Ką daryti, kai niežti?

Ką daryti, kai niežti?

Apie perštėjimą ir niežulį mokslinių žinių nėra daug, tačiau ši, aiškiai per mažai dėmesio sulaukusi medicinos sritis, apie žmogaus smegenis gali pateikti labai įdomių faktų.

1. Žmogus kasosi maždaug 97 kartus per dieną. Tyrimai rodo, kad kiekvienam žmogui ką nors niežti maždaug 100 kartų per dieną. Tikėtina, kam nors niežti ir dabar. Pirmyn, pasikasykite.

2. Norą kasytis sukelia gyvūnų arba augalų ant odos paliekami toksinai. Toksinai skatina histamino išsiskyrimą. Tai - organizmo imuninės sistemos reakcija. Po sąlyčio su toksinais nervų pluoštai smegenims siunčia niežulio signalą ir prasideda grandininė reakcija.

3. Kasymasis turi savo nervų sistemą. Ilgą laiką buvo manoma, kad informacija apie niežulį ir skausmą iki smegenų keliauja tais pačiais keliais, tačiau 1997 m. buvo nustatyta, kad už niežulį atsako atskiri nervų pluoštai.

4. Signalai apie tai, kur ir kas niežti, perduodami labai lėtai, nes nervų pluoštai veikia skirtingu greičiu. Informacija apie prisilietimą keliauja 321 km/val. greičiu, „greita informacija“ apie skausmą susižeidus į smegenis lekia tik 128 km/val. greičiu, noras kasytis perduodamas.... 3,2 km/val. greičiu. Tai lėčiau negu vidutinis žmogaus greitis.

5. Noras kasytis užkrečiamas. Mokslininkai tai nustatė demonstruodami pelėms vaizdo įrašą su besikasančiomis pelėmis. Stebinčios pelės irgi imdavo kasytis.

6. Už užkrečiamą norą kasytis atsako mažytė smegenų dalis, vadinama suprachiasmatiniu branduoliu. Neurobiologai dar nenustatė, kaip ši smegenų dalis stebi niežulį ir išplatina norą kasytis.

7. Noras kasytis - ne tik geriausias būdas atsikratyti niežulį sukeliančių gyvūnų ar augalų, bet ir papildoma apsauga nuo naujo kontakto. Tai ne tik pašalina niežulio sukėlėjus, bet ir praplečia kraujagysles ir leukocitai bei plazma sparčiau nuplauna toksinus. Būtent dėl „valančių medžiagų“ pagausėjimo oda parausta ir ją išmuša dėmės.

8. Kasymasis teikia malonumą, nes šio proceso metu į smegenis išsiskiria seratoninas. Pastarajam mokslininkai priskiria gerovės ir laimės pojūčius. Kuo sparčiau seratoninas cirkuliuoja po organizmą, tuo laimingesnis žmogus jaučiasi. Tai paaiškina, kodėl kartais taip sunku nustoti kasytis.

9. Maloniausia vieta kasymuisi - kulkšnis. Bent jau taip teigia Britų dermatologų žurnalas. Tyrimai parodė, kad stipriausiai niežti būtent kulkšnys ir būtent čia kasymasis sukelia didžiausią malonumą, o pojūčiai išlieka ilgiausiai.

10. Kuo daugiau kasomasi, tuo labiau niežti. Kasantis į kraują patenka daugiau histamino, o smegenys sulaukia daugiau „niežulio“ signalų.

11. Reiktų žinoti, kad niežulys pavojingas psoriaze, egzema ir kitomis odos ligomis sergantiems žmonėms. Jiems dažnai skiriami įvairūs, histamino išsiskyrimą mažinantys preparatai, siekiant slopinti „niežulio“ signalus.

12. Chroniškas niežulys toks pat varginantis, kaip ir chroniškos ligos. Mokslininkai nustatė, kad nuolatinio niežulio kamuojami žmonės jaučia tokį patį diskomforto lygį ir depresijos, kaip ir sergantys chroniškomis ligomis. Savaitėmis ar net mėnesiais kankinantis niežulys primena chroniškus skausmus. Tyrimus atlikę medikai teigia, kad nuolatinis niežulys informuoja apie tam tikras odos ligas. Taip pat jis gali būti susijęs su kepenų ar limfos negalavimais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder