Jubiliejinėje konferencijoje - padėka ilgamečiams partneriams

Jubiliejinėje konferencijoje - padėka ilgamečiams partneriams

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) prieš savaitę vykusi mokslinė-praktinė konferencija pažymėjo Lietuvos ir Prancūzijos otochirurgų bendradarbiavimo dvidešimtmetį. Jubiliejinėje, dešimtojoje, konferencijoje dalyvavo ilgamečiai ligoninės partneriai, atlikę dvi sudėtingas rekonstrukcines operacijas.

1997 metais Lietuvoje, Vilniuje, vyko pirmoji kartu su prancūzais otochirurgais organizuota konferencija, o jau sekanti ir kitos konferencijos vyko Klaipėdoje.

Kas dvejus metus vykstančiose tarptautinėse konferencijose visada organizuojama ir praktika - atrenkami sudėtingesnėmis ausų ligomis sergantys pacientai, kuriuos operuoja Prancūzijos chirurgai, o jiems talkina KUL medikai. Taip profesionalai iš užsienio perduoda savo patirtį, o lietuviai, dirbdami su jais komandoje, mokosi, kaip kitaip, geriau atlikti chirurginius veiksmus tokiame mažame plote kaip vidinė ausis.

KUL gydytojas otorinolaringologas dr. Rimantas Mačiulaitis pasakojo, kad tobulėja otochirurginė technika - atsiranda endoskopinė metodika, lazerinė chirurgija, naujos medžiagos, tinkančios klausai protezuoti ir taip toliau. Tam apžvelgti ir reikalingos įvairios konferencijos, mokymai.

PRISIMINĖ. Jubiliejinės, dešimtosios konferencijos metu, prisimintas šviesaus atminimo bendradarbiavimo pradininkas profesorius Andrė Sultanas. Asmeninio albumo nuotr.

Šiemet, be Lietuvos otochirurgų, konferencijoje dalyvavo du gydytojai iš Prancūzijos ir vienas iš Didžiosios Britanijos.

"Draugystė prasidėjo maždaug prieš dvidešimt metų. Kas dvejus metus rengiame konferencijas, kurios trunka dvi dienas. Pirmąją dieną skaitomi pranešimai, antrąją dieną operuojame. Šįkart irgi operavome du pacientus", - pasakojo gydytojas R. Mačiulaitis.

Pasak jo, vienam pacientui atlikta rekonstrukcinė operacija, buvo įstatytas ausies protezas. Protezą svečias iš Prancūzijos, gydytojas Fransua Furia (Francois Furia) pacientui padovanojo. Praėjus savaitei po operacijos abiems pacientams klausa jau yra pagerėjusi.

"Bendradarbiavimo programos rezultatai išties reikšmingi. Visų konferencijų metu buvo konsultuota per 110 sunkių pacientų ir atlikta daugiau nei 90 funkcinių ausies operacijų. Buvo perskaityta daugiau nei 90 mokslinių pranešimų ir įteikta per 300 kvalifikacinių pažymėjimų", - vardijo R. Mačiulaitis.

Pasak jo, taip pat verta prisiminti ir 2010 metais išleistą bendrą otochirurgų lietuvio Viktoro Pivriko ir prancūzo Andrė Sultano išleistą monografiją "Otologijos istorija".

Už bendradarbiavimą su Klaipėdos medikais profesoriui A. Sultanui buvo suteiktas KUL garbės daktaro vardas, o F. Furia apdovanotas Klaipėdos apskrities garbės ženklu už gerosios pasaulinės sveikatos priežiūros patirties sklaidą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder