Gausus prakaitavimas gniuždo žmogų

Gausus prakaitavimas gniuždo žmogų

Padidėjęs prakaitavimas (hiperhidrozė) yra ne tik fiziologinė liga, tačiau ir didelė psichologinė problema, sukelianti nuolatinį gėdos jausmą ir trukdanti žmonėms jausti gyvenimo pilnatvę, - sako Švedijos Upsalos universiteto profesorius Karlas Svartlingas (Carl Swartling).

Prakaitas yra natūrali organizmo reakcija, kurios metu kūnas vėsinasi, valosi, reguliuoja temperatūrą. Kartu su prakaitu iš kūno pasišalina toksinės medžiagos, mikroelementai.

Vieni žmonės išskiria labai mažai prakaito, tačiau yra tokių, kurie net ir ramybės būsenos prakaituoja itin gausiai, skirtingose kūno vietose, tačiau nežino, kad dažniausia tokio gausaus prakaitavimo priežastis - hiperhidrozė, nuo kurios kenčia apie 3 proc. žmonijos.

"Hiperhidroze sergantys žmonės prakaituoja net tada, kai tam nėra objektyvių priežasčių. Prakaito žymės ant drabužių, kelis kartus per dieną keičiama apranga, drėgnos dėmės ant kėdžių yra nuolatiniai padidėjusio prakaitavimo palydovai. Tačiau fizinės problemos yra tik ledkalnio viršūnė. Ilgainiui gausus prakaitavimas sukelia psichologines problemas, kurios lydimos nuolatinio gėdos jausmo ir kompleksų. Hiperhidrozė tampa "gėdos liga", apie kurią vengiama kalbėti net su savo partneriu ar šeimos gydytoju. Šiai ligai skiriama nepakankamai dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, kitose šalyse", - teigia profesorius.

Atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje beveik 30 tūkst. žmonių kasdien susiduria su ypač gausiu prakaitavimu ir visais jo padariniais: jiems tenka dėvėti tik prakaitą maskuojančius drabužius, jausti nuolatinį neužtikrintumą ir nepasitikėjimą savimi, baimę išsiduoti aplinkiniams. Pavyzdžiui, vaikai, susiduriantys su šia liga, vengia eiti į mokyklą baimindamiesi patyčių, suaugusieji dažnai atsisako stulbinamų karjeros galimybių vien todėl, kad jiems gali tekti kalbėti prieš auditoriją ar dėvėti drabužius, kurie išryškins prakaitavimo problemą. Tokie žmonės tampa pažeidžiami, pradeda vengti tam tikrų situacijų, jų gyvenimas pasidaro uždaras ir suvaržytas.

Daug žmonių dar nelaiko prakaitavimo problema ir kenčia, manydami, kad tai normalu. Pirmieji simptomai išryškėja įvairiai, didžioji dalis pastebėjusiųjų padidėjusį prakaitavimą jaučia jį skirtingose kūno vietose. Amžiaus ir lyties kriterijai šiai ligai neturi įtakos. Pasitaiko atvejų, kai žmonėms hiperhidrozė išryškėja po 40-mečio.

Išskiriami du hiperhidrozės tipai - pirminis bei antrinis. Pagrindinė pirminio hiperhidrozės tipo priežastis yra genai. Tuo tarpu antrinę hiperhidrozę sukelia įvairios ligos. Pavyzdžiui, lėtinės infekcijos, dėl kurių žmonės gausiai prakaituoja naktimis, endokrininės, neurologinės ligos, nugaros smegenų pažeidimai ir navikai.

Dažnai gausų prakaitavimą sukelia padidėjęs nervinis aktyvumas bei simpatinės nervinės sistemos pakitimai. Šios priežastys ir lemia gausų viso kūno arba tam tikrų vietų - pažastų, delnų, pėdų, veido ar kirkšnių prakaitavimą ir sutrikdo įprastą gyvenimo ritmą bei pablogina jo kokybę. Negydant gausaus prakaitavimo, tyko ir tokie pavojai kaip sušalimas, odos ligos, egzema, grybelinės ligos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder