Greitoji pagalba: kiek šauksi - tiek ir atsilieps

Greitoji pagalba: kiek šauksi - tiek ir atsilieps

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai įprastai gauna apie devyniasdešimt iškvietimų per parą. Ir taip nemažą darbo krūvį didina melagingi ar piktybiniai, besikartojantys iškvietimai tuo pačiu adresu nesant pagrindo.

Nors medikai jau puikiai atsimena tokius adresus ir tokius asmenis bei žino, kad, ko gero, iškvietimas "bus neefektyvus", nevykti pas tokius žmones neleidžia profesinė etika.

Priekaištauja medikams

Dienraščiui klaipėdietis Tadas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Autor. past.) pasakojo, kad vėžiu sergančiai mamai, kenčiančiai skausmus, iškvietus greitąją medicinos pagalbą, pastarosios darbuotojai atvykę esą nesuteikė pagalbos, tačiau tyčiojosi, įžeidinėjo sergančiąją.

Pasak vyriškio, pensinio amžiaus dar nesulaukusiai jo mamai diagnozuotas krūties vėžys, pažeisti ir kiti vidaus organai, tad mama nuolat kenčia didelį skausmą. Daugiau problemų, pasak pašnekovo, atsirado tuomet, kai liepą teko laukti apsilankymo pas gydytojus onkologus, o tuo metu šeimos gydytoja esą atostogavo. Dėl to, anot Tado, praktiškai kasdien teko kviestis greitąją, kad medikai suleistų nuskausminamųjų.

"Iškvietėme greitąją, prašėme, kad duotų kokių nors vaistų nuo skausmo, nes mamai labai skauda, ji ištisai naktimis dejuoja, net šaukia. Bet atvažiavus greitajai, jie pradeda šaipytis, net įžeidinėti dėl mamos gyvenimo būdo, sako, kad niekuo negali padėti. Taip, neneigiu, mama išgerdavo, bet negi dėl to galima sakyti, kad ji pati kalta, jog turi vėžį? Nejau dėl to galima šaipytis ir tyčiotis? Mano nuomone, turi su pacientu elgtis mandagiai", - kalbėjo Tadas.

Jo teigimu, greitąją šeima nuolat kvietė tam, kad mamai būtų suteikta būtinoji pagalba - numalšintas stiprus skausmas. Tačiau esą medikai pasakydavo, kad negali padėti, ir pasiūlydavo vykti į ligoninę. Vyras paaiškino, kad mama vykti į ligoninę atsisakė, nes ten būti nenori, o pagalbos namuose esą nesulaukė.

"Gyvename teisinėje demokratinėje valstybėje, man nesuprantama, kaip galima nesuteikti pagalbos?" - pyko klaipėdietis.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder