2017 m. rugpjūčio 21 d. 17:07 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Gėrybes žiemai ruošti skatina be druskos ar cukraus

Gėrybes žiemai ruošti skatina be druskos ar cukraus nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių ir daržovių marinavimas be cukraus ar druskos bei šaldymas. Šie būdai ne tik leidžia išlaikyti tikrąjį maisto produktų skonį, yra sveikesni, bet ir pigesni bei paprastesni už tradicinius konservavimo būdus, rašoma pranešime spaudai.

„Lietuviai, kaip ir visi europiečiai, įpratę prie senųjų konservavimo metodų: uogoms ir vaisiams naudojamas cukrus, daržovėms – druska. Tačiau tik nedaugelis žino, kad maistas kuo puikiausiai gali išsilaikyti ir viso to nenaudojant, o cukrus ir druska dažniausiai reikalingi tam, kad išlaikytų maisto produktų spalvas ir sandarą. Paruošti produktus žiemai ir išlaikyti juos galima ir kitais būdais. Tarkim, produktų šaldymas, kurį lietuviai jau atrado, yra ne tik mažiausiai laiko atimanti, bet ir sveikiausia alternatyva“, – sako prekybos tinklą „Maxima“ valdančios bendrovės Maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Skanu ir sveika

Konservuojant uogas ar vaisius, cukrus reikalingas dėl dviejų priežasčių: sustiprinti skoniui ir išlaikyti produktų formą. Todėl jis yra svarbus ingredientas ruošiant uogienes ir sirupus. Taip, cukrus padeda produktams išlikti ilgiau, tačiau yra ir kitų būdų, rašoma pranešime.

Dėl diabeto, dietos, tiesiog sveikesnės mitybos ar kitų priežasčių cukrumi pagardinto maisto vengiantys žmonės turi išeitį – visus vaisius galima užkonservuoti be cukraus. Maža to, be cukraus įmanoma pasigaminti net uogienę, arba pakeisti jį natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi.

„Atkreipkite dėmesį, kad konservuojami vaisiai, uogos, daržovės ar bet kas, ką ruošiate žiemai, nebūtų pernokę, patižę ir pan., nes tokie jie visai ištyžta ir prasčiau laikosi. Reikėtų atrinkti formą išlaikiusias, kokybiškas gėrybes“, – atkreipė dėmesį A. Poleninas.

Vietoje cukraus – natūralios sultys

Jis pastebi, kad išlaikyti natūralesnę produkto spalvą ir sandarą gali padėti vitaminas C, citrinos ar kitų citrusinių vaisių rūgštis. Vaisius galima tiesiog palaikyti tokiame koncentrate prieš marinavimą, arba naudoti citrinos rūgštį marinavimo procese. 

Be to, vietoje vandens marinuojant galima naudoti įvairias sultis: obuolių, ananasų, greipfrutų ir kt. Konservavimui tinka tiek šviežiai spaustos sultys, tiek pirktos, svarbiausia, kad jos neturėtų papildomų saldiklių. 

„Nesaldintos sultys ne tik išlaikys produktų spalvą ir formą, bet ir gali suteikti naują, įdomų skonį. Pavyzdžiui, obuolių sultyse galima marinuoti persikus, vyšnias ar net burokėlius, nesaldintose apelsinų sultyse – persikus ar obuolius, o kriaušės puikiai dera su ananasais. Visų šių ingredientų šiuolaikinėse parduotuvėse galima rasti ištisus metus, taigi pasiilgus įdomesnių skonių, eksperimentuoti galima ne tik sezono metu“, – teigė A. Poleninas.

Uogas – į kamerą

Kita, natūrali maisto saugojimo alternatyva – užšaldymas. Pasak mitybos specialistų, tinkamai šaldomi vaisiai, daržovės ir uogos išsaugo daugiausiai, kone 90 proc., vertingų medžiagų. Be to, šaldymas paprastesnis, atima mažiau laiko, tad šį konservavimo būdą lietuviai renkasi vis dažniau.

„Analizuodami ilgalaikiam maisto išlaikymui skirtų indų ir priemonių pirkimo įpročius, pastebime, kad pastaraisiais metais pirkėjai pirmenybę teikia ne konservavimui, o šaldymui. Šaldymas yra bene natūraliausias maisto saugojimo būdas. Žmonės jį renkasi tiek dėl to, kad užšaldomi produktai išlaiko daug maistingų medžiagų, tiek dėl paprastumo – tai neatima tiek daug laiko kaip konservavimas“, – teigia A. Poleninas.

Populiariausia Lietuvoje šaldyti įvairias uogas: braškes, vyšnias, trešnes, šilauoges, serbentus. Jos neužima daug vietos, o ir paruošti uogas šaldymui kur kas paprasčiau nei išvirti uogienę, tereikia švariai jas nuplauti, palikti nudžiūti, tuomet paskleisti šaldiklyje plonu sluoksniu, o sustingus – sudėti į specialų šaldymo maišelį ar indelį. Arba sausas uogas dėti į specialius šaldymo maišelius, tačiau tokiu atveju yra didesnės tikimybė, jog uogos sulips.

Maisto departamento gamybos direktoriaus patarimas smaližiams – išbandyti įvairius sultyse šaldytų uogų ir vaisių receptus. Žiemos tokie natūralūs ledai gali ir nesulaukti, mat jie puikiai tinka atsigaivinti vasarą. Pavyzdžiui, persikus, kriaušes, abrikosus, slyvas ir vyšnias galima šaldyti obuolių ar vynuogių sultyse, o mėgstantys cinamoną gali juo šiuos gardėsius paskaninti.

Nauji, neatrasti skoniai

Šaldyti galima ir daržoves bei žoleles, kurių kartais soduose užauga tiesiog per daug. Praktiškas ir taupus patarimas – pasiruošti sriuboms bei guliašams skirtus žolelių mišinius. Į vieną maišelį sudėti skirtingų daržovių (šparaginių pupelių, morkų, grybų, burokėlių, bulvių ir kt.) ir derančių žolelių, viską užšaldyti, o prireikus norimą kiekį tiesiog suberti į puodą ir išvirti, stengiantis daržovių nepervirti. 

Svarbiausia taisyklė – atšaldytų produktų negalima užšaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose.

Vaisius, uogas, grybus ir prieskoninius augalus žiemai taip pat galima paruošti juos sudžiovinus. Žoleles užtenka išskleisti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, o vaisius, uogas ir grybus patariama džiovinti orkaitėje arba specialiose džiovyklėse. Džiovinimas gali trukti nuo kelių valandų iki pusdienio. Džiovintus produktus patariama laikyti sausoje, vėsioje patalpoje.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Lietuvos mokinių fizinis aktyvumas jau yra pasiekęs kritinę ribą. Pagal šį rodiklį...

Judėti prieš, per ir po mokyklos nuotrauka, foto

Užtirpus rankos pirštui ir jam nepraeinant keletą mėnesių, kreipiausi į šeimos gydytoją....

Ligonio užrašai, arba Para Šilutės ligoninėje nuotrauka, foto

Kai Europos Sąjunga sugriežtino leistiną teršalų kiekį rūkytuose žuvies ir mėsos...

Rūkytose žuvyse ir mėsoje – pavojingos medžiagos nuotrauka, foto

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) operacinėse darbas vyksta visą parą ištisus metus. Gali...

Darbas KUL operacinėse: tai, ko pacientai nepamato nuotrauka, foto

Danui Rapšiui – Universiados bronza nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos studentų plaukimo rinktinės lyderis Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studentas Danas Rapšys...

Gargžduose vyks sveikatos festivalis „Tu gali" nuotrauka, foto

Renginiai, Jau trečius metus norime visus pakviesti į sveikatos festivalį „Tu gali“ Gargžduose...

Tarptautinio rankinio turnyro taurę iškovojo „Dragūnas“ nuotrauka, foto

Sportas, Savaitgalį Klaipėdoje jau septynioliktą kartą vykusiame tarptautiniame rankinio turnyre pulkininkui leitenantui Rimantui...

"Karklės" festivalyje sulaikyta 17 asmenų galimai turėjusių narkotikų nuotrauka, foto

Kriminalai, Savaitgalį praūžusiame festivalyje „Karklė Live Music Beach“ dirbo gausios policijos, kinologų ir...

Sportas, Paskelbta prieš 1 val.

Renginiai, Paskelbta prieš 1 val.

Kriminalai, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...