Gydytojai rezidentai galės teikti daugiau gydymo paslaugų

Gydytojai rezidentai galės teikti daugiau gydymo paslaugų

Siekiant praplėsti šalies gydymo įstaigose dirbančių gydytojų rezidentų atsakomybės ribas, planuojama įteisinti etapines kompetencijas medicinos rezidentams. Tai reiškia, kad artimiausi metu bus teisės aktais nustatyta, kokias gydymo paslaugas ir kelintais rezidentūros metais galės teikti jaunieji gydytojai. 

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, pagal šiuo metu galiojančią tvarką jaunieji medikai turi mažai galimybių tiesiogiai, be patyrusių medikų, dirbti su pacientais ir prisiimti pilną atsakomybę, neretai yra priversti pildyti dokumentaciją. 

„Tad natūralu, kad keičiasi situacija ir jaunieji medikai nori daugiau galimybių ir anksčiau save realizuoti profesinėje srityje. Kitaip tariant, šiuo metu teisę teikti paslaugas pagal specializaciją jaunasis gydytojas įgyja tik pabaigęs rezidentūrą, o jos metu jo savarankiškumas nėra pripažįstamas. O tai yra neteisinga. Juk visi dar besimokantys gydytojai turi gauti galimybes tobulėti ir jau nuo kitų metų tai bus įgyvendinama praktiškai“, - sako ministras A. Veryga. 

Taip siekiama įtvirtinti etapines rezidentų kompetencijas, numatant tarpinį įgytų gebėjimų vertinimą ir pripažinimą. Tai leistų gydytojams savarankiškai ir prisiimant atsakomybę teikti atitinkamas gydymo paslaugas. Rezidentai galėtų pereiti į aukštesnį rezidentūros etapą išlaikę specialų egzaminą. Šiuo egzaminu bus įrodoma, kad rezidentas įgijo tam tikras teorines ir praktines kompetencijas. Tai suteiks teisę tam tikras gydymo paslaugas teikti savarankiškai, t. y. nelaukiant kol jis baigs visas rezidentūros studijas. 

Tam pritaria ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis. Pasak jo, ne visose studijų programose ir specialybėse pokyčius būtų įmanoma atlikti vienodai greitai. Visų svarbiausia užtikrinti pacientų saugumą ir gydymo kokybę. Ne visi būsimieji gydytojai vienodai gabūs ypač ten, kur formuojami diagnostinių ir gydomųjų intervencijų įgūdžiai. Bus tokių gydytojų rezidentų, kurie neišlaikys pradinės atestacijos numatytu laiku, daliai rezidentų reikės rezidentūroje studijuoti ilgiau. Formuojant įgūdžius gydytojai rezidentai būtinai turi likti specialistų priežiūrimi. 

Prof. K. Petrikonis pažymėjo, kad kompetencijų įgijimu pagrįstas medicinos ir odontologijos rezidentūros studijų modelis jau veikia dalyje Amerikos ir Europos šalių. 

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekano prof. Algirdo Utkaus, rezidentūros studijų pabaiga nėra įgytų kompetencijų rodiklis. Žinias ir gebėjimus jaunieji gydytojai tobulina kasdien, bet skirtingu tempu. Vieni itin greitai įsisavina tiek teorinę medžiagą, tiek ir praktinius įgūdžius, kitiems prireikia daugiau laiko. Todėl etapinis vertinimas būtų logiškas žingsnis ugdant savarankiškus ir atsakingus gydytojus. 

Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidento Martyno Gedmino teigimu, etapinės kompetencijos yra viena iš aktualiausių temų jaunųjų medikų bendruomenei. 

„Didesnis galimybių ir atsakomybių delegavimas jauniesiems gydytojams pirmiausia turi pasitarnauti kaip įrankis mokymosi procesui pagerinti ir jo kokybei užtikrinti“, - sako M. Gedminas. 

Jo nuomone, tai motyvuos rezidentą mokytis bei įgyti naujų įgūdžių. Taip pat pats jaunasis gydytojas galės spręsti, kurioje rezidentūros bazėje jam yra palankiausia įgyti etapines kompetencijas. 

Etapinių kompetencijų įvedimui pritaria abu šalies universitetai - Vilniaus universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas - rengiantys medikus. Iki 2020 metų tikimasi tokiu būdu pertvarkyti visas studijų programas. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder