Intervencinė radiologija - isulto diagnostikai ir gydymui

Intervencinė radiologija - isulto diagnostikai ir gydymui

Šiuolaikinės intervencinės radiologijos galimybės palengvina medikų darbą diagnozuojant ir gydant galvos smegenų insultą.

Vos tik insulto ištiktam pacientui patekus į Klaipėdos universitetinę ligoninę kartu su kitais būtinais tyrimais nedelsiant atliekama kompiuterinė tomografija, kuri ir padeda išsiaiškinti, koks insultas ištiko ligonį bei kuris gydymo metodas labiausiai tinka kiekvienu individualiu atveju.

Jei išeminio insulto atveju nusprendžiama pacientui taikyti mechaninę trombektomiją - atliekamas papildomas radiologinis tyrimas.

Pirmiausia atliekama kompiuterinės tomografijos (KT) angiografija, kai į kraujagysles leidžiama kontrastinė medžiaga ir tomografu nustatoma, kurioje tiksliai vietoje yra trombas bei kokio jis dydžio. Taip pat išsiaiškinami kaklo ir galvos kraujagyslių ypatumai.

Po šio tyrimo atliekamas kitas svarbus tyrimas - KT perfuzija, kurio metu paaiškėja, koks yra insulto išplitimas į galvos smegenis.

"Klaipėdos universitetinės ligoninės išskirtinumas yra tas, kad, prieš taikant trombektomiją, mes visada atliekame KT angiografiją ir KT perfuziją - tokie yra ir pasauliniai standartai. Kaip reikėtų daryti trombektomiją, prieš tai neatlikus šių svarbių ir informatyvių tyrimų, - sunkiai įsivaizduoju", - sakė Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas Algimantas Šimkaitis.

Intervenciniai radiologai yra ne tik kitų specialybių gydytojų pagalbininkai, talkinantys diagnozuojant ligas. Kai kuriais atvejais, įvertinus paciento būklę, minimaliai invazyvi intervencinės radiologijos procedūra yra labiau priimtinesnė negu atvira chirurginė operacija.

Hemoraginio insulto atveju taip pat atliekamas KT angiografijos tyrimas, po kurio sprendžiama, ar ligoniui tinkamesnis neurochirurginis gydymas, ar geriau taikyti kraujagyslinę (endovaskulinę) intervenciją. Jei įmanoma taikyti pastarąjį metodą, nereikia atviros galvos operacijos - žymiai mažesnis paciento traumavimas bei mažesnė komplikacijų rizika.

Taip pat atliekamos endovaskulinės aneurizmos, malformacijos (galvos smegenų ar bet kurios kitos kūno arterijos) embolizacija (kraujavimo stabdymas) spiralėmis, specialiais stentais ar specialiais klijais.

"Mūsų ligoninės medikų patirtis neurochirurgijos ir neurointervencijos srityse yra labai svarbi ir gydant insultus. Tiesiog turintiems tokios patirties medikams gydyti insultą ne tik paprasčiau, bet ir saugiau, nes galvos anatomija yra specifinė", - minėjo A. Šimkaitis.

Visi sprendimai dėl intervencinės radiologijos priimami kolegialiai, apsvarsčius visas diagnostines ir gydymo galimybes kiekvieno konkretaus paciento ligos atveju.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder