Išsigandusius meningokoko ramina faktais

Išsigandusius meningokoko ramina faktais

Vienam Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos moksleiviui diagnozavus meningokokinę infekciją kai kurie klaipėdiečiai sunerimo dėl galimo ligos protrūkio. Tačiau sveikatos specialistai pabrėžia, kad tai - vienas iš retų atvejų ir esą nereikia kelti panikos.

Septyniolikmetis moksleivis buvo paguldytas į Klaipėdos vaikų ligoninę, po to perkeltas į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Teigiama, kad vaikino būklė sunki, juo rūpinasi medikai.

"Buvome nuvykę į mokyklą, pirmiausia nuraminome mokyklos administraciją. Davėme rekomendacijas, kaip elgtis - išvėdinti, šlapiu būdu išplauti patalpas ir stebėti vaikų sveikatą. Meningokoko protrūkių Klaipėdoje nėra buvę. Panikuoti tikrai nereikia ir dabar, nes protrūkio nėra", - sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Laura Lidžiūtė.

Jos teigimu, viešojoje erdvėje pasigirsta, kad neva yra daug tokių atvejų, bet iš tiesų yra kitaip. Šiais metais tai pirmas atvejis, pernai Klaipėdos apskrityje buvo 4. Tai reta liga, bet dėl sunkios eigos ji yra labai rimta.

Pasak specialistės, žmonės, sužinoję, kad žmogus iš jų aplinkos susirgo meningokokine infekcija, neturėtų plūsti pas gydytojus. Kreiptis į specialistus reikėtų nebent turėjusiems artimą kontaktą (gyvenantiems vienoje patalpoje, besinaudojantiems tais pačiais stalo įrankiais, indais). Kitiems reikėtų tiesiog stebėti savo savijautą.

"Inkubacinis ligos periodas yra iki 10 dienų, nors dažniausiai požymiai pasireiškia per 3-4 dienas. Susirgus gali pasireikšti aukšta nekrintanti temperatūra, kaulų laužymas, sprando sustingimas, gali būti sloga, kosulys. Tačiau esminis požymis - bėrimas. Atsiranda vyšninės spalvos, į žvaigždutes panašūs bėrimai, kurie gali būti bet kur ant kūno. Pastebėjus tokį bėrimą būtina kviesti greitąją, ypač jeigu suserga vaikas. Pavojingiausia ši liga tiems asmenims, kurių imuninė sistema yra silpna", - paaiškino L. Lidžiūtė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder