas, sergantis cerebriniu paralyžiumi, pradėjo vaikščioti.

"Svarsčiau, kas lėmė tokį jo savijautos pokytį. Akivaizdu, jog nejudančio žmogaus plaučių tūris yra nedidelis. Vadinasi, jo organizmo aprūpinimas deguonimi, tikėtina, buvo nepakankamas. Mes ėmėmės lavinti plaučius, pūsdami muzikos instrumentą. Keitėsi jo emocinė aplinka, interesai, pagerėjo įkvėpimo, o sykiu ir gyvenimo kokybė, jis pradėjo tvirtėti fiziškai ir galiausiai vaikščioti. Mes, žmonės, turime daug daugiau gebėjimų, nei įsivaizduojame, tik baimė, nepasitikėjimas ar nežinojimas mus riboja", - akcentavo L. Švirinas.

Vanduo - saugi erdvė kiekvienam

Vilnietė watsu terapeutė Jurga Švedienė savo pranešime dalijosi šios unikalios terapijos poveikiu žmonėms po infarkto, sergantiesiems cerebriniu paralyžiumi. Watsu terapijos metu mokomasi būti savyje, išmokti neutralumo, nes vanduo, pasak pranešėjos, labai saugi erdvė kiekvienam žmogui.

Watsu terapija naudinga visais atvejais: sveikiesiems ji padeda tiesiog atsipalaiduoti, patirti naują gyvenimo kokybę, sumažinti nerimą. O žmonėms, turintiems įvairių sveikatos sutrikimų, Watsu padeda atstatyti funkcijas, lengviau vaikščioti, atgauti gebėjimus po traumų", - sakė J. Švedienė.

Dėmesys sielai

"Nėra sutrikimų, kurių negalima išgydyti, nėra neišgydomų ligų, yra tik neišgydomi žmonės", - antrino profesorius, reiki didysis meistras, indiškos reiki mokyklos įkūrėjas Harpritas Singh Hira (Indija / Ukraina).

Pranešėjas akcentavo, kad žmogaus gyvenimo tikslas yra atkurti santykius su savimi, aplinkiniais, Dievu.

"Holistinė medicina moko užbėgti už akių krizėms - tiek fiziniame kūne, tiek gyvenime. Laiku susitelkti, įsigilinti į savo vidų. Tačiau šiandien didžioji dalis žmonių dėmesio ir pinigų yra skiriama kūnui, jo poreikiams tenkinti. Antroje vietoje - investicijos į mokslą, švietimą - taigi vėl į tai, kad žmogus kuo daugiau uždirbtų, o po to viską atiduotų fizinio kūno poreikiams tenkinti. Tik trečioje vietoje yra dvasinis bendravimas, bažnyčios, cerkvės, religija.

SVEČIAS. "Nėra sutrikimų, kurių negalima išgydyti, nėra neišgydomų ligų, yra tik neišgydomi žmonės", - sakė reiki didysis meistras Harpritas Singh Hira (Indija / Ukraina).

Taigi pirmas mūsų prioritetas yra skirtas kūnui, po to protui, tik trečioje vietoje - sielai. Kai ateina laikas ir nebepadeda tai, į ką daugiausia investavome, atsigręžiame į dvasinius dalykus.

Tačiau, jeigu tai sričiai visiškai neskyrėme dėmesio, jeigu depozitas tuščias, vargu ar galima tikėtis greito sprendimo", - aiškino H. Singh Hira.

Holistinių terapijų mokyklos lektorė doc. dr. Aleta Chomičenkienė savo pranešime kalbėjo apie sąmoningumo lavinimą, mokymo ir savarankiško darbo svarbą holistinės terapijos procese.

Pasak pranešėjos, svarbiausias dalykas, ką tenka atlikti terapeutui - padėti pas jį atėjusiam žmogui sustoti ir nurimti. Labai dažnai pas holistinės terapijos specialistus žmonės kreipiasi, nes jaučia problemą, tačiau jokie medicininiai tyrimai to dar nerodo, nes jie neatspindi subtiliųjų žmogaus kūnų būklės, to momento, kai negalavimas dar nebūna fiksuojamas diagnostiniais medicinos prietaisais. Tačiau labai dažnai pakanka, kad žmogus nurimtų, įsiklausytų į save.

"Tad pagrindinis gydymas yra mokymas, kaip save pažinti. Tada dauguma problemų savaime išsisprendžia. O save suprasti, gilinti savo sąmoningumą, raktų yra labai daug: sąmoningas kvėpavimas, stebėjimas, sąmoningas dėkingumas, askezės, disciplina, sąmoningas pasinėrimas į atliekamus darbus - visa tai padeda atverti žmogaus širdį ir harmonizuoti sveikatą", - teigė A. Chomičenkienė.

Parengė Jurga PETRONYTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder