Erkės pabudo: kodėl vertėtų skiepytis?

Erkės pabudo: kodėl vertėtų skiepytis?

Vos sušilus orams nubudusios kraujasiurbės erkės grasina žmonėms sunkiomis ligomis. Gydytojai sako, kad erkinio encefalito ir Laimo ligos pasekmės organizmui gali būti labai skaudžios, tad rekomenduojama skiepytis. Tokiu atveju susiformuoja imunitetas, o jeigu net ir susergama encefalitu, liga įveikiama lengviau.

Lietuva pagal erkinio encefalito viruso paplitimą yra rizikos zonoje. Sąraše yra Baltijos šalys, Čekija, Slovakija, Suomija, dalis Švedijos, dalis Vokietijos. Encefalitu užsikrėsti galima ne tik įsisiurbus erkei, bet ir vartojant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus, jeigu karvei ar ožkai buvo įsisiurbusi užsikrėtusi erkė. Tuomet svarbu pieną pavirinti - virusas žūsta per kelias minutes.

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja infektologė, Infekcinių ligų Nr. 2 skyriaus vedėja Rasa Girdžiūnienė sako, kad ligoninėje gydomi erkiniu encefalitu susirgę žmonės, o Laimo liga susirgusieji dažniau gydosi ambulatoriškai.

"Erkių pernešamos ligos dažniausiai yra erkinis encefalitas, Laimo liga, babeziazė, kuri yra labai reta, bet irgi Lietuvoje pasitaikanti liga. Erkinis encefalitas, galima sakyti, yra sezoninė liga, kadangi erkės atsibunda, kai oro temperatūra siekia 8 laipsnius, o pavojus susirgti joms įsisiurbus visada yra", - sakė gydytoja.

Pasak R. Girdžiūnienės, ligos sukėlėjus erkės perduoda per savo seiles įkandimo metu - tiek encefalito virusą, tiek Laimo ligos sukėlėją Borrelia burgdorferi bakteriją.

Yra skiepai, apsaugantys nuo erkinio encefalito. Kad skiepas imtų veikti, skiepijama tris kartus. Antrasis skiepas turi būti atliktas praėjus trims mėnesiams nuo pirmojo, trečiasis - po 9 mėnesių. Tuomet įgyjamas atsparumas trejiems metams. Vėliau skiepijamasi kas penkerius metus.

"Taip, susirgti erkiniu encefalitu galima ir pasiskiepijus, tačiau susirgimo procentas yra labai mažas, o liga nėra tokia sunki, jeigu tai įvyktų žmogui nesant pasiskiepijus. Skiepai yra apsauga, tačiau kartais apsaugą galima apeiti. Turėtų pasiskiepyti tie, kurie turi dažną kontaktą su gamta, pavyzdžiui, medžiotojai, žvejai, dirbantieji žemės ūkio darbus, miškininkai ar tiesiog labai dažnai gamtoje būnantys žmonės. Ar reikėtų skiepytis? Baimė yra brangesnė negu skiepas. Iš tikrųjų pasekmės gali būti labai skaudžios. Tie, kuriems pavyksta pasveikti, įgauna imunitetą erkiniam encefalitui, bet kartais būna liekamųjų reiškinių, nes encefalito virusas paveikia galvos smegenis", - pasakojo KUL gydytoja infektologė.

Iš tiesų encefalito pasekmės gali būti įvairios - nuo drebulio, pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimų iki paralyžiaus, raumenų silpnumo, sunykimo, traukulių, net psichikos sutrikimų.

Skiepų nuo Laimo ligos nėra ir susirgti šia liga galima ne vieną kartą.

Kokios kainos?

Nuo erkinio encefalito skiepijama Austrijoje gaminama vakcina "TicoVac" ir Vokietijoje gaminama vakcina "Encepur". Yra vaikams ir suaugusiems skirtos vakcinos. Šių skiepų kaina Klaipėdoje svyruoja nuo 23 iki 38 eurų. Pagal viešai sveikatos priežiūros įstaigų skelbiamą informaciją apie skiepų kainas, pigiausiai pasiskiepyti galima Klaipėdos sveikatos priežiūros centre (Taikos pr. 76) - "TicoVac" vakcinos kaina vaikui yra 23,1 Eur, suaugusiajam - 23,8 Eur.

Klaipėdietis Rimas stebėjosi, kodėl šių skiepų kainos yra vienodos visiems - tiek dirbantiems, tiek neįgaliesiems, tiek pensininkams.

"Man kyla klausimas, kas pigiau kainuoja sveikatos apsaugos sistemai: ar nemokamai gydyti jau susirgusį erkiniu encefalitu, ar jį nemokamai (ar pigiau) paskiepyti. Pernai neįgalieji buvo skiepijami nemokamai", - apmaudą liejo 40 proc. darbingumą turintis Rimas.

Valstybinės ligonių kasos specialistai paaiškino, kad skiepai nuo erkinio encefalito nėra kompensuojami ar daromos nuolaidos, kaip, pavyzdžiui, kompensuojami skiepai nuo gripo. Kitaip tariant, kokią kainą moka nuo erkinio encefalito besiskiepijantys žmonės, ar jiems taikomos kokios nors nuolaidos, specialūs kainos pasiūlymai, nusprendžia ta įstaiga, kuri skiepija.

PATARIMAI

Būnant gamtoje dažnai apžiūrėkite save ir bendrakeleivius. Aptiktas per drabužius ropojančias erkes reikia sunaikinti.

Einant į mišką reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą.

Naudokite repelentus - jais paruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (veidas, kaklas, rankos) bei drabužiai. Apsaugos efektyvumas priklauso nuo repelento sudėties bei nariuotakojo jautrumo. Visų repelentų poveikis yra trumpalaikis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder