Gyvenimas gerėja, vaikai gležnėja

Gyvenimas gerėja, vaikai gležnėja

Vakar, birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną Santariškių klinikų Vaikų ligoninės medikai akcentavo: maža pasakyti, kad mylime vaikus, reikia dar ir nemažai padaryti, kad toji „investicija į ateitį“, kaip mėgstama vadinti jaunąją kartą, užaugtų sveika, darbinga ir pajėgi ateityje išlaikyti mūsų senstančios visuomenės dalį.

Vaikų Lietuvoje vis mažėja, o kasmet blogėjanti jų sveikata verčia sunerimti. Daugiau nei 30 proc. diagnozuojama regos sutrikimų, panašiam skaičiui - jungiamojo audinio ir skeleto, raumenų sistemos ligų. Dažniausiai vaikų ligos susijusios su kvėpavimo ar virškinimo sistema, regėjimu, patiriamomis traumomis. Neretai diagnozuojami psichikos ir elgesio sutrikimai, jungiamojo audinio ir skeleto-raumenų sistemos ligos, medžiagų apykaitos sutrikimai.

Pernai Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, maždaug kas dešimtas mokyklinio amžiaus berniukas (10 proc.) ir kas šešta mergaitė (16 proc.) savo sveikatą vertino prastai.

Kaip teigia vyriausiasis respublikos pediatras prof. habil. dr.Vytautas Usonis, vaikų iki 18 metų per 2005-2013 m. sumažėjo apie 200 tūkst., ir jau vien dėl to reikia ypatingo dėmesio vaikų sveikatos, šeimos ekonominėms ir socialinėms problemoms.

Vaikų sveikatos priežiūros rodiklių, anot profesoriaus, negerina ir tai, kad pirminėje grandyje vietoj vaikų ligų gydytojų dirba šeimos gydytojai. Buvo reformuotas vaikų ligoninių ir vaikų ligų skyrių tinklas, tačiau iki šiol nėra atlikta išsamios analizės, kaip sveikatos sistemos reformos paveikė sveikatos paslaugų vaikams prieinamumą ir vaikų sveikatos rodiklius.

Vaikų ligoninės direktoriaus prof. dr.Juozo Raistenskio teigimu, paradoksalu, tačiau mažėjant vaikų skaičiui, pacientų skaičius ligoninių priėmimo skyriuose išaugo beveik keturis kartus. 2001 m. priėmimo skyriuose lankėsi 9 iš 100 Lietuvos vaikų, o 2013 m. - jau 35 iš 100. Didėja ambulatorinių paslaugų poreikis - vien Vaikų ligoninėje ambulatorinių paslaugų mastai per pastaruosius trejus metus išaugo daugiau nei 11 proc.

Daugiausia vaikų Lietuvoje miršta dėl traumų ir nelaimingų atsitikimų. Pasak Ortopedijos-traumatologijos centro vadovo doc. dr.Kęstučio Saniuko, Vaikų ligoninėje vaikų mirtingumas nuo traumų tesiekia 7-8 proc. „Galėtume tuo džiaugtis - juk šiuolaikinė medicina ir gydytojų kvalifikacija leidžia maksimaliai išsaugoti vaiko gyvybę, tačiau pagal tarptautinius standartus, jei vaikams būtų tinkamai suteikta pagalba įvykio vietoje ir jie laiku pakliūtų pas mus, Lietuvoje galėtume apsaugoti nuo mirties apie 70 proc. sunkiai sužalotų vaikų“, - sako jis.

Psichiatrų teigimu, daugumoje ES valstybių vaikų psichikos sveikatos priežiūrai sveikatos apsaugos sistema skiria 5-10 kartų daugiau žmogiškųjų išteklių nei Lietuvoje. Su kiekvienu gydytoju ten dirba 5-10 specialistų, kurie teikia nemedikamentinę pagalbą. Tuo metu Lietuvoje vis dar galima išgirsti, kad gydymas ne vaistais - ne gydymas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder