Gydytoja nepataria būti vegetarais

Gydytoja nepataria būti vegetarais

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentė, gydytoja Dangira Babenskienė sako, kad dabar daugeliui žmonių trūksta geležies, kurios daugiausia raudonoje mėsoje – ypač jautienoje.

„Neseniai dalyvavome projekte, kur tyrėme jaunus žmones, ir paprasčiausiai atlikus bendrus kraujo tyrimus buvau nustebusi – du trečdaliai žmonių serga mažakraujyste. Tai reiškia, kad žmogus turi mažai hemoglobino, kuris išnešioja po visą organizmą deguonį, tai reiškia, kad organizmui trūksta deguonies“, - „Žinių radijo“ laidoje „Prie pietų stalo“ sakė D. Babenskienė.

Tačiau gydytoja nerekomenduoja vartoti papildų – pirmiausia esą reikėtų išsiaiškinti, ar jų reikia, nes tiek medžiagų trūkumas, tiek perteklius kenkia mūsų organizmui.

Visavertė mityba

„Nežinau, ar gerai, ar blogai būti vegetaru, bet pagal tyrimus dažnai būna mažakraujystė ir dažnai smarkiai padidėja cholesteroliai. Matyt sutrinka cholesterolių apykaita, gal dėl tos pačios kepenų funkcijos, ir tai išprovokuoja padidėjimą“, - sako D. Babenskienė.

Pasak jos, tam tikrą laikotarpį maitintis vegetariškai gali būti naudinga: tarkim, išsivalyti organizmą nuo tam tikrų medžiagų, tačiau gydytoja nerekomenduoja visą laiką nevalgyti mėsos. „Vis tik aš už visavertę mitybą. Reikėtų žiūrėti ir kiekius, bet ant mūsų stalo turėtų būti įvairiausių produktų: ir mėsos, ir daržovių, ir vaisių. Tik kaip, ką, su kuo valgyti, kada valgyti angliavandenius, kada baltymus – čia jau dietologų mokslas.“

"Iš tikrųjų reikia klausyti savęs: ką aš noriu tą dieną valgyti. Jeigu aš noriu šiandien mėsos, tai nepriversiu savęs valgyti varškės. Bet jei aš visą laiką noriu cepelinų ir visą laiką blogai jaučiuosi, reikėtų pagalvoti, kad vien tas cepelinų, kuriuos labai mėgstu, valgymas organizmui nėra labai naudingas“, - kalbėjo D. Babenskienė.

Pasak jos, atliekant kraujo tyrimus, nustatoma, kokių produktų žmogus netoleruoja, ir išėmus juos iš raciono jis jaučiasi geriau.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

Laida „Prie pietų stalo“ transliuojama darbo dienomis 12.10 val.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder