Glitimo netoleravimo simptomai: nuo virškinimo sutrikimų iki depresijos

Glitimo netoleravimo simptomai: nuo virškinimo sutrikimų iki depresijos

Glitimo netoleravimas - labai dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Glitimas - tai baltymas, randamas kai kuriuose grūduose. Kviečiai, miežiai ir rugiai bei jų produktai turi glitimo.

Galime manyti, kad grūdus žmogus valgė jau nuo tada kai pradėjo verstis žemdirbyste. Deja, tuometiniai ir dabartiniai grūdai, anot D. Perlmutter (bestselerio "Tylieji smegenų žudikai" autorius), mažai ką turi bendro.

Šiandien grūdinėse kultūrose net 40 kartų daugiau glitimo, nei jo buvo vos prieš keliasdešimt metų. Glitimas sukelia stiprią priklausomybę.

Ar genetinė bioinžinerija, leidusi taip pakeisti grūdus, t.y. padidinti glitimo kiekį ir buvo naudota šiam tikslui pasiekti (padidinti priklausomumą), lieka atviras klausimas.

Kaip veikia glitimas, patekęs į mūsų organizmą? Glitimas sukelia priklausomybę, sukeldamas euforiją, todėl labai daug žmonių yra nuo jo priklausomi. Skrandyje glitimas skyla ir tampa polipeptidų mišiniu.

Patekę į smegenis jie susijungia su morfino receptoriais ir sukelia malonumo pojūtį. Kai šis poveikis blokuojamas ar maistas, kurį virškinant gaminami egzorfinai, nėra vartojamas, kai kurie žmonės patiria nemalonius abstinencijos simptomus. Dėl to vėl siekiama vartoti maisto, turinčio glitimo.

Priklausomybė yra tik viena neigiama glitimo pusė. Apžvelkime ir kitą - pavojų žarnynui. Sutrikus žarnyno veiklai ir suplonėjus gleivinei atsiranda vadinamasis „kiauro žarnyno“ sindromas.

Nebesulaikomos potencialiai pavojingos medžiagos sukelia nuolatinį lėtinį uždegimą, dirgina imuninę sistemą. Lėtinį uždegimą dažnai rodo ir kraujo tyrimai nors paaiškinamos priežasties uždegimui gali ir nebūti.

Glitimo turi ne tik kviečiai, miežiai, rugiai, bet ir kuskusas, manų kruopos, bulgur kruopos (džiovintų kviečių kruopos), speltos miltai, perlinės kruopos. Glitimas aptinkamas ir kai kuriuose padažuose, aluje, degtinėje, sausuose pusryčiuose ir kt.

Celiakija - tai liga, dažniausiai minima glitimo netoleravimo forma. Tai autoimuninis susirgimas, kuris paliečia apie 1 proc. populiacijos. Kaip bebūtų, glitimas gali būti netoleruojamas ne tik sergant celiakija.

D. Perlmutter nurodo, kad net 40 proc. žmonių negeba tinkamai perdirbti glitimo, tuo tarpu likusiems 60 proc. - netoleravimas gali pasireikšti daugeliu nemalonių simptomų.

Štai pagrindiniai 14 glitimo netoleravimo požymių:

1. Pilvo pūtimas

2. Pykinimas

3. Pilvo skausmas

4. Galvos skausmas, migrena

5. Nuovargis

6. Odos problemos, dermatitai, įvairūs bėrimai

7. Depresija, sutrikęs seratonino išsiskyrimas

8. Svorio kritimas

9. Geležies stokos anemija

10. Nerimo sutrikimas

11. Autoimuniniai sutrikimai, skydliaukės veiklos pakitimai, 1 tipo diabetas, maistinių medžiagų pasisavinimo sutrikimai

12. Sąnarių ir raumenų skausmas

13. Galūnių tirpimas

14. Mąstymo sutrikimai, negalėjimas aiškiai mąstyti, dėstyti mintis, susikaupti

Taigi glitimas gali veikti visą žmogaus organizmą, o jo netoleravimas pasireikšti pačiais įvairiaisiais simptomais. Vieniems sutriks virškinimas, kitiems pasireikš bėrimai ar sąnarių skausmai. Net gali vystytis depresija, sutrikti suvalgomo maisto medžiagų pasisavinimas ir imti stigti vitaminų bei mineralų. Silpsta imunitetas, vargina nuolatinis nuovargis.

Kaip žinoti, ar glitimas kenkia ? Maisto alergijos ir netoleravimo tyrimai parodys teigiamus rezultatus tik celiakijos atveju, kuris yra ganėtinai retas reiškinys. Tuo tarpu glitimas gali kelti bėdas ir nesant celiakijai. Tokie atvejai labai dažni.

Jei patiriate vieną ar kelis išvardintus simptomus, siekiant išsiaiškinti, ar glitimas yra problemą kelianti medžiaga, tikslinga atlikti jo eliminavimą. 3-4 savaitėms (tai laikas, kol glitimas pilnai pasišalina iš sistemos ir organizmas išsivalo) atsisakyti glitimo turinčių produktų.

Tai kviečiai, miežiai, rugiai, kuskusas, manų kruopos, bulgur kruopos (džiovintų kviečių kruopos), speltos miltai, perlinės kruopos. Glitimo gali būti padažuose, aluje, pusgaminiuose - todėl būtina skaityti etiketes.

Taip pat svarbu subalansuota mityba. Valgyti daug šviežių vaisių, daržovių, grūdų be glitimo (grikiai, rudieji ryžiai, avižų kruopos, balanda, burnotis), paukštienos, žuvies ar augalinių baltymų, gerųjų riebalų. Atsisakyti cukraus, perdirbtų gaminių, pusfabrikačių, pagamintų padažų.

Po 3-4 savaičių porai dienų grąžinti glitimo turinčius produktus. Tuomet 2-3 dienas valgyti be glitimo ir stebėti savijautą. Jei varginę simptomai atsinaujino - glitimo geriausia glitimo turinčių produktų atsisakyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder