Geriau sūresnis ar gaivesnis mineralinis vanduo

Geriau sūresnis ar gaivesnis mineralinis vanduo

Vie­nas lie­tu­viš­kas mi­ne­ra­li­nis van­duo gi­ria­mas dėl to, kad tu­ri dau­giau­sia mi­ne­ra­lų iš ša­ly­je iš­gau­na­mų na­tū­ra­lių mi­ne­ra­li­nių van­de­nų, to­dėl esąs la­bai nau­din­gas svei­ka­tai. Ki­tas, prieš­in­gai, šlo­vi­na­mas, jog tu­ri ma­žiau­siai mi­ne­ra­lų, to­dėl esąs leng­vas ir gry­nas. Tai­gi, ge­riau­sio­mis sa­vy­bė­mis įvar­di­ja­mi vi­siš­kai prieš­in­gi da­ly­kai. Tad kaip de­rė­tų rink­tis?

Pa­gal tu­ri­mų mi­ne­ra­li­nių me­džia­gų kie­kį na­tū­ra­lus mi­ne­ra­li­nis van­duo, ku­rio ga­li­me įsi­gy­ti par­duo­tu­vė­se, pa­pras­tai skirs­to­mas į tris gru­pes: ma­žos mi­ne­ra­li­za­ci­jos (ja­me iš­tir­pu­sių mi­ne­ra­lų kie­kis ne­vir­ši­ja 500 mg/l), vi­du­ti­nės (nuo 500 mg/l iki 1500 mg/l mi­ne­ra­lų) ir di­de­lės (dau­giau nei 1500 mg/l).

La­biau gai­vi­na nesūrus

Pa­sak Vil­niaus uni­ver­si­te­to Me­di­ci­nos fa­kul­te­to Vi­suo­me­nės svei­ka­tos ins­ti­tu­to di­rek­to­riaus prof. Ri­man­to Stu­ko, nuo­lat ger­ti ar troš­ku­lį mal­šin­ti ge­riau­siai tin­ka ma­žos mi­ne­ra­li­za­ci­jos na­tū­ra­lus mi­ne­ra­li­nis van­duo. Tam re­ko­men­duo­ti­nas ir mi­ne­ra­li­zuo­tas van­duo, t. y. toks, kai na­tū­ra­lus mi­ne­ra­li­nis van­duo skie­džia­mas ge­ria­muo­ju van­de­niu ar­ba kai drus­kos iš­tirp­do­mos ge­ria­ma­ja­me van­de­ny­je. "Pa­grin­di­nis pri­nci­pas no­rint at­si­gai­vin­ti – kad van­de­nį bū­tų ma­lo­nu ir ska­nu ger­ti", – tei­gė R. Stu­kas.

To­dėl di­de­lės mi­ne­ra­li­za­ci­jos sū­rus van­duo ne­la­bai tin­ka at­si­ger­ti ir at­si­gai­vin­ti. Dėl jo sū­ru­mo dar la­biau troš­kins. Di­de­lės mi­ne­ra­li­za­ci­jos van­duo ne­re­ko­men­duo­ti­nas ma­žiems vai­kams bei ser­gan­tie­siems šir­dies ir krau­ja­gys­lių sis­te­mos li­go­mis. Šiems var­to­to­jams rei­kė­tų kuo švel­nes­nio van­dens. Ta­čiau di­de­lės mi­ne­ra­li­za­ci­jos van­duo tu­ri ki­tų pra­na­šu­mų. Pa­vyz­džiui, pa­de­da ge­rin­ti or­ga­niz­mo funk­ci­jas, to­kias kaip virš­ki­ni­mas.

Pri­mi­nus, jog pra­kai­tuo­da­mi pra­ran­da­me ne­ma­žai mi­ne­ra­lų, ku­rių, ti­kė­ti­na, ge­riau­siai pa­pil­dy­tų daug mi­ne­ra­lų tu­rin­tis van­duo, R. Stu­kas tvir­ti­no, kad ir ma­žos mi­ne­ra­li­za­ci­jos van­duo ga­li tai pa­da­ry­ti. Be to, mi­ne­ra­lų gau­na­me ir val­gy­da­mi mais­tą.

Įdo­mu, jei mi­ne­ra­li­nis van­duo tu­ri la­bai ma­žai mi­ne­ra­lų, gal­būt tą pa­čią nau­dą ga­li su­teik­ti ir van­duo iš čiau­po? Ta­čiau, R. Stu­ko tei­gi­mu, čiau­po van­duo mi­ne­ra­lų po­rei­kio ti­krai ne­pa­ten­kins, nes ja­me šių me­džia­gų kon­cen­tra­ci­ja ypač ma­ža.

Nau­din­gi tik kai ku­rie mineralai

Ar daug mi­ne­ra­lų van­de­ny­je yra tei­gia­ma jo sa­vy­bė? Ko­kiu at­ve­ju di­de­lės mi­ne­ra­li­za­ci­jos van­duo nau­din­gas, o ka­da – ne­la­bai tin­ka? To tei­ra­vo­mės ir die­to­lo­gės Dai­vos Pi­pi­rai­tės-La­za­re­vi­čie­nės.

"Vis­kas pri­klau­so nuo to, ko­kių mi­ne­ra­lų yra van­de­ny­je. Jei­gu ja­me daug na­trio, tai nė­ra la­bai nau­din­ga, nes šios me­džia­gos mū­sų ra­cio­ne ir taip ne­trūks­ta. Jei­gu yra ka­lio, mag­nio, kal­cio, hid­ro­kar­bo­na­tų, tuo­met toks van­duo nau­din­gas. Pa­vyz­džiui, yra sva­rių įro­dy­mų, kad gau­ses­nis mag­nio ir kal­cio kie­kis van­de­ny­je pa­de­da re­gu­liuo­ti ar­te­ri­nį krau­jos­pū­dį", – sa­kė D. Pi­pi­rai­tė-La­za­re­vi­čie­nė.

Ži­no­me, jog drus­ka di­di­na krau­jos­pū­dį. Bet sū­rus mi­ne­ra­li­nis van­duo gal tiks že­mą krau­jos­pū­dį tu­rin­tiems žmo­nėms? "Taip, jiems mi­ne­ra­li­nis van­duo su drus­ka bus nau­din­gas. Tik jį var­to­jan­tie­ji ne­tu­rė­tų per­lenk­ti laz­dos", – pri­pa­ži­no die­to­lo­gė.

Ko­kia spe­cia­lis­tės nuo­mo­nė dėl or­ga­niz­mo pa­pil­dy­mo mi­ne­ra­lais karš­tą va­sa­ros die­ną? "Kai karš­ta, drus­kų su pra­kai­tu iš tie­sų ne­ten­ka­ma dau­giau. Tad jei­gu žmo­gus dir­ba, bū­na lau­ke, nuo­lat pra­kai­tuo­ja, drus­kin­gas mi­ne­ra­li­nis van­duo jam tik­tų. Bet reik­tų ne­pa­mirš­ti, kad drus­kų gau­na­me ir su mais­tu, o svei­kas žmo­gaus or­ga­niz­mas pui­kiai re­gu­liuo­ja van­dens bei elek­tro­li­tų ba­lan­są ir ge­riant ma­žai drus­kų tu­rin­tį van­de­nį", – tei­gė D. Pi­pi­rai­tė-La­za­re­vi­čie­nė.

Mi­ne­ra­lų ne­ten­ka­ma ir gau­siai ve­miant, vi­du­riuo­jant. Tuo­met, pa­sak die­to­lo­gės, nau­din­ga at­kur­ti jų ba­lan­są var­to­jant dau­giau mi­ne­ra­lų tu­rin­tį van­de­nį.

"Bet jei­gu jo­kios prie­žas­ties ne­tek­ti drus­kų nė­ra, daug na­trio tu­rin­tis van­duo ne­pa­de­da at­si­ger­ti, ne­mal­ši­na troš­ku­lio, o dar la­biau jį ska­ti­na", – pri­mi­nė die­to­lo­gė.

Ji taip pat tei­gė, kad ma­žai mi­ne­ra­lų tu­rin­tis van­duo ge­riau­siai tin­ka var­to­ti kas­dien, jis ne­da­ro įta­kos mi­ne­ra­lų kon­cen­tra­ci­jai krau­jy­je. Ma­žai na­trio tu­rin­tis van­duo tin­ka žmo­nėms, ku­riems ky­la prob­le­mų dėl šir­dies ar­te­ri­nės hi­per­ten­zi­jos, inks­tų li­gų. Šiuo at­ve­ju tin­ka­mas ir van­den­tie­kio van­duo, bė­gan­tis iš čiau­po. Toks van­duo dar ir pi­ges­nis.

Šil­tas ar šal­tas?

Tei­gia­ma, jog tam, kad or­ga­niz­mas ge­riau pa­si­sa­vin­tų mi­ne­ra­lus, jų tu­rin­tį van­de­nį rei­kia ger­ti pa­šil­dy­tą. "Vie­šo­jo­je erd­vė­je yra daug spe­ku­lia­ci­jų šia te­ma. Bet tu­riu pa­sa­ky­ti, kad žar­ny­ne mais­to ar van­dens tem­pe­ra­tū­ra tam­pa to­kia, ko­kios rei­kia op­ti­ma­liam virš­ki­ni­mui, ne­svar­bu, ko­kios tem­pe­ra­tū­ros van­de­nį ger­si­me. Mi­ne­ra­lams pa­si­sa­vin­ti ak­tua­lu ir tai, koks mais­tas kar­tu val­go­mas. Ta­čiau ši tar­pu­sa­vio są­vei­ka yra ga­na su­dė­tin­ga ir te­bė­ra moks­li­nių ty­ri­mų ob­jek­tas", – tei­gė D. Pi­pi­rai­tė-La­za­re­vi­čie­nė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder