Į Klaipėdą atvyks kraujo donorystės akcija

Į Klaipėdą atvyks kraujo donorystės akcija

Praėjusią savaitę Lietuvoje buvo minima Pasaulinė kraujo donorų diena bei prasidėjo tradicinė kraujo donorystės akcijos kelionė per Lietuvą.

Pasaulio sveikatos organizacijos šiemet paskelbtas šūkis kviečia prisijungti prie kraujo donorystės ir dovanoti kraujo neatlygintinai: "Būk čia ir dėl kitų. Duok kraujo. Dalinkis gyvenimu."

Penktadienį prasidėjęs neatlygintinos kraujo donorystės turas po Lietuvą per tris dienas surinko per 350 donorų.

Jau rytoj dovanoti kraujo bus kviečiami klaipėdiečiai - kraujo donorystės akcija nuo 13 iki 18 val. vyks Atgimimo aikštėje. Planuojama, kad tuo pačiu metu klaipėdiečiai galės daugiau sužinoti ir apie organų donorystę.

Higienos instituto tvarkomo Kraujo donorų registro duomenimis, per penkis šių metų mėnesius šalies kraujo donorystės įstaigos užregistravo 35 216 kraujo ar jo sudėtinių dalių donorų. Dalis jų donavo kelis kartus - iš viso per šį laikotarpį donorai kraujo ar jo sudėtinių dalių davė 41 635 kartus.

Kasmet daugėja pakartotinių ir nuolatinių donorų, kurie kraujo ar jo sudėtinių dalių duoda daugiau kaip vieną kartą. Tokių donorų per pastaruosius 5 metus padaugėjo nuo 54,2 proc. iki 71,5 proc. Taip pat daugėja ir neatlygintinų donacijų: iš šiemet per pirmus penkis mėnesius užregistruotų kraujo davimų net 99,2 proc. jų buvo neatlygintini (2017 m. per tą patį laiką - 94 proc., 2016 m. - 85,8 proc.).

Džiaugiamasi, kad kryptingai einama neatlygintinos kraujo donorystės propagavimo programos tikslo įgyvendinimo link - iki 2020 m. gruodžio 31 d. pasiekti 100 proc. neatlygintinų kraujo ir jo sudėtinių dalių donacijų kiekvienoje kraujo donorystės įstaigoje bei Lietuvoje.

Klaipėdoje šiais metais užregistruota jau daugiau nei 2,3 tūkst. donorų apsilankymų ir daugiau nei 2 tūkst. donacijų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder