Geros nuotaikos vaisius - persimonas

Geros nuotaikos vaisius - persimonas

Liūdite, žiūrėdami pro langą į apniukusį dangų ir pliurzą gatvėse? O gal suvalgykite persimoną?

Šis oranžinis vaisius savo saulėta spalva ir maloniu skoniu suteiks jums energijos, pakels ūpą ir tonusą, sustiprins sveikatą. Persimonas - natūralus antidepresantas, kuris atpalaiduoja nervinę įtampą, įveikia sezoninę depresiją, gerina nuotaiką. Farsi kalba šis egzotiškas vaisius vadinamas „finikine slyva“, nes džiovintas persimonas primena datulę. Jame ypač gausu magnio ir jodo, todėl jis teigiamai veikia centrinę nervų sistemą ir skydliaukę - geros savijautos kūrėjus. Persimonai rekomenduojami hemoglobino kiekiui kraujyje padidinti, nes juose yra daug kalcio ir geležies, taip pat vitaminų A, C ir P. Sunokusio persimono minkštime yra iki 20-25 proc. naudingų angliavandenių - gliukozės ir fruktozės. Organizmas juos lengvai pasisavina, jie yra svarbus energijos šaltinis darbingumui didinti. Beje, angliavandeniai, esantys šio vaisiaus sudėtyje, skatina malonumo hormonų - endorfinų - išsiskyrimą smegenyse. Mokslininkai yra įsitikinę: endorfinai ne tik kelia nuotaiką, bet ir stiprina imunitetą, apsaugo nuo peršalimo ir gripo, kurie „siautėja“ būtent rudens ir žiemos laikotarpiu. Pasirodo, mums esant puikios nuotaikos organizme daugėja ląstelių, žudančių virusus.

Sunokusių vaisių oranžinė spalva priklauso nuo juose esančio dažančiojo beta karoteno (provitamino A) kiekio. Pagal betakaroteno kiekį persimonas gali varžytis su pagrindiniais šios gyvybiškai svarbios organizmui medžiagos šaltiniais - pomidorais, moliūgais ir saldžiaisiais pipirais. Svarbu: persimonai nerekomenduojami sergantiems lėtiniu gastritu ir skrandžio opa. Nepatartina šiuo vaisiumi pernelyg žavėtis diabetikams ir žmonėms, linkusiems tukti.

Persimonai, svečiai iš Pietų, vieni naudingiausių žiemos vaisių, pas mus „viešės“ iki žiemos vidurio, džiugindami savo švelniu skoniu ir praturtindami racioną naudingomis medžiagomis. Nepraleiskite progos papuošti savo valgiaraštį patiekalais iš sultingų persimonų. Iš šviežių vaisių galima pagaminti skanių desertų, kokteilių, pikantiškų padažų, įvairių salotų, neįprastą įdarą pyragėliams. Sunokusį, bet nesutežusį persimoną galima net sudžiovinti. Šį vaisių džiovinti geriausia be odelės, supjausčius skiltelėmis, įkaitintoje orkaitėje.

Sodri tamsiai oranžinė persimono odelės spalva ir sudžiūvę, pilkšvai rudos spalvos taurėlapiai - sunokusio, neaitraus vaisiaus, turinčio sultingą ir saldų minkštimą, požymis. Drąsiai pirkite tokį vaisių. Minkštas persimonas su vietomis permatomu minkštimu - labai sunokęs, gal net pašaldytas. Jis bus skanus ir saldus, bet ilgai neišsilaikys, reikia pirkti tiek, kiek iškart suvalgysite. Neprinokę gelsvai oranžinių rūšių persimonai pasižymi aitroku, liežuvį sutraukiančiu skoniu dėl minkštime esančių rauginių medžiagų (taninų), kurios vaisiui nokstant dingsta. Norėdami panaikinti nemalonų prieskonį, persimoną sušaldykite nakčiai įdėję į šaldiklį. Šaltame vandenyje atitirpinti vaisiai bus minkšti ir malonaus skonio. Taip pat galima vaisių išmirkyti šiltame vandenyje. Vaisiai, kurių minkštimas yra tamsiai raudonas, vadinami šokoladiniais persimonais. Jie yra itin saldūs, aitrų ir sutraukiantį skonį praranda net nebaigę nokti. Nelaikykite persimonų kambario temperatūroje, jie greitai pernoks ir praras naudingąsias savybes.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder