Drėgnos servetėlės – viena iš aplinkos taršos priežasčių

Drėgnos servetėlės – viena iš aplinkos taršos priežasčių

Ar žinojote, kad Jungtinės Karalystės (JK) gyventojai kasmet sunaudoja po 11 mlrd. drėgnų servetėlių? Nors jos padeda namuose ir atliekant kasdienius darbus, aplinkai jos nė kiek ne draugiškos.

u aplinkos tarša ir klimato kaita kovojančios kampanijos skatina šalies valdžią imtis veiksmų ir suvaldyti šią aplinkosaugos katastrofą.

Net 93 proc. visų JK įvykusių kanalizacijos užsikišimo atvejų, kaip teigiama Metro.co.uk, sukelia būtent drėgnos vienkartinės servetėlės. Jos net pradėjo keisti upių formas, mat kaupiasi jų pakrantėse ir dugne.

Mokslininkai sako, kad dauguma žmonių nesusimąsto, jog drėgnos servetėlės aplinkai yra labai pavojingos, kadangi jų sudėtyje yra neyrančio plastiko dalelių.

Šiuo metu parduotuvių lentynose galima įsigyti įvairios paskirties drėgnų servetėlių: nuo skirtų makiažui ir odai valyti, kūdikių odelei prižiūrėti iki servetėlių su apsauginiu kremu nuo saulės ar vabzdžių atbaidymo priemonėmis.

Spėjama, kad iki 2021-ųjų drėgnų servetėlių industrijos vertė išaugs iki 16,5 mlrd. svarų sterlingų.

„Drėgnų servetėlių sukeliamos problemos yra tris kartus didesnės, nei manoma, – sakė kampanijos „City of Sea“ įkūrėja Natalie Fee. – Tos, kurios yra nuleidžiamos į unitazą, užkemša vamzdžius ir kanalizaciją, dėl ko ši tampa perpildyta, o plastikas bei kitos šiukšlės išsilieja į vandens telkinius ir jūras.

Į šiukšliadėžes išmetamos servetėlės atsiduria sąvartynuose arba yra deginamos, taip į aplinką išskiriant pavojingų dalelių. Idealu būtų, jei žmonės nustotų jas naudoti ir apie drėgnas servetėles galvotų kaip apie vienkartinį plastikinį daiktą.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder