Farmacijos sektorius vienijasi kovai su augančiu atsparumu antibiotikams

Farmacijos sektorius vienijasi kovai su augančiu atsparumu antibiotikams

Didžiausios pasaulinės farmacijos, diagnostikos ir biotechnologijų kompanijos bei sveikatos organizacijos Davose priėmė deklaraciją kovai su sparčiai didėjančiu bakterijų atsparumu antibiotikams.

Pasak Europos farmacijos pramonės ir asociacijų federacijos EFPIA generalinio direktoriaus Ričardo Bergstromo (Richard Bergstrom), deklaracijoje numatyti konkretūs problemos sprendimo būdai, kuriais bus siekiama suvaldyti galimą visuomenės sveikatos krizę.

Mokslininkai nustatė, kad bakterijos tampa atsparios antibiotikams dėl genetinių pakitimų ar natūralių bakterijų savybių. Atsparios bakterijos išgyvena veikiant antibiotikui ir toliau dauginasi, užtęsdamos ligą ar net sukeldamos mirtį.

Antibiotikų atsparumo problema plinta, maisto pramonei auginamiems gyvuliams kartu su pašaru gaunant antibiotikus. Per mėsą juos vėliau įsisavina žmonės, kurie tokiu būdu gauna dozę infekcijoms atsparesnių antibiotikų.

„Sieksime skatinti aktyvesnius antibiotikų tyrimus ir tuo pačiu mažinti šių vaistų vartojimą, kai jie nebūtini", - sakė R.Bergstromas.

Pasak EFPIA Lietuvoje atstovaujančios Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos IFPA valdybos pirmininkės Jūros Smilgaitės, kompanijos ir organizacijos bendradarbiaus ieškodamos inovatyvių vaistų, vakcinų ar kitų gydymo būdų.

Siekiant atrasti supermikrobų sukeliamų infekcijų gydymui tinkamų vaistų, sutarta ir dėl būtinumo šioje srityje dirbantiems mokslininkams skirti nenutrūkstamą finansinę paramą.

Deklaraciją pasirašiusios šalys taip pat sutarė remti iniciatyvas, užtikrinsiančias, kad naujos kartos antibiotikai būtų prieinami visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų gyvenamos vietos ir gaunamų pajamų.

Pasak J.Smilgaitės, kiekvienos antibiotikų srityje veikiančios organizacijos pareiga yra siekti suvaldyti šią problemą.

„Mūsų kompanijos pasiryžusios kurti naujus vaistus užtikrinant jų prieinamumą ir tokiu būdu prisidedant prie pasaulinės strategijos kovai su antibiotikams atspariomis infekcijomis", - sakė J.Smilgaitė.

Deklaraciją pasirašė 85 kompanijos ir 9 sveikatos organizacijos iš aštuoniolikos šalių. Tarp jų - Lietuvoje veikiančios IFPA narės „AstraZeneca", „GlaxoSmithKline", „Novartis”, "Jonson&Johnson", „Sanofi", "Merck", "Pfizer" bei kitos kompanijos.

1997 m. įkurta IFPA šiuo metu vienija 17 Lietuvoje veikiančių inovatyvių farmacijos kompanijų, kurios kuria naujus, patentinius vaistus bei propaguoja etinius veiklos principus. Asociacijos vienijamos kompanijos pripažįsta ir savo kasdienėje veikloje vadovaujasi Vaistų rinkodaros etikos kodeksu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder