Ilgo veikimo kontraceptikai apsaugo moteris nuo ŽIV

Ilgo veikimo kontraceptikai apsaugo moteris nuo ŽIV

Lankstus į makštį dedamas žiedas gali pasiūlyti ilgo veikimo apsaugą nuo ŽIV (žmogaus imunodeficito viruso), pūslelinės ir nėštumo. Tai yra pirmoji priemonė, kurioje yra du vaistai nuo skirtingų ligų ir tuo pačiu metu dar gali apsaugoti nuo ŽIV plitimo.

Kovojant su ŽIV mažiau išsivysčiusiose šalyse svarbu moterims suteikti galimybę apsaugoti save, kuomet jų partneris nenaudoja prezervatyvų. Deja, tyrimai nustatė, kad kasdieninis tablečių vartojimas, siekiant sumažinti ŽIV infekcijos riziką, kaip ir makšties gelių naudojimas prieš ir po lytinių santykių, yra neefektyvūs. „Taip yra todėl, kad tiek geliai, tiek tabletės yra naudojami neteisingai“, - sako Patrick Kiser iš Šiaurės Vakarų universiteto Evanstone, Ilinojaus valstijoje.

Makšties žiedas, sukurtas Kiserio komandos, gali tapti puikia alternatyva. Šis žiedas yra pagamintas iš tampraus vamzdelio, kurio viduje yra du vaistai: tenofoviras – vaistas prieš ŽIV, ir levonorgestrelis – kontraceptikas. Žiedo, įdėto į moters makštį, tikslas yra apsaugoti ją nuo ŽIV ir pastojimo iki 3 mėnesių.

Makštyje abu šie vaistai pasklinda difuziškai, todėl net laikinai jį išėmus, poveikis išlieka keletą valandų. „Mes siekiame sukurti kažką, ką moterys galėtų lengvai naudoti, - sako Kiser. - Jūs galite įsidėti ir pamiršti apie jį keliems mėnesiams. Galite turėti lytinių santykių, kol jis yra viduje arba išimtas trumpam periodui.“

Platus panaudojimas

Tyrimai su avimis, kai buvo naudojami žiedai su tenofoviru, parodė, kad ŽIV infekcijos dažnis sumažėja 54 %, o kontracepcijos efektyvumas yra išsaugojamas. Be to, atlikus daugiau tyrimų nustatyta, kad tenofoviras taip pat apsaugo ir nuo pūslelinės.

Šiuo metu mokslininkų komanda laukia leidimo pradėti makšties žiedo bandymus Jungtinėse Amerikos Valstijose ir tikisi per ateinančius penkerius metus savo idėją išplėsti ir kitose valstybėse. Žiedas kainuoja apie 10 dolerių, tačiau gali būti, kad kaina sumažės iki 5, sako Kiser. „Tikiuosi, kad per 5-10 metų išvysime šią priemonę prekyboje,“ sako Kiser.

Mokslininkas teigia, kad žiedas nėra skirtas tik moterims, gyvenančioms skurdesnėse valstybėse. „Moterys, gyvenančios Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat gali pamėgti šį žiedą, nes ši priemonė gali apsaugoti jas nuo pūslelinės.“

Salim Karim – Pietų Afrikos Medicinos tyrimų tarybos prezidentas – apie makšties žiedą kalba kaip apie labai svarbų žingsnį, siekiant efektyvios ŽIV prevencijos. „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad žiedais su ŽIV prevencija sunku įtikinti naudoti, - sako jis. - Tačiau derinant su kontracepcija, sukuriamas dvigubą efektas ir priėmimas geresnis.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder