Kada gerti vaistus nuo temperatūros

Kada gerti vaistus nuo temperatūros

Vai­kų li­gų gy­dy­to­ja ir en­do­kri­no­lo­gė Li­na Or­lovs­ka­ja da­li­ja­si nau­din­gais pa­ta­ri­mais, ką da­ry­ti, kai vai­kas karš­čiuo­ja.

Kai vaikas karščiuoja, jo organizme gaminasi antikūnai, kovojantys su ligos sukėlėju. Štai kodėl nebesiūloma vaistais numušti temperatūros, jeigu ji nėra aukštesnė nei 38,5 laipsnio Celsijaus.

Kai vaistų duoti būtina

Karščiuojančiam kūdikiui ar mažam vaikui būtina duoti medikamentų nuo temperatūros, kai ji pakyla aukščiau nei 38,5 laipsnio.

Vaistų nuo temperatūros tėvai gali sugirdyti ir ne taip smarkiai karščiuojančiam vaikui, jeigu įtaria, kad jam gali skaudėti ryklę (dėl to atsisako valgyti, gerti skysčius) arba ausis. Šie vaistai ne tik mažina karštį, bet ir pagerina savijautą, malšina skausmą. Tam tinka įprastas ibuprofenas arba paracetamolis.

Jei vaikas yra patyręs traukulių dėl temperatūros, negalima laukti, kol ji pakils iki 38,5 laipsnio. Būtina duoti vaistų, kol temperatūra dar nepasiekė 38 laipsnio.

Ar matuoti temperatūrą naktį

Sergančiam vaikui temperatūrą dieną patartina matuoti kas 3–4 valandas, ir visuomet, kai jis tampa irzlus arba vangus. Naktį taip pat reikėtų matuoti kas 3–4 valandas, nes mažylis, temperatūrai pakilus, gali ir neprabusti. Labiausiai tam tinka paprasti kontaktiniai termometrai, turintys minkštą plastikinį galiuką. Bekontakčių termometrų rodmenys nėra tikslūs, nes jie matuoja odos, o ne organizmo temperatūrą.

Kaip maitinti karščiuojantįjį

Temperatūros turinčiam vaikui reikia kuo daugiau ir dažniau duoti skysčių. Jei karščiuoja žindomas kūdikis, jam papildomai skysčių galima ir neduoti, užtenka motinos pieno.

Sočiai maitinti karščiuojančio vaiko nederėtų. Jis turi valgyti tik tiek, kiek nori. Maisto virškinimas apsunkina organizmą, todėl lėčiau sveikstama.

Karščiuojančio vaiko ar kūdikio nepatartina maudyti ir vežti į lauką. Tai galima daryti, kai jis bent dvi paras jau nebeturi temperatūros.

Kokie medikamentai geresni

Kokios formos vaistą rinktis – ar sirupą, ar žvakutę, priklauso nuo situacijos. Jei temperatūra aukšta ir reikia kuo greičiau ją sumažinti, efektyviau veikia žvakutė. Jei vaiko temperatūra nėra labai aukšta, vartojamas sirupas. Žvakutės geriau, kai mažylis vemia. Kai kurie vaikai nemėgsta sirupo – išspjauna arba išvemia jį. Tokiu atveju irgi patartina rinktis žvakutes.

Visada geriau naudoti žvakutę, tinkamą vaikui pagal svorį, o ne smulkinti, dalyti ją, nes dozavimas nebus visiškai tikslus. Aukštą temperatūrą būtina numušti kuo greičiau, tačiau nereikia siekti, kad ji nukristų iki 36,6 laipsnio Celsijaus. Jei temperatūra sumažėjo žemiau 38,5 laipsnio, to pakanka.

Jei temperatūra nekrinta

Jeigu temperatūra nekrinta, reikia pasinaudoti fiziniais šaldymo būdais. Nurengę vaiką ištrinkite jo kūnelį drungname vandenyje suvilgytu rankšluosčiu. Iš šaldiklio paimkite bet kokį sušalusį produktą, suvyniokite į virtuvinį rankšluostį ir vėsinkite juo vietas, kuriose arti kūno paviršiaus išsidėsčiusios stambiausios kraujagyslės (miego arterijos, kirkšnys, pažastys, alkūnių linkiai, pakinkliai).

Karščiuojančio vaiko nepatartina maudyti ar vežti į lauką.

Jei šaldytuve turite ledukų, suberkite juos į keletą polietileninių maišelių, tvirtai užriškite ir pridėkite prie kirkšnių bei pažastų. Nesivarginkite dėdami šlapius rankšluostėlius ant kaktos – tai mažiau efektyvu, nei minėtų vietų vėsinimas. Nerekomenduojama kūdikio ar mažo vaiko kūnelio trinti degtine arba spiritu, nes alkoholis prasiskverbia pro odą.

Jei laikosi apie 37,5 laipsnio

Kartais ganėtinai ilgai po ligos kaip liekamasis buvusios infekcijos reiškinys laikosi šiek tiek padidėjusi temperatūra. Tokios temperatūros nereikia gydyti vaistais. Paprastai ji per kelias savaites nukrinta savaime. Jei temperatūra laikosi keletą mėnesių, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kad būtų atlikti tyrimai dėl galimų ligos komplikacijų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder