Jei šąla rankos ir kojos, padės liaudiškos priemonės ir tinkama mityba

Jei šąla rankos ir kojos, padės liaudiškos priemonės ir tinkama mityba

Dažniausiai rankos ir kojos šąla žmonėms, kurių siauros kraujagyslės, sako sveikos gyvensenos žinovė Nijolė Degutienė. „Todėl reikia sutvarkyti mitybą – svarbiausia taisyklė ta, kad 60 proc. lėkštės turinio turi sudaryti gyva ląstelė. Tada kraujagyslės gaus daug mikroelementų, vitaminų, ypač vitamino C, stiprės ir valysis“, – pabrėžia ji.

N. Degutienės teigimu, galūnės gali šalti ir dėl kitų priežasčių: „Galūnės šąla, jei kraujo spaudimas žemas. Todėl reikėtų gerti žolių, keliančių spaudimą, arbatą. [...] Kraujagyslės labai susitraukia, jei jaučiate stresą, nervinatės. O vienos svarbiausių priežasčių – rūkymas ir alkoholis.“

– Dėl kokių priežasčių šąla galūnės?

– Galūnės šąla, kai kraujagyslės yra siauros arba susiaurėja. Tai dažniausia priežastis (žinoma, yra ir kitų). Pati prieš 28 metus buvau šalčmirė. Žinant, kad kraujagyslės siauros, pirmiausia reikia sutvarkyti mitybą – svarbiausia taisyklė ta, kad 60 proc. lėkštės turinio turi sudaryti gyva ląstelė. Tada kraujagyslės gaus daug mikroelementų, vitaminų, ypač vitamino C, stiprės ir valysis.

– Įpročius keisti labai sudėtinga.

– Tam nereikia daug pastangų. Jei žmonės nekeičia mitybos įpročių, vadinasi, šąlančios kojos ir rankos dar nesudaro jokio sunkumo. Žinoma, yra ir kitų priemonių – yra daug augalų, kurie valo kraujagyslėse susikaupusį kalcį ir riebalus. Tam labai paprastai galima pasigaminti sveikatos tyrės. Susmulkiname smulkintuvu stiklinę spanguolių, galvą česnako, truputį imbiero, vieną citriną su luobele ir 1–3 šaukštus medaus. Valgome kiekvieną rytą prieš valgį vieną šaukštą. Tyrė labai skani, česnakų visai nesijaučia. Kai atšąla orai, ji naudinga ir vaikams – jei valgo kiekvieną dieną, jie nesuserga sloga ir neperšąla. Tyrė gali stovėti dvi savaites, nes spanguolės ir česnakai muša visas bakterijas.

– Ką dar turėtume vartoti?

– Gamtoje labai daug augalų, kurie kraujagysles ir plečia, ir valo. Padeda kiaulpienių šaknų, medetkų ir ugniažolių arbata. Regimą rezultatą duoda ir du puodeliai per dieną dvi tris savaites vaistinės veronikos arbatos. Kraujagyslių kalkėjimą labai mažina dirvinis asiūklis ir amalas. Vaistinė veronika, geriama su asiūkliu, ne tik valo kraujagysles, bet ir labai pagerina atmintį.

Amalas yra toks augalas, kuris labai tvarko ir aukštą, ir žemą spaudimą. Svarbiausia žinoti, kad amalas ruošiamas šaltai. Sumalame kavamale,  iš vakaro užpilame vandeniu ir ryte pašildome. Geriame tris puodelius per dieną tokiu būdu: pusę puodelio prieš valgį ir pusę puodelio po valgio.

Dar kraujagysles valo dilgėlės, kraujažolės ir tos pačios vaistažolės, kurios tinka galvos smegenų kraujagyslėms plėsti, – šliaužiančioji žiemė ir ginkmedis. Ginkmedis vartojamas šąlant kojoms. Jei žoleles kantriai vartosite 2–3 savaites, o paskui padarysite pertrauką, pajusite poveikį. Jei gersite tiek vieną savaitę, nelabai pajusite.

– Nuo ko sutrinka kraujotaka?

– Galūnės šąla, jei kraujo spaudimas žemas. Todėl reikėtų gerti žolių, keliančių spaudimą, arbatą. Pavyzdžiui, amalo ar trikertės žvaginės du puodelius per dieną. Kraujagyslės labai susitraukia, jei jaučiate stresą, nervinatės. O vienos svarbiausių priežasčių – rūkymas ir alkoholis.

– Sakėte, kad reikia keisti mitybą. Ko atsisakyti, o kas turėtų būti lėkštėje?

– Geriausiai kraujagysles veikia daug mikroelementų, daug vitaminų, ypač vitamino C, ir antioksidantų turintis maistas. Tai visos žalios daržovės, žali vaisiai, patiekalai pagaminti ne iš perdirbtų produktų.

– Ar galima vaistažolių pasiieškoti ir dabar?

– Galime rasti dilgėlių, kiaulpienių šaknų išsikasti, joms kaip tik laikas spalio pabaigoje arba  lapkričio pradžioje. Labai neblogų lietuviškų vaistažolių galima nusipirkti vaistinėse.

– Kokie dar liaudiški būdai aktyvina kraujotaką?

– Paprasčiausias būdas – druskų (Negyvosios jūros, Himalajų ar paprastos) vonelės. Labai stipriai veikia garstyčių miltelių ir sumaltų aštriųjų raudonųjų pipirėlių vonelės. Net siūloma į kojinę įsidėti raudonų paprikų miltelių – šitaip irgi veikiama kraujotaka ir plečiamos kraujagyslės. Dar galima vakarais prieš miegą ir rytais kojas trinti aliejumi. Į 20 ml sezamų ar kokio kito aliejaus įlašinti  15–18 lašų cinamono, imbierų, juodųjų ar Kajeno pipirų eterinio aliejaus. Tokie aliejai plečia kapiliarus.

O pats svarbiausias dalykas – kasdienis fizinis krūvis, į kurį įeina net namų ruoša. Ypač didelį poveikį daro vienas pratimas. Reikia atsigulti ant nugaros, iškelti rankas ir kojas ir visomis keturiomis galūnėmis stumti į viršų įsivaizduojamą didelį kamuolį. Stumti reikia iš visų jėgų, kad pajustų pečių ir klubų sąnariai. Pratimas atliekamas dvi minutes. Vakare jo nedarykite, nes būsite žvalūs dar kelias valandas. Geriausias laikas – iki 12 valandos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder