Dienos chirurgija - progresyvus ir efektyvus gydymo būdas

Dienos chirurgija - progresyvus ir efektyvus gydymo būdas

"Dienos chirurgija - šiuolaikinė ir efektyvi chirurgijos paslaugų forma, kuri yra patogi tiek pacientui, tiek ir šią paslaugą teikiantiems medikams", - įsitikinęs Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Eugenijus Zalagėnas.

Pasak jo, ši chirurgijos forma yra patogi tuo, kad pacientų nereikia ilgai hospitalizuoti, jie po operacijos tą pačią ar jau kitą dieną išvyksta į namus. Kasdien KUL atliekama 70-90 planinių operacijų, iš jų apie 60 procentų - dienos chirurgijos operacijos.

"Mūsų ligoninėje dienos chirurgija taikoma nuo 2004 metų. Pirmaisiais metais atlikome 1 597 dienos chirurgijos operacijas, 2009 metais - 3 025 operacijas, o šiemet planuojame, kad šis skaičius viršys 6 000", - sakė E. Zalagėnas.

Mediko teigimu, dienos chirurgijos operacijų kasmet vis daugėja, šiuo metu jos sudaro apie 60 procentų planinių operacijų. Dienos chirurgijos paslaugos KUL teikiamos įvairių specialistų: sporto traumų, kraujagyslių chirurgų, neurochirurgų, chirurgų, ginekologų, veido ir žandikaulių chirurgijos specialistų, akių ligų, LOR specialistų, krūtų chirurgų, rekonstrukcinės plastikos chirurgų.

KUL, dalyvaudama Europos Sąjungos programose, gavo lėšų atnaujinti savo operacinėms, kurios dabar yra šiuolaikiškai įrengtos, jose yra nauji operaciniai stalai, pacientų būklės sekimo monitoriai, lempos, instrumentai, artroskopai, laparoskopai.

"Visos tos operacijos atliekamos naudojant šiuolaikinę įrangą, specialistai yra aukščiausių kategorijų, vertinami labai gerai. Mūsų darbą vertina sportininkai, su kuriais turime sudarę sutartis, Muzikinio teatro kolektyvo šokėjai ir dainininkai, kurie patiriamas mikrotraumas taip pat gydosi pas mus. Jie labai patenkinti, kad nereikia uždelsti, ilgai gulėti ligoninėje", - pasakojo E. Zalagėnas.

Pastaruosius metus siekiama dirbti dar efektyviau ir patogiau pacientams - planinei operacijai ligoniai guldomi ne iš vakaro, o tą pačią dieną, o į namus išleidžiami kitą dieną po operacijos.

E. Zalagėno teigimu, ateityje planuojama dalį pacientų, tuos, kurie yra jaunesni, stipresni, kuriems beveik nėra komplikacijų tikimybės, paguldyti, išoperuoti ir išleisti į namus tą pačią dieną. Taip dar labiau sutrumpės jų gulėjimo stacionare trukmė. Tai susiję ir su kaštais ligoninei, ir su pacientų patogumu - jiems nereikia gulėti ligoninėje, jie gali grįžti į namus, į savo įprastą aplinką, kurioje nėra priešoperacinio ir pooperacinio streso. Anot KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojo, remiantis Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šiuo metu KUL lyderiauja tarp miesto ligoninių pagal daugumos sričių dienos chirurgijos operacijų atlikimo tą pačią dieną, kai pacientas paguldomas, skaičių.

"Pagalba, žinoma, turi būti užtikrinta. Pacientai po dienos chirurgijos operacijų turi atvykti į patikrą, perrišimus, kad mūsų specialistai galėtų iškart pastebėti, jei kiltų komplikacijų pavojus", - sakė E. Zalagėnas.

Jis skaičiavo, kad ligoninėje kasmet atliekama apie 1,5 tūkst. akių ligų, apie 150 kraujagyslių, beveik 1,5 tūkst. sporto traumų dienos chirurgijos operacijų, didelis įdirbis ir ginekologinių, ortopedinių susirgimų, plastinės chirurgijos dienos chirurgijos paslaugų teikimo srityje.

Iki operacijos pacientams atliekami visi reikalingi tyrimai: rentgenas, kompiuterinė tomografija, magnetinis rezonansas, histologiniai tyrimai, biopsijos.

"Dienos chirurgijai, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta, reikia visos komandos darbo. Kartu dirba įvairių sričių specialistai, pasitelkiamos diagnostinės technologijos, darniai turi dirbti skirtingų skyrių medikai, visi, kurie dalyvauja pacientą priimant, apžiūrint, atliekant tyrimus ir operacijas. Taip pacientams galime suteikti visavertę pagalbą. Noriu akcentuoti, kad sėkmingame dienos chirurgijos procese dalyvauja labai daug žmonių, kurių sklandų darbą turime užtikrinti", - akcentavo E. Zalagėnas.

Ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas sakė, kad KUL planuose - dienos chirurgijos paslaugų plėtra, mat tam turima daug potencialo, tinkamas sąlygas ir, žinoma, ambicijų teikti kuo daugiau ir kuo kokybiškesnių paslaugų.

"Atvažiavau čia dirbti apie 2000 metus ir dienos chirurgijos paslaugų Klaipėdoje tuomet dar nebuvo. Tada užsienyje apie 50 procentų operacijų buvo atliekamos būtent dienos chirurgijos forma ir mums tai atrodė neįmanoma, o dabar tokių operacijų patys atliekame per 60 procentų ir, manau, galime pasiekti dar daugiau, kad pacientams būtų patogiau. Mūsų perspektyva - dienos chirurgijos paslaugų trukmę skaičiuoti nebe dienomis, o valandomis, plėsti dienos chirurgijos ambulatorinę paslaugą", - kalbėjo E. Zalagėnas.

Dienos chirurgijos paslaugas teikti specializuojasi tam tikras specialistų skaičius, tačiau prireikus atlikti nesudėtingas operacijas gali bet kuris KUL chirurgas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder