Druska: per didelio vartojimo pasekmės

Druska: per didelio vartojimo pasekmės

Pasaulinė sveikatos organizacija įspėja atsakingai vartoti ne tik baltąja mirtimi vadinamą cukrų, bet ir kitą neatsiejamą kasdienybės prieskonį – druską. Jos rekomenduojama paros norma neturi viršyti vieno arbatinio šaukštelio – 5 g, mat ilgą laiką suvartojant per didelį druskoje esantį natrio kiekį, galima sulaukti reikšmingų sveikatos sutrikimų. Todėl lapkričio 8-ąją, Pasaulinę sveikos mitybos dieną, sveikatos specialistai primena apie per didelio druskos kiekio organizme žalą ir pasekmes.

„Daugiausiai druskos yra suvartojama su paruoštais pusgaminiais, rūkytais žuvies, mėsos, pieno gaminiais, konservuotais, marinuotais produktais, padažais. Patartina atidžiai sekti, ar neviršijote rekomenduojamos paros dozės, tai galima padaryti skaitant ant produkto pateikiamą maistingumo lentelę ir kruopščiai skaičiuojant kiekius. Tyrimai rodo, kad pagaminto maisto papildomai nesūdo tik mažesnioji dalis gyventojų ir, kaip taisyklė, tai jau tam tikrų sveikatos problemų turintys pagyvenę žmonės“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė.

Pasak ekspertės, didžiausias pavojus vartojant druską, yra gaunamas per didelis natrio kiekis, kuris organizme kaupiasi. Todėl svarbu atsižvelgti, ar vartojami vaistai ir vitaminai, ypač tiems, kurie mėgsta valgyti sūriai, neturi nepageidaujamo poveikio, skatinančio natrio pasisavinimą.

„Vidutiniškai žmonės suvartoja dvigubai daugiau druskos nei rekomenduojama paros norma – 9 ar net 12 gramų, o tokiame kiekyje yra ir kelis kartus daugiau natrio nei rekomenduojama, tai ir yra didžiausias pavojus. 5 g. druskos yra rekomenduojama paros dozė – 2 g. natrio. Per didelis natrio kiekis slopina ir net šalina iš organizmo kalį, o šių medžiagų disbalansas ilgainiui gali sukelti širdies ligas, skydliaukės sutrikimus ir insultą“, – sako J. Skinderskienė.

Natrio perteklius organizme, pasak vaistininkės, taip pat skatina padidėjusį kraujospūdį, užlaiko organizme skysčius, skatina galūnių tinimą. Ilgainiui organizme gali vystytis kraujagyslių bei inkstų ligos, prasidėti organizmo dehidratacija, sutrikti širdies ritmas, augti antsvoris.

„Natrio pasisavinimą skatina vitaminas D, tad, jei papildomai vartojate šio vitamino preparatus ir ilgą laiką gaunate per daug natrio su druska, ši sąveika gali paskatinti hipernatremiją. Tuomet ims kamuoti pykinimas, apsinuodijimo simptomai ir visos natrio pertekliui būdingos sveikatos problemos“, – įspėjo specialistė.

Pasak vaistininkės, su maistu gauname daug įvairių naudingų ir nenaudingų medžiagų, ir, vartodami vitaminus ar mikroelementus papildomai, sustipriname ar susilpniname jų veikimą.

„Susirgus įvairiomis ligomis visuomet patariame nepulti griebtis vaistų, bet, pirmiausia, atsižvelgti į tai, ką valgote ir netgi šaltuoju metu patartina kasdien išgerti 1-2 litrus vandens. Taip pat svarbu įvertinti, kiek ir kokių medžiagų su maistu gaunate, kaip tos medžiagos dera su jūsų vartojamais vaistais, papildais, vitaminais. Tai padėti tinkamai įvertinti ir konsultuoti gali farmacinių žinių turintis vaistininkas. Pas mus nemokamai galima patikrinti visų vartojamų preparatų tarpusavio suderinamumą, naudojantis sertifikuota, tarptautine vaistų suderinamumo sistema“, – pažymėjo J. Skinderskienė.

Pasaulinė sveikatos organizacija iki 2025 m. siekia 30 proc. sumažinti pasaulinį druskos suvartojimą. Gamintojus skatina maisto produktus sūdyti kur kas mažiau, gyventojus – atsakingai sekti suvartojamos druskos kiekį. PSO duomenimis, jei kiekvienas žmogus neviršytų rekomenduojamos druskos dozės per parą, būtų galima išvengti daugiau nei 2 mln. mirčių per metus visame pasaulyje.

Kaip išvengti per didelio druskos kiekio?

  • Nesūdyti maisto papildomai.
  • Nenaudoti gausų druskos kiekį turinčių prieskonių mišinių (buljono, vegetos ir pan.).
  • Vengti sūrių padažų: sojos, žuvies padažų ir pan.
  • Kuo daugiau gaminti namuose arba valgyti šviežių vaisių ir daržovių.
  • Skaityti maisto gaminių maistines lenteles, sekti druskos kiekį.
  • Jei mėgstate sūrų, aštrų maistą, verta pasitikrinti, ar papildomai vartojami papildai ir vitaminai nesąveikauja su gaunamu natrio kiekiu.
  • Rinktis sveikesnę, mažiau natrio turinčią druską su jodu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder