Grįžus iš Zikos apimtų šalių, rekomenduojama mažiausiai aštuonias savaites atsisakyti nesaugaus sekso

Grįžus iš Zikos apimtų šalių, rekomenduojama mažiausiai aštuonias savaites atsisakyti nesaugaus sekso

Turistai, grįžę namo iš Zikos apimtų šalių, mažiausiai aštuonias savaites turėtų atsisakyti nesaugaus sekso. Tai patarė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Naujausi tyrimai esą rodo, kad uodų platinamas virusas kūno skysčiuose išsilaiko ilgiau nei manyta. Pradžioje keliautojams buvo rekomenduojama su prezervatyvais mylėtis keturias savaites, praneša agentūra „dpa".

Ziką daugiausiai platina uodai. Tačiau PSO atkreipia dėmesį į tai, jog yra vis daugiau požymių, kad virusas perduodamas ir lytiniu keliu. Taigi moterys ir vyrai, kurie planuoja pradėti kūdikį, mažiausiai šešis mėnesius po grįžimo iš Zikos apimtų teritorijų šių planų turėtų atsisakyti. Susilaikymas arba apsauga naudojant prezervatyvus rekomenduojama ir tiems, kurie per viešnagę svečioje šalyje patiria į gripą panašius simptomus.

Zika iki šiol užregistruota maždaug 60 šalių, daugiausiai - Vidurio ir Pietų Amerikoje. Dabar jau įrodyta, kad virusas sukelia vaisių apsigimimus.

Sveikatos ekspertai ir sportininkai reiškia savo nerimą dėl infekcijos rizikos per vasaros olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder